Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται –ή και να το φωνάζει– ότι δεν σας φτάνουν 24 ώρες; Ότι η μέρα σας δεν είναι αρκετά… «μεγάλη» για να χωρέσει όλες σας τις υποχρεώσεις; Ίσως, όμως, η λύση να μην είναι η διάρκεια της ημέρας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε εμείς τον χρόνο μας.

Και σ’ αυτό, βοηθά πολύ η δημιουργικότητα.

image 1 iStock 1043661598

Η δημιουργικότητα είναι τόσο ιδιότητα, όσο και ικανότητα – που σημαίνει ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και να βελτιωθεί, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα κάποιου και την εγγενή του επινοητικότητα. Είναι μάλιστα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για την επίλυση, όσο και για τη διαχείριση προβλημάτων και δύσκολων καταστάσεων της καθημερινότητάς μας.

Αλήθεια, γνωρίζατε ότι σε 60 μόλις δευτερόλεπτα, μπορείτε να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σας; Ανακαλύψτε πώς, ρίχνοντας μια ματιά παρακάτω…

iStock 619240044

Τα Πάντα Έχουν να Κάνουν με τον Τρόπο Σκέψης

Μια μικρή αλλαγή στον τρόπο σκέψης σας, μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και την ικανότητά σας στην επίλυση προβλημάτων.

Ας το δείξουμε αυτό με ένα παράδειγμα. Απαντήστε, παρακαλώ, στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας επεισόδιο στην τηλεόραση;
  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
  • Ποια είναι η αγαπημένη σας ανάμνηση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα ή και λεπτά για να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Γιατί; Γιατί είναι πολύ γενικές. Οι πιθανές απαντήσεις είναι πάρα πολλές. Κι αυτό μπερδεύει τη διάνοια.

Για να δούμε τι γίνεται, όμως, αν περιορίσουμε λίγο το εύρος τους:

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας επεισόδιο από το Game of Thrones;
  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό τραγούδι;
  • Ποια είναι η αγαπημένη σας παιδική ανάμνηση με τον παππού σας;

Μια-δυο λέξεις σε κάθε ερώτηση περιορίζουν σημαντικά το εύρος των πιθανών απαντήσεων, βοηθώντας σας να συγκεντρωθείτε καλύτερα, να ξεκαθαρίσετε τη σκέψη σας και να βρείτε πιο γρήγορα την απάντηση.

Άρα, όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται μια ερώτηση, τόσο πιο παραγωγικά και δημιουργικά λειτουργεί ο εγκέφαλός σας.

iStock 1213946857

Δώστε στον Εαυτό σας το Πλεονέκτημα

Φυσικά, στην καθημερινότητά μας, ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με ερωτήματα και προκλήσεις που δεν μας κάνουν τη χάρη να είναι συγκεκριμένες από μόνες τους. Σε αυτή την περίπτωση, δίνουμε στον εαυτό μας το πλεονέκτημα, και τις συγκεκριμενοποιούμε εμείς.

Π.χ., ένας πελάτης σάς ρωτά: «Ποιο σλόγκαν προτιμάς;», και εκείνη τη στιγμή να έχετε μπροστά σας 20 διαφορετικά σλόγκαν,  από τα οποία τα 5 ξεχωρίζουν στη διάνοιά σας. Εκείνος δεν σας διευκολύνει, κάνοντας πιο συγκεκριμένη την ερώτησή του. Κάντε το εσείς: π.χ. «Αν με ρωτάς ποιο τραβά την προσοχή του καταναλωτή, είναι αυτό. Αν με ρωτάς ποιο περνά καλύτερα το μήνυμα της καμπάνιας, είναι εκείνο. Αν με ρωτάς ποιο είναι το πιο πειστικό, είναι αυτό», και ούτω καθεξής.

Προσέξατε εδώ τον ρόλο που παίζει η δημιουργικότητα; Μειώνοντας το εύρος των απαντήσεων και λέγοντας γιατί καθεμιά από αυτές παρουσιάζει ενδιαφέρον, βγάζετε τον εαυτό σας από τη δύσκολη θέση.

Δεν έχετε πειστεί ακόμη; Τότε…

iStock 1080259016

Αποδείξτε το στον Εαυτό σας

Πάρτε χαρτί και μολύβι – κι ένα χρονόμετρο. Χρονομετρήστε τον χρόνο που θα σας πάρουν οι ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Ποια είναι τα 3 σημαντικότερα αντικείμενα του σπιτιού σας;

Πόση ώρα σας πήρε; Δοκιμάστε τώρα αυτή την ερώτηση:

  • Ποια είναι τα 3 σημαντικότερα αντικείμενα της κουζίνας σας;

Πόση ώρα σας πήρε τώρα;

Βλέπετε το σημείο; Κάνοντας το κάθε πρόβλημα ή ερώτημα πιο συγκεκριμένο, βρίσκουμε ευκολότερη και ταχύτερα τη λύση του.


Το Κλειδί για τη Δημιουργικότητα

Αυτό είναι, λοιπόν, το κλειδί για μεγαλύτερη δημιουργικότητα. Και το να κάνετε κάτι πιο συγκεκριμένο σπάνια απαιτεί περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα!

Αν, μάλιστα προσθέσετε και μια μικρή αντίθεση στη συγκεκριμενοποίηση του προβλήματος, θα κεντρίσετε ακόμη περισσότερο τη δημιουργικότητά σας. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

  • Πώς μπορώ να αποκτήσω καλύτερη φυσική κατάσταση;

Ας κάνουμε το ερώτημα αυτό λίγο πιο συγκεκριμένο:

  • Πώς μπορώ να αποκτήσω καλύτερη αντοχή;

Ας προσθέσουμε και λίγη αντίθεση τώρα:

  • Πώς μπορώ να αποκτήσω καλύτερη αντοχή αφιερώνοντας το πολύ 20 λεπτά λίγες μέρες κάθε εβδομάδα;

Στο τρίτο ερώτημα, θα βρείτε απαντήσεις πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο πρώτο. Με λίγες έξτρα λέξεις, κάνετε την κάθε ερώτηση και το κάθε πρόβλημα πολύ ευκολότερο στη λύση του.


Βρείτε Έξυπνες Λύσεις σε Δύσκολα Προβλήματα  

Ναι, λύσεις υπάρχουν. Αλλά αντί να βρείτε απλά λύσεις, προσπαθήστε να βρείτε τις πιο έξυπνες λύσεις για τα καθημερινά σας προβλήματα – όπως αυτή που παρουσίασε το σημερινό μας άρθρο.

Όραμα της BetterLiving4all είναι να προσφέρει πρακτικές λύσεις και καινοτόμα προϊόντα που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και τη ζωή μας πιο απολαυστική.

Επικοινωνήστε μαζί μας και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον, που εξασφαλίζει εξατομικευμένες λύσεις στις ξεχωριστές σας ανάγκες.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ