«Η ζωή είναι μικρή. Τώρα είναι η στιγμή να ακολουθήσετε το πάθος σας και να κάνετε κάτι που έχει πραγματική αξία για εσάς.»

Συχνά αισθανόμαστε πως θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, αφήνοντας πίσω μια βαρετή, βαλτωμένη καθημερινότητα και ακολουθώντας κάτι που πραγματικά μας συναρπάζει. Τι είναι όμως αυτό;
Πρέπει να το αναζητήσουμε. Όταν όμως το ψάχνουμε, αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να το βρούμε –κάτι που συχνά μας απογοητεύει, ή και μας εκνευρίζει, γιατί αισθανόμαστε ότι ο χρόνος συνεχίζει να ξεγλιστρά και εμείς τον χάνουμε. Βλέπουμε άλλους να έχουν ανακαλύψει το δικό τους πάθος κι εμείς να παραμένουμε εκεί, δεσμευμένοι.
Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να μιλήσω για τις ζωές άλλων, μπορώ όμως σίγουρα να μιλήσω για τη δική μου. Να λοιπόν, πώς μπόρεσα εγώ να βρω το πάθος μου:

  1. Ασχοληθείτε με πολλά διαφορετικά πράγματα.
    Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μπορεί να μοιάζει κουραστικό να έχεις πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα, αλλά εκεί έγκειται το μυστικό. Λ. χ., μπορείτε να κάνετε πολλά ταξίδια για να ανακαλύψετε ποιο μέρος σας ενθουσιάζει περισσότερο από όλα. Γενικά, κάντε πράγματα. Πολλά. Είναι καλύτερο να έχεις πολλές, διαφορετικές επιλογές παρά μία. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να μην βαρεθείτε άλλωστε. Κάντε έναν κατάλογο με όλα όσα σας ελκύουν το ενδιαφέρον, και ξεκινήστε με τα πρώτα δύο. Αν δείτε πως σας περνάει εύκολα ο αρχικός ενθουσιασμός, απλά ξεκινήστε κάτι άλλο. Έτσι είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε σε κάτι που πραγματικά σας ενθουσιάζει.

  2. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
    Το ότι το πτυχίο σας λέει μηχανολόγος, φιλόλογος, ή αρχιτέκτων, δεν σημαίνει αναγκαστικά πως λατρεύετε αυτήν τη δουλειά. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη ανά πάσα στιγμή στη ζωή σας και ακολουθήστε αυτό που σας λέει η καρδιά σας όσον αφορά την επαγγελματική σας απασχόληση. Συχνά, αυτό οδηγεί σε μια πραγματικά ικανοποιητική ζωή. Συχνά περιορίζουμε τον εαυτό μας απλά επειδή επενδύσαμε πολλά χρήματα σε σπουδές ή επειδή μετακομίσαμε για να αποκτήσουμε μια θέση, αλλά απλά καταλήγουμε να συνεργαζόμαστε με αντιπαθητικά αφεντικά σε μια απασχόληση που δεν μας γεμίζει καθόλου.
    Το μυστικό, λοιπόν, είναι απλό: σταματήστε να κάνετε αυτό που κάνετε και ξεκινήστε να κάνετε κάτι άλλο. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε φυλακισμένος.

  3. Εστιάστε στον εαυτό σας.
    Ανεξάρτητα από το πώς τελικά θα βρείτε το πάθος σας, το να συγκρίνετε τη ζωή σας με άλλους δεν θα βοηθήσει και πολύ. Ακόμη κι αν φαίνεται πως οι άλλοι έχουν επιτύχει περισσότερα στη ζωή τους από ό,τι εσείς ή ότι έχουν βρει τελικά το δρόμο τους προς την ευτυχία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σημασία έχει περισσότερο το ταξίδι, παρά ο προορισμός. Όπως κι αν έχει, μη συγκρίνετε το ξεκίνημά σας με την πρόοδο που έχει ήδη κάνει κάποιος άλλος.

  4. Απαλλαγείτε από τον φόβο.
    Ο φόβος είναι ό,τι χειρότερο. Μπορεί να σας κάνει να χάσετε ορισμένες από τις ωραιότερες ευκαιρίες της ζωής σας επειδή απλά δεν τολμάτε να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ωραίο να περπατά κανείς στα σκοτεινά. Μπορεί να χτυπήσει κάπου το κεφάλι ή το πόδι του ή να βρεθεί και ανάσκελά στο πάτωμα, αλλά, τελικά, είναι ο μόνος τρόπος και για να μπορέσει να βρει την έξοδο. Για να βρείτε το πάθος σας, απαιτούνται μεγάλα βήματα πίστης.

  5. Αφιερώστε λίγο χρόνο να σκεφτείτε.
    Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως αντιπαραγωγικό, αλλά αληθεύει πως κάποιες φορές, συγκεντρώνονται τόσες πολλές και διαφορετικές ιδέες μέσα στη διάνοιά μας, ο χρόνος που περνά μας αγχώνει, αισθανόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι... Ίσως τελικά αυτό που ψάχνουμε να είναι ακριβώς εδώ, μπροστά στα μάτια μας, αλλά μέσα στο άγχος μας πολύ απλά δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα. Γι' αυτό, να αφιερώνετε από καιρό σε καιρό λίγο χρόνο στη σκέψη των όσων ήδη έχετε και απολαμβάνετε.

  6. Ξεχάστε τα λεφτά.
    Μην αφήνετε ποτέ τα χρήματα και τα υλικά πράγματα να αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα των επιλογών σας. Αν τα αφήνετε, θα καταλήγετε πάντοτε να κάνετε πράγματα που σας εκνευρίζουν απλά για να κερδίσετε ένα ευρώ παραπάνω. Όταν πραγματικά σας αρέσει κάτι, το κάνετε πρώτα επειδή σας συναρπάζει και μετά επειδή θα κερδίσετε υλικά από αυτό.

  7. Να ξέρετε ότι πολλοί δεν θα σας καταλάβουν.
    Είναι αλήθεια πως πολλοί που θα θελήσουν να σας διαφωτίσουν για την πορεία της ζωής σας πολύ απλά δεν σας καταλαβαίνουν ως άνθρωπο ούτε και αντιλαμβάνονται τι θέλετε να κάνετε με τη ζωή σας. Είναι λογικό άλλωστε αυτό, και αναμενόμενο. Μην αφιερώνετε και πολύ χρόνο εξηγώντας γιατί κάνετε ή δεν κάνετε κάτι και φροντίστε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που θα σας ενθαρρύνουν παρά θα σας αποθαρρύνουν.