Η περίοδος των γιορτών πλησιάζει γοργά και, θέλουμε δεν θέλουμε (αν και συνήθως θέλουμε!) θα κάνουμε μπόλικες ατασθαλίες με γλυκά, λιχουδιές, αλκοόλ και κρεατικά!

Το μετά είναι που συνήθως τρέμουμε όλοι: την οδυνηρή εκείνη στιγμή που θα βρούμε το θάρρος να ανέβουμε στη ζυγαριά και να μετρήσουμε τη ζημιά των εορτών στο βάρος μας! Εκτός κι αν…

Εκτός κι αν δοκιμάσετε τα ακόλουθα πανέξυπνα και πολύ πρακτικά tips, που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε τη ζυγαριά δίχως να στερηθείτε τα αγαπημένα εδέσματα της εορταστικής περιόδου του Δεκέμβρη!

  1. Μην Τρώτε Αγχωμένοι!
    Το στρες και η εξάντληση συχνά μας κάνουν να κατεβάζουμε αδιακρίτως ό,τι βρίσκεται στο πιάτο, στον πάγκο της κουζίνας, στο ψυγείο ή τον μπουφέ, κάνοντας μας τελικά να καταναλώσουμε πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες όντως χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε. Παράλληλα, το άγχος επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό, γεγονός που ποτέ δεν είναι καλό νέο για τη σιλουέτα σας.
    Η λύση; Ακόμη κι αν πεινάτε, δώστε 5 λεπτά στον εαυτό σας να ηρεμήσει λίγο πριν αρχίσετε το γεύμα σας. Καθίστε λίγο στον καναπέ, απολαύστε αργά ένα ποτήρι νερό, ρίξτε μια ματιά στο ίντερνετ σε sites που σας χαλαρώνουν. Όταν νιώσετε το άγχος να υποχωρεί, μπορείτε να γευματίσετε… με την ησυχία σας!
    Μια ενδιαφέρουσα τεχνική για να το πετύχετε αυτό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο να μυρίσετε το πιάτο σας. Εκτός του ότι δίνει χρόνο στον οργανισμό σας να χαλαρώσει και να βελτιώσει τη διάθεσή του, η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη της τροφής και σε καλύτερη καύση των θερμίδων της.
    Γενικά είναι καλό να κάνετε όλη την ιεροτελεστία: καθίστε στο τραπέζι, χρησιμοποιήστε ένα καλό σερβίτσιο, βάλτε κάτι να πιείτε. Σύντομα, το πεντάλεπτο που θέλετε για να ηρεμήσετε θα έχει περάσει προτού καν το καταλάβετε.

  2.  Φάτε Αργά, Δίχως Ενοχές!
    Θα το φάτε που θα το φάτε, πάψτε να γκρινιάζετε και να μεμψιμοιρείτε! Απολαύστε το έδεσμά σας, το γλυκό ή την γαλοπούλα σας. Κάντε συνήθειά σας να γευματίζετε αργά, τεμαχίζοντας την τροφή σε σχετικά μικρά κομμάτια και μασώντας τα καλά. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δίνετε στον ουρανίσκο σας την ευκαιρία να ανιχνεύσει όλη τη μαστοριά του σεφ, της μαγείρισσας ή του ζαχαροπλάστη, αλλά και στο στομάχι σας τον χρόνο να ενημερώσει τον εγκέφαλο πως έχει αρχίσει να γεμίζει – και άρα να σταματήσετε έγκαιρα όταν έχετε χορτάσει!
    Παράλληλα, τρώγοντας αργά έχετε την ευκαιρία να χορτάσετε τις γεύσεις. Έχετε προσέξει που πολλές φορές τρώμε κι άλλο από ένα γεύμα ή γλυκό απλά επειδή μας αρέσει η γεύση του, κι όχι επειδή πεινάμε; Αν το φάτε αργά θα αποφύγετε αυτήν την παγίδα.

  3.  Μάθετε να Ακούτε το Σώμα σας!
    Κλείνουμε με το πιο… περίπλοκο tip, αν και σύντομα θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο δύσκολο.
    Έχετε προσέξει πως προτού γευματίσετε νιώθετε μια μικρή εξάντληση ή αδυναμία, η οποία όμως υποχωρεί καθώς γευματίζετε; Τη στιγμή εκείνη είναι που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε, μόλις δηλαδή νιώσετε πως ανακτάτε την ενέργειά σας. Οι περισσότεροι σταματούν να τρώνε μόλις νιώσουν βαρύ το στομάχι τους⋅ τραγικό λάθος. Με τόσο βαρύ στομάχι θα σας πιάσει υπνηλία, κι όλη σας η ενέργεια θα επικεντρωθεί στο πώς να χωνέψετε όλη αυτήν την παραπανίσια ποσότητα φαγητού.

Ναι, μπορείτε να νικήσετε τη ζυγαριά, δίχως να στερηθείτε τις λιχουδιές των γιορτών! Απλά δοκιμάστε τα παραπάνω tips!