Νιώθεις την ενέργειά σου να εξαντλείται γρήγορα και τη διάθεσή σου για δουλειά να λιγοστεύει μέρα με τη μέρα; Σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς και να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό σε αυτό που κάνεις;
Αν σκέφτεσαι τα συμπληρώματα διατροφής, δεν είναι η μόνη λύση! Ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν μερικές απλές αλλαγές, οι οποίες, όταν γίνονται συνήθεια, εκτοξεύουν την παραγωγικότητά μας στα ύψη!
Δες, λοιπόν, πως μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου με 6 απλά tips, και εκείνος θα σου το ανταποδώσει σε παραγωγικότητα!
Tip 1: Συχνά και Μικρά Διαλείμματα
Αν έχεις δει ποτέ αγώνες Formula 1, γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι το Pit-Stop για τη νίκη. Αν λοιπόν μια μηχανή χρειάζεται «διάλειμμα» για να αποδίδει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα σε υψηλές ταχύτητες, πόσο μάλλον οι άνθρωποι, σωστά;
Άρχισε λοιπόν να βλέπεις τα διαλείμματα ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας σου και μην τα παραλείπεις. Ακόμα και αν η πίεση να συνεχίσεις για να προλάβεις ένα πιεστικό deadline είναι μεγάλη, αν επιλέξεις να συνεχίσεις non-stop, είναι πιθανότερο να κάνεις κάποιο μοιραίο λάθος ή να τελειώσεις πιο αργά από την κούραση.
Οι ειδικοί προτείνουν συχνά και μικρά διαλείμματα αντί για το κλασικό μεγάλο διάλειμμα του μεσημεριού. Μάλιστα, η πιο ωφέλιμη ώρα για το πρώτο μικρό διάλειμμα είναι στα μέσα του πρωινού. Αν δηλαδή ξεκινάς στις 9 το πρωί, γύρω στις 11:30 είναι μια καλή ώρα για το πρώτο σου μικρό διάλειμμα.
Τα μικρά διαλείμματα σε βοηθούν να ξαναβρείς τη διαύγειά σου, να αναπληρώσεις τα αποθέματα ενέργειας και να επιστρέψεις στην εργασία σου με μεγαλύτερη συγκέντρωση και αποφασιστικότητα.
Tip 2: Είναι Θέμα Αισθητικής
Καθαρός χώρος, καθαρό μυαλό.
Ναι, ένας τακτοποιημένος και καλαίσθητος χώρος εργασίας έχει μεγάλη επίδραση στην παραγωγικότητά μας. Φρόντισε, λοιπόν, για την εικόνα του γραφείου σου, αρχειοθέτησε σε όμορφους φακέλους με φωτεινά χρώματα τα έγγραφά σου, βάλε το προσωπικό σου στοιχείο με μικρά διακοσμητικά και, γιατί όχι, ακόμα και χιουμοριστικά στοιχεία.
Θα δεις τη διάθεσή σου να αλλάζει καθώς θα βλέπεις οκτώ ώρες κάθε μέρα αυτόν τον ανανεωμένο χώρο, και θα μπορείς εύκολα και γρήγορα να βρίσκεις αυτό που χρειάζεσαι, όταν το χρειάζεσαι. Win-win, δηλαδή!
Tip 3: Τεντώσου και θα Φτάσεις Ψηλά!
Με άλλα λόγια, stretching! Λίγα λεπτά στο τέλος ή και στην αρχή της ημέρας φτάνουν για να ενεργοποιήσεις το σώμα σου που κάθεται κλειδωμένο 8 ώρες σε μια καρέκλα.
Με αυτήν την πολύ απλή άσκηση, βελτιώνεις την κυκλοφορία του αίματος σε όλο σου το σώμα, από τα δάκτυλα των ποδιών σου μέχρι τον εγκέφαλο. Προτού περάσει πολύς καιρός, θα δεις διαφορά και στο σώμα σου και τη συγκέντρωσή σου. Δοκίμασέ το, τι έχεις να χάσεις;
Tip 4: Socializing
Ο χώρος της εργασίας είναι ιδανικός για να αναπτύξεις και τις κοινωνικές σου δεξιότητες, που όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη. Ίσως μπορείς να κάνεις ένα από τα μικρά διαλείμματά σου (βλέπε tip 1) με έναν συνάδελφο για να μην αποσπάται η προσοχή σου (ή των άλλων) κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Η συζήτηση με τους συναδέλφους κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία, ενώ γνωρίζοντάς τους καλύτερα σε βοηθάει να συνεργάζεσαι μαζί τους και καλύτερα, με λιγότερες εντάσεις σε πιεστικές στιγμές, κάτι που επίσης βοηθάει στην απόδοση μιας ομαδικής εργασίας.
Tip 5: Go Green
Το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου δεν είναι τέσσερις τσιμεντένιοι τοίχοι. Τοποθέτησε ένα μικρό φυτό εσωτερικού χώρου, μια όμορφη ορχιδέα (ή έναν κάκτο, αν δεν σου αρέσει να ποτίζεις συχνά) και δες τη διάθεσή σου να αλλάζει προς το καλύτερο!
Ακούγεται υπερβολικό; Και όμως, έρευνες δείχνουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν θετική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα!
Tip 6: Βρες τις Ισορροπίες Τηρώντας Όρια
Για μια ισορροπημένη ζωή, θέσε όρια εκεί που πρέπει. Για παράδειγμα, εκτός εργασίας μπορείς να μειώσεις το άγχος σου βάζοντας ένα στοπ στις αρνητικές σκέψεις για την εργασία σου (προβλήματα με συναδέλφους, αγχωτικές προθεσμίες κ.λπ.).
Φρόντισε τον ελεύθερο χρόνο σου να τον αξιοποιείς με θετικές σκέψεις και δραστηριότητες που σε αναζωογονούν.
Όρια όμως χρειάζονται και στη διάρκεια της εργασίας, όπου χρειάζεται, λόγου χάρη σε επιπλέον αρμοδιότητες που πιθανόν σου ανατεθούν, στη συχνότητα των υπερωριών που θα κληθείς να κάνεις κ.λπ.
Θέτοντας και τηρώντας όρια νιώθουμε καλύτερα και μπορούμε να επικεντρωθούμε καλύτερα στο σημαντικότερο: το αντικείμενο της εργασίας μας.