«Θετική Διάθεση σημαίνει να ρωτάς πώς μπορεί να γίνει κάτι, αντί να πεις ότι δεν γίνεται.»
Bo Bennett

«Το να αποφεύγεις καταστάσεις στις οποίες μπορεί να κάνεις λάθος είναι το μεγαλύτερο λάθος από όλα!
Peter McWilliams

«Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως είμαστε.»
Anais Nin

Τι υπέροχες σκέψεις, δεν συμφωνείτε; Όντως ένας από τους σπουδαιότερους στόχους που μπορείτε να βάλετε για τη νέα χρονιά είναι να αποκτήσετε και να διατηρήσετε θετική διάθεση για οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίζετε ή πρόκειται να αντιμετωπίσετε.

«Μια κουβέντα είναι αυτό!», ίσως λέτε από μέσα σας. Κι όμως, παρακάτω θα ανακαλύψετε πως δεν είναι πια και τόσο δύσκολο…  

Εντοπίστε Θετική Πλευρά

 

1. Εντοπίστε τη Θετική Πλευρά μιας Αρνητικής Κατάστασης

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι – κι είχαν απόλυτο δίκιο. Σε κάθε αρνητική κατάσταση υπάρχει μια θετική πτυχή, και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να την εντοπίσουμε.

Πώς; Αναρωτηθείτε;  

  • Μήπως η δυσάρεστη αυτή κατάσταση θα μου διδάξει κάτι καινούργιο;
  • Μήπως μου παρουσιάζεται κάποια νέα ευκαιρία για κάτι;
  • Μήπως θα αναγκαστώ να κάνω κάτι το οποίο ανέβαλα για καιρό;

Ίσως χρειαστούν καναδυό παρόμοιες ερωτήσεις, αλλά να είστε σίγουροι πως κάπου θα υπάρχει και κάτι θετικό. Ανακαλύψτε το και επενδύστε σε αυτό – και, το κυριότερο, επιτρέψτε του να σας φτιάξει λίγο τη διάθεση!

 

2. Δημιουργήστε ένα Θετικό Περιβάλλον Γύρω σας

Παραδεχτείτε το: είστε ένα σφουγγάρι. Απορροφάτε συνεχώς τα συναισθήματα όσων σας περιβάλλουν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο πιο θετικά είναι τα άτομα που σας περιβάλλουν, καθώς και η ύλη που διαβάζετε, τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθείτε και η μουσική με την οποία περνάτε την ώρα σας, τόσο πιο θετική και αναζωογονημένη είναι και η διάθεσή σας.

Από την άλλη, αν τα άτομα με τα οποία έχετε στενή συναναστροφή είναι τοξικά ή σας πλημμυρίζουν με αρνητισμό, ακόμη κι αν η προσωπική σας ζωή δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, θα είστε συνεχώς μες την μελαγχολία.

 

3. Με το Μαλακό…

Ίσως το έχετε διαπιστώσει κι εσείς: κάθε φορά που προσπαθείτε να κάνετε κάτι γρήγορα, το απολαμβάνετε λιγότερο και το αποτέλεσμα είναι συνήθως φτωχό και λειψό.

Το άγχος συσσωρεύεται και οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν τη διάνοια, οι αντιδράσεις μας γίνονται πιο απότομες, γεμίζοντας με θυμό και ένταση τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους γύρω μας· ναι, η βιασύνη είναι τοξική για την καλή διάθεση.

Θέστε το, λοιπόν, στόχο σας, να παίρνετε τα πράγματα με… το μαλακό και να μη βιάζεστε.

 

4. Μην Κάνετε την Τρίχα Τριχιά!

Είναι πολύ εύκολο να αρχίσουμε να βλέπουμε μια κατάσταση σε λάθος διάσταση, διογκώνοντας στη διάνοιά μας ένα ζήτημα που στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο σπουδαίο.

Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν προκύπτει μια αρνητική κατάσταση ενώ εμείς είμαστε ήδη πιεσμένοι και αγχωμένοι με άλλα ζητήματα.

Το μυστικό είναι να σταματήσετε ένα λεπτό, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και να μιλήσετε με έναν καλό σας φίλο. Συχνά η συζήτηση με κάποιον απελευθερώνει ταχύτερα την ένταση και μας επιτρέπει να δούμε το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση.

Αόριστες Φοβίες

 

5. Κυριεύστε τις Αόριστες Φοβίες

Συχνά φοβόμαστε κάτι, δίχως να είμαστε όμως σίγουροι για ποιον ακριβώς λόγο το φοβόμαστε, με αποτέλεσμα όμως να μη δοκιμάζουμε νέα πράγματα στη ζωή και να μένουμε πάντοτε βαλτωμένοι στα ίδια και τα ίδια.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε αυτήν την παγίδα είναι να αναρωτηθείτε: «ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μου συμβεί αν έκανα αυτό το βήμα»;

Έτσι θα είστε σε θέση να δείτε αν αυτό που φοβάστε είναι όντως «θεριό» ή… μια φτηνή δικαιολογία.

 

6. Βοηθήστε Κάποιον Άλλον να Βελτιώσει τη Ζωή του

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευτυχία στο να δίνουμε παρά στο να λαβαίνουμε. Ο άνθρωπος, όσο κι αν προσπαθούμε να το ξεχάσουμε, είναι εκ φύσεως δοτικό πλάσμα – γι’ αυτό και αισθανόμαστε τόσο ωραία όταν κάνουμε κάτι καλό για κάποιον.

Αν θέλετε, λοιπόν, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, διαθέσετε λίγο από τον χρόνο και τις δυνάμεις σας για να βοηθήσετε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη – είτε φίλους και γνωστούς, είτε αγνώστους.

Ασκηθείτε Καλά

 

7. Ασκηθείτε Καλά και… Κοιμηθείτε Καλύτερα!

Η τακτική μα ήπια σωματική άσκηση και ο χορταστικός ύπνος είναι τα μεγαλύτερα μυστικά για καλή διάθεση και ψυχική υγεία.

 

8. Αγαπήστε την Κριτική

Είναι λογικό να μας στενοχωρεί και να μας αγχώνει μια κακή κριτική, στην πραγματικότητα, όμως, αν την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα, μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να πάμε τη ζωή μας μπροστά.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος θα σας ασκήσει κριτική, δοκιμάστε τα εξής:

  • Μην απαντήσετε αμέσως.
  • Ακούστε προσεκτικά.
  • Κρατήστε οτιδήποτε πιστεύετε πως όντως μπορεί να βελτιωθεί και απλά αδιαφορήστε για τα υπόλοιπα.

Να θυμάστε: δεν μπορούμε να ελέγξουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, μπορούμε όμως να ελέγξουμε το πώς αντιδρούμε σε αυτά.

Η καλή διάθεση δεν είναι θέμα περιστάσεων, αλλά επιλογής. Δοκιμάστε τα όσα αναφέραμε και σύντομα θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας!