Θεωρείτε τον εαυτό σας καλό φίλο για τους άλλους; Αν ναι, τότε προφανώς θεωρείτε τον εαυτό σας και καλό ακροατή· γιατί ένας καλός φίλος είναι πρωτίστως καλός ακροατής.
Σπάνια, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε αντικειμενικά τον εαυτό μας και τις δεξιότητές μας. Αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε αν είστε όντως καλός ακροατής, ή αν χρειάζεται να εργαστείτε λίγο παραπάνω σε αυτόν τον τομέα. Αν είστε όντως καλός ακροατής, θα έχετε σε ικανοποιητικό βαθμό και τα τρία παρακάτω χαρακτηριστικά.
- Η Τέχνη της Σιωπής
Ο ακροατής ακούει· για να ακούσει, πρέπει να πάψει να μιλάει. Δεν γίνεται να μιλάς και να ακούς ταυτόχρονα. Συνεπώς, ένας καλός ακροατής κατέχει πρωτίστως την τέχνη της σιωπής.
Σκεφτείτε λίγο: σας έχει τύχει ποτέ να είστε έτοιμος ή έτοιμη βγάλετε τα εσώψυχά σας, και πάνω που νιώθατε έτοιμοι να το κάνετε, σας διέκοπτε ο συνομιλητής σας για να σας… συμβουλέψει;
Ο καλός ακροατής δεν διακόπτει. Αφήνει το άτομο που του μιλά να ξεδιπλώσει όλη τη σκέψη του, όλα τα συναισθήματά του, ακόμη και αν ακούγονται μπερδεμένα και ακατανόητα. Έτσι του δίνει την ευκαιρία να τα βάλει σε μια τάξη και να τα ξεκαθαρίσει μέσα του.
Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βολέψουμε τη ντουλάπα ή την αποθήκη μας; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε; Δεν τα βγάζουμε όλα έξω – έστω και ανακατωμένα; Σκεφτείτε να έχετε ξεκινήσει να το κάνετε αυτό και ό,τι βγάζετε κάποιος να σας το ρίχνει πάλι μέσα…
Μην διακόπτετε, λοιπόν, τον άνθρωπο που προσπαθεί να σας μιλήσει. Μάθετε την τέχνη της σιωπής. Να είστε γρήγοροι στο να ακούτε και αργοί στο να μιλάτε (όπως λέει ένα σοφό βιβλίο). Με τον τρόπο αυτό, θα γίνετε καλύτεροι ακροατές – και καλύτεροι φίλοι.
- Δείξτε ότι Ακούτε Πραγματικά
Όταν κάποιος σας μιλά καταλαβαίνει αν όντως τον ακούτε – τόσο με την καρδιά όσο και με το μυαλό σας – ή αν απλά περιμένετε να τελειώσει για να πείτε τα δικά σας.
Ο καλός ακροατής ακούει πραγματικά αυτά που του λέει ο άλλος και το δείχνει αυτό με τις εκφράσεις του προσώπου του, το βλέμμα του, τα μάτια του, ακόμη και με τις χειρονομίες και τη στάση του σώματός του.
Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να προσπαθήσετε να μπείτε στη θέση του άλλου, να καλλιεργήσετε την ιδιότητα της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης. Κατανοώντας γιατί αισθάνεται το άλλο άτομο αυτά που αισθάνεται, πιθανότατα θα τα αισθανθείτε και εσείς σε κάποιον βαθμό – κάτι που θα φανεί στον τρόπο έκφρασής σας, και ο άλλος θα το καταλάβει.
Επίσης, αυτός που ακούει πραγματικά ποτέ δεν απορρίπτει τα όσα ακούει ως «ανόητα», «αφελή», ή «σαχλαμάρες», ακόμη κι αν έχει αυτή την εντύπωση. Τους δίνει προσοχή, γιατί απασχολούν τον φίλο του και τον έχουν αναστατώσει, ακόμη και αν ο ίδιος δεν τους δίνει την ίδια σημασία.
- Χρησιμοποιεί Ερωτήσεις Αποτελεσματικά
Ο καλός ακροατής μοιάζει με έναν μαιευτήρα, ο οποίος είναι εκεί, όχι για να γεννήσει ο ίδιος το παιδί, αλλά για να διευκολύνει τη μητέρα να το γεννήσει. Αν το παιδί είναι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του ατόμου που έχουμε απέναντί μας, δική μας ευθύνη είναι να τις διευκολύνουμε να εκφραστούν, ειδικά αν το άλλο άτομο δυσκολεύεται κάπως.
Ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι οι αποτελεσματικές ερωτήσεις. Παρατηρήστε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ «ερωτήσεων» και «αποτελεσματικών ερωτήσεων». Ο καλός ακροατής μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάποιες περιπτώσεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, που δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», ή να χρησιμοποιήσει και ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, όταν θέλει να διευκολύνει το άτομο να ξεκαθαρίσει κάπως τη σκέψη του.
Ο καλός ακροατής μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και ερωτήσεις κλειστού τύπου (που απαντώνται με «ναι» ή «όχι»), όταν το άλλο άτομο έχει στην ουσία παραδεχτεί ή δηλώσει με έμμεσο τρόπο κάτι, αλλά διστάζει να το κάνει με άμεσο, ξεκάθαρο τρόπο. Συχνά είναι ευκολότερο να παραδεχτούμε ένα σφάλμα ή ένα συναίσθημα με ένα «ναι», παρά να το περιγράψουμε οι ίδιοι διεξοδικά. Ωστόσο, αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά και μόνο όταν χρειάζεται.
Μετά από όλες αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, πώς θα αξιολογούσατε τον εαυτό σας ως ακροατή; Ακόμη και αν τα πάτε ήδη καλά, μήπως μπορείτε να τα πάτε καλύτερα, βελτιώνοντας τις σχέσεις σας με τους συνανθρώπους σας; Το να είναι κάποιος καλός ακροατής αποτελεί αρετή και προτέρημα. Είναι, όμως, και δεξιότητα, πολύτιμη για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την οποία μπορούμε να διδαχτούμε.
Η ομάδα μας της BetterLiving4All είναι έτοιμη να σας ακούσει και να σας εξυπηρετήσει! Μιλήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα για την γκάμα των προϊόντων μας που υπόσχονται μια καλύτερη ποιότητα ζωής!