Blog

6 Τρόποι να Γίνετε πιο Υγιείς – Και δεν Έχουν Καμία Σχέση με Γυμναστική!

Ναι, καλά διαβάσατε! Υπάρχουν τρόποι να γίνεται πιο υγιείς και εύρωστοι, δίχως να χύσετε ούτε σταγόνα ιδρώτα.

Όχι, ότι έχουμε κάτι εναντίον της φυσικής άσκησης, απλά πολλοί ίσως δεν έχουν τον χρόνο ή καμιά φορά και τη διάθεση ή την ψυχολογία να αθληθούν όσο θα ήθελαν. Αν ανήκετε κι εσείς σ’ αυτήν την ομάδα ατόμων, ρίξτε μια ματιά παρακάτω! Θα ανακαλύψετε 6 τρόπους να θωρακίσετε και να βελτιώσετε την υγεία σας, οι οποίοι δεν απαιτούν πολλά-πολλά από το σώμα σας!

  1. Μάθετε να Τρώτε Αργά
    Ζούμε σε καιρούς που μας αναγκάζουν να κάνουμε τα πάντα… τρέχοντας. Το γεύμα μας δεν πρέπει να είναι ένα από αυτά. Οι διατροφολόγοι συστήνουν να τρώμε αργά και να μασάμε καλά κάθε μας μπουκιά – περίπου 20 με 30 φορές! Αυτό διευκολύνει πολύ την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των τροφίμων που καταναλώνουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλά από τα οφέλη των τροφών πάνε, κυριολεκτικά, χαμένα.
    Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνετε, είναι να μάθετε να τρώτε αργά! Αν το γεύμα σας διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, κάτι δεν κάνετε σωστά.
  2.  Μειώστε τους Περισπασμούς Ενόσω Τρώτε
    Αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε ενώ παράλληλα κάνετε και κάτι άλλο, διαβάζετε τα mail σας για παράδειγμα, τότε δημιουργείτε πρόβλημα στο σώμα σας, καθώς αδυνατεί να διακρίνει ποια λειτουργία του είναι αυτή που αποτελεί προτεραιότητα.
    Ειδικά το άγχος είναι πραγματική τροχοπέδη για το πεπτικό μας σύστημα, καθώς παράγει ορμόνες που την καθυστερούν ή και τη δυσχεραίνουν.
    Να θυμάστε, επίσης, πως όταν τρώμε και έχουμε περισπασμούς, έχουμε την τάση να τρώμε πιο γρήγορα, καθώς και μεγαλύτερη ποσότητα! Φροντίστε, λοιπόν, να αφιερώνετε χρόνο αποκλειστικά για το γεύμα σας, δίχως περισπασμούς και πάρεργα.
  3.  Αποφύγετε τα Επεξεργασμένα Τρόφιμα
    Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά υπερβολικά μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες και επιβλαβή συντηρητικά. Συνεπώς, αντικαθιστώντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, με φρούτα ή ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σπιτικές μπάρες δημητριακών και μέλι, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, εξασφαλίζετε «καύσιμα» άριστης ποιότητας για τον οργανισμό σας, που τον βοηθούν να επιδιορθώνει τους φθαρμένους του ιστούς και συμβάλλουν στην ομαλή πέψη.
  4.  Να Κοιμάστε Αρκετά
    Όταν προσπαθείτε να στριμώξετε σε 16 ώρες μια εργασία πλήρους απασχόλησης, ψώνια, παρέες, γυμναστήριο, δουλειές στο σπίτι, το αγαπημένο χόμπι και καφέ με φίλους, τότε προφανώς θα χρειαστεί να κόψετε από το οχτάωρο που χρειάζεστε για έναν χορταστικό ύπνο.
    Η κακή αυτή συνήθεια του να πετσοκόβετε τις ώρες του ύπνου σας, εκτός του ότι μειώνει δραστικά τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σας, δεν επιτρέπει στο σώμα σας να επιδιορθώσει τους φθαρμένους σας ιστούς, καθώς και να αποκαταστήσει τη δυναμική και τη λειτουργικότητα του νευρικού σας συστήματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο άτομα που ταλαιπωρούνται από νευρολογικά νοσήματα διαπιστώνουν πως το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται στο καθημερινό τους πρόγραμμα είναι ο ύπνος τους.
    Να θυμάστε, λοιπόν, τον κανόνα: όταν κοιμάστε αρκετά, εξοικονομείτε χρόνο! Όντας ξεκούραστοι θα μπορέσετε να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
  5.  Βρείτε Τρόπους να Αποβάλλετε το Άγχος
    Το άγχος σε συγκεκριμένα επίπεδα είναι ευεργετικό τόσο για το σώμα όσο και για το πρόγραμμά σας. Όταν τα ξεπερνάτε, όμως, αυτά τα επίπεδα, το στρες και όλες οι συγγενείς ορμόνες που παράγονται μετατρέπονται σε πραγματικό δηλητήριο για το σώμα, προκαλώντας ή συμβάλλοντας στην εμφάνιση πλήθος παθήσεων, από εντερικές και στομαχικές δυσλειτουργίες, ως καρδιαγγειακά νοσήματα και νευρολογικές διαταραχές.
    Αν αντιμετωπίζετε λοιπόν δυσκολία στη διαχείριση του άγχους σας, πρέπει να βρείτε κάποιον τρόπο να το μειώσετε ή έστω να διαχειριστείτε σωστά. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, απλά πρέπει να ανακαλύψετε τι έχει αποτέλεσμα στον δικό σας οργανισμό. Οι συμβουλές ενός ειδικού, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους, μπορεί να βοηθήσουν πολύ.
  6. Μειώστε το Αλκοόλ που Καταναλώνετε
    Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να κόψετε το αλκοόλ – εκτός πια κι αν έχετε κάποια πάθηση και σας έχει συστηθεί κάτι τέτοιο από τον γιατρό σας. Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες ακόμη και σε καθημερινή βάση μπορεί να δράσει πολύ ευεργετικά για το σώμα, ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό σύστημα.
    Η υπερβολική κατανάλωση, όμως, είναι τοξική για το σώμα μας, επιφέροντας πληθώρα επιβλαβών επιπτώσεων: υψηλή αρτηριακή πίεση, κακός ύπνος, αυξημένος κίνδυνος καρκινογένεσης, εγκεφαλική δυσλειτουργία, πρόωρη γήρανση και πολλά άλλα.
    Επιπρόσθετα, πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες χημικών γλυκαντικών ουσιών, συμβάλλοντας έτσι στην παχυσαρκία και επηρεάζοντας αρνητικά την πανίδα του εντέρου. Παράλληλα, το υπερβολικό αλκοόλ αποδεδειγμένα επιβραδύνει τον αίσθημα κορεσμού, κάνοντάς μας έτσι να τρώμε περισσότερο ενώ στην πραγματικότητα έχουμε χορτάσει.

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο απόκτημά μας. Δεν μπορούμε να απολαύσουμε τίποτε στη ζωή, κανένα επίτευγμα και κανένα υλικό απόκτημα δίχως αυτή. Αξίζει, λοιπόν, τον χρόνο και τις αλλαγές που απαιτούνται για να την θωρακίσουμε και να τη βελτιώσουμε, έτσι δεν είναι;