Οι περισσότεροι από μας που δεν είμαστε προικισμένοι με την ευφυία του Άλμπερτ Αϊνστάιν ή με ναπολεόντεια αυτοπεποίθηση ίσως αναρωτιόμαστε αν είμαστε τελικά αρκετά ικανοί να πετύχουμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας. 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό έρχεται να αλλάξει κάποια δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι η προσωπικότητα αποτελεί μεγαλύτερο εχέγγυο επιτυχίας από ό,τι η ευφυία. Μήπως τελικά σε μια εποχή που όλα μετριούνται και ανάγονται σε αριθμούς, ο δείκτης IQ δεν είναι το σημαντικότερο εφόδιο στο ταξίδι της ζωής; 

iStock 1045960322

Προσωπικότητα Vs Ευφυία: Σημειώσατε… 1

Ιθύνων νους της συγκεκριμένης έρευνας ήταν ο νομπελίστας James Heckman, ο οποίος, σε συνεργασία με μια ομάδα συνεργατών του, προσπάθησε να εξακριβώσει τη σχέση του υψηλού IQ με την επαγγελματική επιτυχία.

Για να πετύχουν τον στόχο τους, οι ερευνητές μελέτησαν διεξοδικά δεδομένα από τεστ IQ και αξιολογήσεις προσωπικοτήτων χιλιάδων ατόμων στη Βρετανία, την Αμερική και την Ολλανδία. Στη συνέχεια, εξέτασαν την επαγγελματική εξέλιξη αυτών των ατόμων, ώστε να διακρίνουν αν οι αξιολογήσεις πρόβλεψαν με ακρίβεια το μέλλον και την επαγγελματική τους επιτυχία.

Είναι, λοιπόν, ενδιαφέρον πως το ποσοστό των ατόμων με πολύ υψηλούς δείκτες νοημοσύνης και παράλληλα μεγάλη επαγγελματική ανέλιξη – η οποία, δυστυχώς, μετρήθηκε στην έρευνα κυρίως με το ετήσιο εισόδημά τους – ήταν μετά βίας 2%!

Με απλά λόγια, 98 στις 100 ιδιοφυίες δεν κατόρθωσαν να ξεφύγουν μισθολογικά από τον μέσο όρο. Αν η ευφυία, λοιπόν, δεν είναι σημαντική για την επαγγελματική επιτυχία, ποιες ιδιότητες είναι αυτές που την εξασφαλίζουν;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που τα πήγαν καλύτερα μισθολογικά ήταν όσοι ήταν επιμελείς μαθητές – κάτι που φαινόταν από τις βαθμολογίες τους. Δεν αναφερόμαστε σε αριστεύσασες διάνοιες, αλλά σε σκληρά εργαζόμενους μαθητές, που μελετούσαν συστηματικά και είχαν γνήσια δίψα για γνώση. Η έρευνα αποκάλυψε ότι αυτά τα άτομα είχαν και τη μεγαλύτερη επαγγελματική ανέλιξη.

Οι καλές σχολικές επιδόσεις (όχι αναγκαστικά η αριστεία) αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, όχι απλά εξυπνάδα, αλλά άλλες θετικές ιδιότητες, όπως η επιμονή, η επιμέλεια, η συνεργατικότητα και η ευσυνειδησία. Αυτός ο συνδυασμός ιδιοτήτων είναι, εν τέλει, που καθορίζει την επαγγελματική επιτυχία, και όχι η ιδιαίτερη ευφυία.

Επομένως, στον αγώνα «Προσωπικότητα Vs Ευφυία», σημειώσατε 1.

iStock 497255710

Γιατί Αυτά είναι Καλά Νέα… για Όλους μας

Τα πορίσματα της έρευνας είναι καλά νέα για όλους μας, τόσο για τους εξαιρετικά ευφυείς, όσο και για μας, τους κοινούς θνητούς. Γιατί;

Διότι αποδεικνύει ότι οι εκ φύσεως ικανότητες ή ελλείψεις δεν είναι ικανές να καθορίσουν τη ζωή μας. Αντίθετα, επίκτητες ικανότητες και ιδιότητες, όπως η εργατικότητα και η επιμονή, μπορούν να καλλιεργηθούν και να γίνουν μέρος της προσωπικότητάς μας· και αυτές είναι τελικά που θα καθορίσουν την επιτυχία στην προσωπική μας ζωή. 

«Μα δεν βασίζεται η προσωπικότητά μας σε χαρακτηριστικά που έχουμε από τη γέννησή μας;», ίσως ρωτήσετε. Η απάντηση είναι όχι: η ζωή, αλλά και αναρίθμητες μελέτες, έχουν αποδείξει πως ένα άτομο που εργάζεται συστηματικά πάνω στον χαρακτήρα του μπορεί να καλλιεργήσει και να αποκτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό ιδιότητες και χαρακτηριστικά που ίσως δεν είχε εκ φύσεως.

Ναι, η προσωπικότητά μας δεν είναι πεπρωμένο. Αδικούμε τον εαυτό μας κάθε φορά που την βλέπουμε με αυτό τον τρόπο, ως κάτι αναλλοίωτο και δεδομένο. Ακόμη και το σκληρότερο μάρμαρο, μπορεί να σμιλευτεί και να γίνει άγαλμα. Το ίδιο και ο χαρακτήρας μας.

XAMOGELO

Επομένως, αντί να αναρωτιέστε αν έχετε αρκετή ευφυία για να τα καταφέρετε, καλύτερα αναρωτηθείτε το εξής: «Πόσο πολύ θέλω να πετύχω τους στόχους και τα όνειρά μου;» Αν έχετε τη θέληση, με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα μπορείτε να τα καταφέρετε.

Όραμα της BetterLiving4All είναι να προσφέρει λύσεις και προϊόντα που βελτιώνουν ουσιαστικά και ολόπλευρα την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, βοηθώντας μας να αναπτύξουμε τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε στη ζωή.

Επικοινωνήστε με την ομάδα της BetterLiving και μάθετε περισσότερα για υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα που όχι απλά συμπληρώνουν, αλλά και αναβαθμίζουν την καθημερινότητά μας!

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ