Blog

Μελέτη Αποκαλύπτει Ότι το Αντίβαρο της Μοναξιάς Ίσως Να Μην Είναι Αυτό Που Φαντάζεστε

image 1 istock 1239528377

Η μοναξιά αποτελεί πραγματική μάστιγα για τον δυτικό κόσμο εδώ και χρόνια. Η πανδημία όμως αύξησε τόσο την ένταση όσο και τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή.

Οι ειδικοί ορίζουν τη μοναξιά ως ένα αίσθημα απομόνωσης, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων. Σαν βαρίδι, η μοναξιά δίνει την αίσθηση ενός βάλτου που σε τραβά αργά μα σταθερά σε μια ζωή δίχως όνειρα και ελπίδα. Υπάρχει κάτι που μπορεί να μας τραβήξει προς την αντίθετη κατεύθυνση;

Αλήθεια, υπάρχει αντίβαρο στη μοναξιά;

Προφανώς υπάρχει – και, σύμφωνα μια νέα μελέτη, το αντίβαρο αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που φαντάζεστε.

Μοναξιά και «Σοφία»

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, το πλέον αποτελεσματικό αντίβαρο της μοναξιάς είναι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός ιδιοτήτων στην προσωπικότητά μας, οι οποίες επιτρέπουν τη διαχείριση της μοναξιάς με τον καλύτερο τρόπο.

iStock 872342066

Η μελέτη εστίασε σε άτομα και των δύο φύλων μέσης (50 – 65 ετών) και μεγάλης ηλικίας (άνω των 90 ετών), που ζούσαν και στις δύο χώρες και σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα: ένα αστικό και ένα αγροτικό. Οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίζουν το αίσθημα μοναξιάς με έναν συνδυασμό ιδιοτήτων τον οποίο όρισαν ως «σοφία» – συγκεκριμένα:

  • την ενσυναίσθηση, δηλαδή η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του·
  • τη συμπόνια, δηλαδή την εκδήλωση ενεργούς συμπαράστασης σε κάποιον·
  • τον αναστοχασμό, που επιτρέπει στο άτομο να κατανοήσει πολύ καλύτερα τον εαυτό του·
  • και τη συναισθηματική ρύθμιση, που βοηθά το άτομο να ελέγξει τον συναισθηματικό του κόσμο μέσω του τρόπου σκέψης του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Δρα S. Di Somma, και οι δύο ομάδες, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό τους υπόβαθρο, την κουλτούρα, τον τόπο διαμονής και την ηλικία, ανέδειξαν τη «σοφία» ως το καλύτερο αντίδοτο για τη μοναξιά. Με λίγα λόγια, τα άτομα που συνδύαζαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις παραπάνω ιδιότητες, ένιωθαν και λιγότερη μοναξιά, ακόμη και αν οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν ακριβώς οι ίδιες με τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι δύο από αυτές τις ιδιότητες, η ενσυναίσθηση και η συμπόνια, καταπολεμούσαν το αίσθημα μοναξιάς ακόμη πιο δραστικά από τις υπόλοιπες: όσο μεγαλύτερη συμπόνια και έμπρακτο ενδιαφέρον έδειχναν συγκεκριμένα άτομα, τόσο λιγότερη μοναξιά αισθάνονταν.

iStock 1163082347

Ανατροφή, Προσωπικότητα… ή Προσωπική Προσπάθεια;

Είναι αλήθεια ότι, ορισμένες από αυτές τις ιδιότητες εκδηλώνονται από κάποια άτομα πιο εύκολα, τόσο λόγω χαρακτήρα, όσο και λόγω της ανατροφής τους. Ωστόσο, όλες αυτές οι ιδιότητες μπορούν να καλλιεργηθούν από οποιονδήποτε. Σύμφωνα με έναν από τους ιθύνοντες της έρευνας, τον Δρα Dilip V. Jeste, μπορούμε να αυξήσουμε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια που εκδηλώνουμε στους άλλους, αυξάνοντας έτσι σε «σοφία» και μειώνοντας το αίσθημα απομόνωσης, καθώς και το άγχος και τη θλίψη που πάντοτε το συνοδεύουν.

Η τελευταία αυτή παρατήρηση είναι πολύ αφυπνιστική: υποδηλώνει πως, ανεξάρτητα από την ανατροφή και την προσωπικότητά μας, μπορούμε με προσωπική προσπάθεια να καλλιεργήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά που, με τη σειρά τους, θα δράσουν ως αντίδοτο στη μοναξιά και τη θλίψη, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν σε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Όραμα της BetterLiving4All είναι να προσφέρει λύσεις που βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Επικοινωνήστε με την ομάδα της BetterLiving και ανακαλύψτε πρακτικές συμβουλές και καινοτόμα προϊόντα που προάγουν τη καλή υγεία και την ευεξία.  

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ