Πολύ συχνά η καθημερινότητα φροντίζει να μας υπενθυμίζει πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει. Όταν σε αυτή την εξίσωση προσθέσεις και μια παγκόσμια επιδημία όπως αυτή του νέου κορονοϊού, τότε είναι φυσικό το αποτέλεσμα να καταλήγει σε μία κατάσταση συνεχόμενου άγχους.
Το χρόνιο άγχος είναι αρκετά κουραστικό και ψυχοφθόρο και πολύ συχνά προκαλεί και σωματικές διαταραχές όπως, μεταξύ άλλων, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, προβλήματα ύπνου, ή ανησυχητική αύξηση ή μείωση βάρους.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης με άμεσα αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει 5 απλές τακτικές που, όταν ενταχθούν στην καθημερινή σας ρουτίνα, υπόσχονται να σας ανακουφίσουν.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Καταγράφοντας τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο, μεταφέρετε όλες σας τις έγνοιες στο χαρτί, ενώ παράλληλα καταγράφετε τα “μαθήματα” που παίρνετε καθημερινά.
Με άλλα λόγια, σας βοηθά να δώσετε “φωνή” στις ανησυχίες και τους φόβους σας, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε συγκεκριμένα προβλήματα ή σκέψεις που συμβάλλουν αρνητικά στην αύξηση του άγχους σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείρισή τους.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 από το επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, το να γράφεις τις σκέψεις σου σε ένα φύλλο χαρτί και μετά να το πετάς στα σκουπίδια μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου – κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο!
- Βάλτε μουσική
Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που σας συγκίνησε το αγαπημένο σας τραγούδι και ανέβασε τη διάθεσή σας; Όπως έχει αποκαλυφθεί από αναρίθμητες έρευνες, το να ακούς μουσική βοηθά στην εξισορρόπηση του άγχους, αφού μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, αρχίζετε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και πιο χαλαροί σχεδόν αμέσως.
Το περιοδικό Psychoneuroendocrinology αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ενεργή ακρόαση μουσικής με σκοπό τη χαλάρωση, σε αντίθεση με το να την ακούς κάπου στο παρασκήνιο, αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη. Γι’ αυτό βάλτε μουσική και αφήστε τον παλμό της να σας παρασύρει στη μελωδία… της ευτυχίας!
- Περάστε χρόνο με το κατοικίδιό σας
Εκτός από αξιολάτρευτα, ο χρόνος που περνάτε με τον σκύλο ή τη γάτα σας αυξάνει την παραγωγή της οξυτοκίνης, γνωστή και ως “ορμόνη της αγάπης” που ενισχύει τα συναισθήματα της συντροφικότητας και της ευεξίας. Καταφέρνοντας ταυτόχρονα να περιορίσει και την παραγωγή της κορτιζόλης, είναι βέβαιο πως θα αντιληφθείτε το άγχος σας να μειώνετε πολύ γρήγορα.
Η AERA Open συστήνει πως ιδανικά 10 περίπου λεπτά είναι αρκετά για να αντιληφθείτε το άγχος σας να μειώνετε πολύ γρήγορα.
- Μυρίστε λίγη λεβάντα
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τη λεβάντα για τη φύλαξη των ρούχων μας, προστατεύοντάς τα κατά του σκόρου. Όμως, αυτό που τυχαίνει να αγνοούμε είναι πως το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα ικανά να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και να σας χαλαρώσουν. Και αυτό, σύμφωνα με μία ανασκόπηση του Οκτωβρίου 2015 στο Molecules οφείλεται στο γεγονός ότι το άρωμα λεβάντας ενεργοποιεί τους υποδοχείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα της ηρεμίας.
- Πάρτε μια βαθιά αναπνοή
Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι να σταματήσετε ό,τι κάνετε και να εφαρμόσετε τη διαφραγματική αναπνοή, δηλαδή τη βαθιά εισπνοή από τη μύτη και την έντονη εκπνοή από το στόμα. Δρώντας ευεργετικά τόσο στη συναισθηματική όσο και στη σωματική μας υγεία, οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη χαλάρωση, στη μείωση των καρδιακών παλμών, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και άρα στην καλύτερη διαχείριση του άγχους.
Κάθε φορά που αισθάνεστε ανήσυχοι ή νιώθετε το άγχος να σας κυριεύει, σταματήστε αυτό που κάνετε και καθίστε κάπου αναπαυτικά. Κατά το Πανεπιστήμιο του Michigan Medicine, o πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να πάρετε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη και να νιώσετε τον αέρα να κατεβαίνει μέχρι και την κοιλιά σας. Κατά την εκπνοή απελευθερώστε τον αέρα από το στόμα (σαν να σφυρίζετε) παρατεταμένα και επαναλάβετε αργά 10 φορές.
Σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αντοχές, σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές, ενασχολούμαστε με πράγματα που μας χαλαρώνουν και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας.