Ντι-ντιιιιιιιττ – το ξυπνητήρι σας ηχεί κι εσείς μπορείτε και το κλείνετε αμέσως, μιας και είστε ήδη ξύπνιοι. Έχετε κοιμηθεί ελάχιστα όλη νύχτα, για άλλη μια φορά, παρότι νιώθατε αρκετά κουρασμένοι και νυσταγμένοι.

Μήπως η περιγραφή αυτή χαρακτηρίζει ολοένα και πιο έντονα την καθημερινότητά σας; Μήπως ο κακός ύπνος έχει αρχίσει να επηρεάζει την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή, μειώνοντας τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά σας;

Αν ναι, δεν υπάρχει χώρος για αναβλητικότητα! Ο ύπνος είναι βασικό, απαραίτητο στοιχείο για καλή υγεία και ευεξία· όσο τον παραμελείτε, τόσο επιβαρύνετε το σώμα σας. Εντοπίστε τώρα την πιθανή αιτία ή αιτίες και διορθώστε το πρόβλημα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Παρακάτω, θα δείτε ορισμένες από τις πλέον συνηθισμένες αιτίες αϋπνίας και τι μπορείτε να κάνετε για να τις εξαλείψετε.  

Γυμναστήριο

1. Το Παρακάνετε στο Γυμναστήριο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σωματική άσκηση εκτονώνει την ένταση και συμβάλλει στον καλό ύπνο.

Ωστόσο, αν έχετε τη συνήθεια να ασκείστε λίγο πριν πέσετε για ύπνο, είναι πιθανό να γεμίζετε το σώμα σας με ορμόνες και ουσίες που το διατηρούν σε εγρήγορση και αποδιώχνουν τη νύστα και δυσκολεύουν τον ύπνο.

Η λύση είναι απλή: φροντίστε να ασκείστε νωρίτερα μέσα στη μέρα.

Από την άλλη, αν όντως ασκείστε νωρίς μέσα στη μέρα αλλά και πάλι δυσκολεύεστε στον ύπνο, είναι πιθανό να το παρακάνετε κάπως με την ένταση ή τη διάρκεια της γυμναστικής σας. Ορισμένες μελέτες έχουν καταδείξει πως η υπερβολική προπόνηση επηρεάζουν τους επινεφρίδιους αδένες και την ορμονική ισορροπία του σώματος, επιβαρύνοντας τις συνήθειες ύπνου μας.

 

2. Σας Περιτριγυρίζει μια Ασθένεια

Παρότι κοιμάστε ή αναπαύσετε για ένα γεμάτο οχτάωρο αισθάνεστε και πάλι νωθροί και το σώμα είναι βαρύ; Τότε είναι πιθανό να σας περιτριγυρίζει κάποιο μικρόβιο και ο οργανισμός να χρειάζεται περισσότερο ύπνο ή ξεκούραση για να το αντιπαλέψει.

Για να διαπιστώσετε αν είναι όντως αυτό το πρόβλημα, προσπαθήστε να δείτε αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, ρίγος, κομμάρες κτλ. Αν όντως υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, απλά ακούστε το σώμα σας. Ξεκουραστείτε καλά ώσπου να αναρρώσετε. Ειδάλλως, απλά θα νιώθετε αυτή την αδυναμία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μήπως Ήπιατε

3. Μήπως Ήπιατε Κάτι;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που φταίει είναι κάτι που έχετε καταναλώσει. Το αλκοόλ, για παράδειγμα, συχνά προκαλεί αϋπνία όταν καταναλώνεται αργά τη νύχτα, ή, ακόμη και όταν φέρνει υπνηλία, μειώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για την καφεΐνη. Να αποφεύγετε να πίνετε καφεϊνούχα ροφήματα μετά το απόγευμα, μιας και η καφεΐνη παραμένει και επιδρά στο σώμα για πολλές ώρες μετά την κατανάλωσή της.

 

4. Ίσως το Παρακάνετε με τον Ύπνο!

Προφανώς, ο ελλιπής ύπνος προκαλεί αίσθημα κόπωσης. Γνωρίζατε, όμως, ότι και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα για το σώμα;

Ο υπερβολικός ύπνος πλημμυρίζει το σώμα με συγκεκριμένες ορμόνες που προκαλούν ένα αίσθημα λήθαργου ή νωθρότητας. Παρότι πρέπει να κοιμάστε αρκετά, αν μένετε στο κρεβάτι συστηματικά για πάρα πολλές ώρες, ίσως προκαλείτε αυτή την εξάντληση οι ίδιοι στον οργανισμό σας.

Υπερβολικό Άγχος

5. Υπερβολικό Άγχος

Μήπως έχετε πολλά στο μυαλό σας τελευταία; Αν ο εγκέφαλός σας κάνει υπερωρίες όλη μέρα, δεν θα σταματήσει απλά επειδή τον ακουμπάτε σε ένα μαξιλάρι.

Το μυαλό μοιάζει με ένα καράβι: πρέπει να κόψει ταχύτητα αρκετά νωρίτερα για να σταματήσει. Φροντίστε να έχετε ηρεμήσει και απαλλαχτεί από σκοτούρες αρκετή ώρα προτού πέσετε για ύπνο.

 

6. Κάνετε Ανήσυχο Ύπνο

Μπορεί να φταίνε οι φασαριόζοι γείτονές σας, το νευρικό σας κατοικίδιο, ή ο πολύβουος δρόμος έξω από το σπίτι σας. Ό,τι κι αν είναι, αν ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού σας ύπνου, τότε είναι πιθανό να οφείλεται αυτό για την κακή του ποιότητα ή την αϋπνία σας. Να θυμάστε πως ο ποιοτικός ύπνος σημαίνει ώρες συνεχόμενες ανάπαυσης, όχι διαλειμματικής.

 

Βρήκατε τον… ύποπτο; Αν όχι, και η αϋπνία ή ο κακός ύπνος επιμένουν, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό υγείας.

Να θυμάστε, δίχως επαρκή ύπνο, είναι θέμα χρόνου να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ η καθημερινότητά σας και η εργασιακή σας απόδοση θα επιδεινώνονται συνεχώς. Κάντε, λοιπόν, το καλύτερο που μπορείτε τώρα για να διορθώσετε το πρόβλημα και να χαρίσετε στο σώμα σας την ανάπαυση, τη ζωντάνια και την ενέργεια που του χρειάζεται!