Τρώτε πολλά φρούτα και υδατάνθρακες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι το λίπος που σας παχαίνει. 

Τα σάκχαρα φταίνε για όλα και τα φρούτα και οι υδατάνθρακες όταν διασπώνται μετατρέπονται σε σάκχαρα! Η παρουσία γλυκόζης στο αίμα αναγκάζει το πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη και η ινσουλίνη αποθηκεύει την επιπλέον γλυκόζη ως λίπος. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η πρόσληψη φρούτων πρέπει να μειωθεί σε ένα με δύο φρούτα την ημέρα και είναι καλύτερο να περιλαμβάνει μήλα και μούρα. Επίσης, η καλύτερη ώρα να καταναλώσετε υδατάνθρακες είναι αμέσως μετά τη γυμναστική: τότε τα σάκχαρα καταναλώνονται και δεν αποθηκεύονται. 

  1. Τρώτε απερίσκεπτα.
    Ακόμη και αν τρώτε τις πλέον υγιεινές τροφές, δεν βοηθά το να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα σας. Φροντίστε να τρώτε δίχως περισπασμούς, να τρώτε με παρέα, πείτε μια μικρή προσευχή προτού φάτε, μασήστε αργά και μικρές μπουκιές.

  2. Έχετε άγχος.
    Η κορτιζόνη, την οποία απελευθερώνουμε για να καταπολεμήσουμε το άγχος, προωθεί την αύξηση του βάρους, διασπά τους μυϊκούς ιστούς, δυσχεραίνει την αντίσταση της ινσουλίνης και βοηθά στην αποθήκευση του λίπους.
    Αυξάνει, επίσης, την όρεξη, ιδιαίτερα για ανθυγιεινά γεύματα.
    Βρείτε τρόπους να μειώσετε δραστικά το άγχος σας και επικεντρωθείτε σε πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους.

  3. Δεν κοιμάστε αρκετά.
    Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία. Ο ύπνος γενικά αποτελεί πραγματικό στύλο της υγείας μας, γι' αυτό φροντίστε να κοιμάστε καλά:
    • Να κοιμάστε σε απόλυτο σκοτάδι.
    • Να αποφεύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα διεγερτικά.
    • Να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και καλύτερα πριν τις 11.
    Αποφύγετε τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και την τηλεόραση προτού ξαπλώσετε.

  4. Τρώτε περισσότερο και συχνότερα από όσο πρέπει.
    Μοιάζει απλό, αλλά είναι συχνά η αιτία του προβλήματος: αν καταναλώνετε περισσότερα ποσοστά ενέργειας από όσα ξοδεύετε, θα παχύνετε. Προσπαθήστε, αντί απλά να τρώτε λίγο και συχνά, να τρώτε μικρότερες ποσότητες και αργά, ώστε να σταματάτε όταν νιώθετε πως έχετε χορτάσει.

  5. Δεν θέτετε ρεαλιστικούς στόχους – ίσως είστε ήδη στα κιλά σας.
    Καλό είναι να είστε ρεαλιστές. Μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τα πρότυπα που προβάλλονται από τα μέσα. Να είστε ρεαλιστές: να θέτετε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, π.χ. 2 – 3 κιλά κάθε φορά. Σεβαστείτε επίσης το σώμα σας και τους περιορισμούς του.