Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο το άγχος ενυπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε· μοιάζει αδύνατο να του ξεφύγεις. Από την εργασία ως τις οικογενειακές υποχρεώσεις, καθετί είναι εμποτισμένο με στρες και πίεση.

Πράγματι, το άγχος αποτελεί μέρος της ζωής μας. Δεν γίνεται να το αποφύγουμε – μπορούμε, όμως, να το διαχειριστούμε, καθώς και να βοηθήσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα που δυσκολεύονται να το κάνουν αυτό. Αρκεί φυσικά να γνωρίζουμε τα σημάδια που προδίδουν αυτή τη δυσκολία και να αφιερώσουμε χρόνο για να τα βοηθήσουμε.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τόσο τα συμπτώματα που φανερώνουν πως ένα αγαπημένο σας πρόσωπο βασανίζεται από το άγχος, όσο και 4 απλούς τρόπους να το βοηθήσετε.

allagi simperifora

Πώς θα Καταλάβετε αν Κάποιος Δικός σας Ταλαιπωρείται από Νοσηρό Άγχος

    1. Αλλαγή στη συμπεριφορά

Το μεγαλύτερο και πλέον προφανές σύμπτωμα είναι αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου. Συνήθως οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τη διατροφή του: το άτομο τρώει ή πίνει πολύ λιγότερο ή περισσότερο από ό,τι παλιότερα.

Ωστόσο, οποιαδήποτε σημαντική και απότομη αλλαγή στις συνήθειες του ατόμου μπορεί να υποδηλώσει το πρόβλημα: π.χ. γνωρίζετε ότι ο φίλος ή η φίλη σας λάτρευε το κολύμπι και τη θάλασσα, και τώρα προτιμά να μένει κλεισμένη στο σπίτι· γυμναζόταν τακτικά, αλλά τώρα μοιάζει να της προκαλεί ανία κάθε είδος άσκησης, και ούτως καθεξής

    2. Ξαφνικές και απρόσμενες εναλλαγές στη διάθεση

Η αδυναμία διαχείρισης του άγχους εκδηλώνεται επίσης με ξαφνικές και απότομες αλλαγές στη διάθεση του ατόμου, το οποίο ίσως ταλαιπωρείται από κυκλοθυμικότητα, μπορεί να έχει γίνει πιο ευερέθιστο ή εύθικτο, ή μοιάζει να χαρακτηρίζεται από περίεργες ή έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις (χαρά, λύπη, ενεργητικότητα, ανία κτλ.) σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

somatika simptomata

    3. Σωματικά συμπτώματα

Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, καθώς και έντονα στομαχικά ή εντερικά προβλήματα σχετίζονται έντονα με την αδυναμία διαχείρισης του άγχους. Επίσης, αλάνθαστο σύμπτωμα αποτελεί και ο κακός ύπνος, που ίσως είναι διακεκομμένος, ανήσυχος ή υπερβολικά σύντομος και ακανόνιστος.

 

Πώς Μπορείτε να Βοηθήσετε 

  • Ρωτήστε τι χρειάζονται

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός – συνεπώς, δεν υπάρχει πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο που ταλαιπωρείται από το άγχος είναι να το ρωτήσετε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να το ανακουφίσετε – ειδικά αν μένετε στο ίδιο σπίτι.

Πολλές φορές, και μόνο να γνωρίζει το άτομο ότι υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται να κάνει κάτι για να το ανακουφίσει αποτελεί από μόνο του εξαιρετικό αγχολυτικό.

Το θέμα, φυσικά, δεν είναι μόνο να ακούσετε, αλλά και να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε αυτό που θα σας ζητηθεί, εφόσον φυσικά είναι μέσα στις δυνατότητές σας.

paron

  • Να είστε παρών

Η μάχη κατά του άγχους είναι καθημερινή – συνεπώς, το ίδιο πρέπει να είναι και η βοήθειά σας. Δείξτε στο άτομο πως είστε στη διάθεσή του (σε λογικά πάντοτε πλαίσια, που θα προστατεύουν και τη δική σας υγεία και ευεξία) ώστε να κάνετε την καθημερινότητά του λίγο πιο εύκολη.

Από το να αναλάβετε το μαγείρεμα ή το καθάρισμα για μία μέρα, ως μια βόλτα στην ακρογιαλιά ή μια εξυπηρέτηση με το αυτοκίνητο, η αίσθηση ότι είστε εκεί για τον φίλο ή τη φίλη σας θα το ανακουφίσει και θα το γεμίσει με θετική ενέργεια.

  • Συζητήστε για το ενδεχόμενο λήψης βοήθειας από ειδικούς

Δυστυχώς, ακόμη και στην εποχή μας, τα ζητήματα ψυχικής υγείας αποτελούν ταμπού για πολλά άτομα. Ενώ δεν έχουν πρόβλημα να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να πάρουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για άλλα προβλήματα υγείας,  όπως η καρδιακή αρρυθμία, η πίεση, ή το έλκος, πολλοί διστάζουν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας φοβούμενοι μήπως στιγματιστούν ως «ανισόρροποι».

Φυσικά, αυτή η νοσηρή νοοτροπία είναι εξαιρετικά άσοφη και επικίνδυνη – και το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να επιδεινώσει το πρόβλημα. Από την άλλη, αν το αγαπημένο σας πρόσωπο διστάζει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού, μπορείτε να κουβεντιάσετε ήρεμα και δίχως πίεση μαζί του, και να μοιραστείτε κάποια επιστημονικά ή άλλα έγκυρα άρθρα που ίσως το βοηθήσουν να αλλάξει στάση.

  • Αναζητήστε κάποιον οργανισμό που παρέχει στήριξη

Υπάρχουν  ομάδες υποστήριξης για άτομα που παλεύουν με αγχώδεις διαταραχές. Ίσως μπορείτε να ανακαλύψετε μία στην περιοχή σας και να τη συστήσετε στον φίλο σας. Όπως κι αν έχει, μην κάνετε έρευνα προτού πάρετε τη συγκατάθεσή του.

Πιθανόν, με λίγη έρευνα και με μπόλικο προσωπικό ενδιαφέρον, να μπορέσετε να ανακαλύψετε και άλλους τρόπους να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο. Ό,τι κι αν κάνετε, να θυμάστε πως τα πιο σημαντικά συστατικά σε κάθε «συνταγή» βοήθειας προς τον συνάνθρωπο είναι η ενσυναίσθηση, η συμπόνια και ειλικρινής μα γεμάτη σεβασμό επικοινωνία.