Tα Χριστούγεννα αποτελούν αναμφίβολα το πιο σημαντικό γεγονός του μήνα, ίσως και της χρονιάς! Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτώνται ωστόσο, «ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων;» 

Μήπως είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα, μήπως είναι το εορταστικό τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους, μήπως το χιόνι και το κρύο, ή μήπως είναι οι ευχές; Είναι πραγματικά όλα αυτά Χριστούγεννα; Για πολύ κόσμο τα Χριστούγεννα αποτελούν δυστυχώς μία δυσάρεστη περίοδο με αρνητικά συναισθήματα ή έστω μια αδιάφορη περίοδο. Ίσως να μην έχουν χρήματα για να αγοράσουν δώρα στα παιδιά τους, ίσως να θυμούνται αγαπημένα άτομα που βρίσκονται μακριά ή τα οποία δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή. Ίσως πάλι να είναι ολομόναχοι, χωρίς παρέα αυτές τις γιορτινές για τους περισσότερους ανθρώπους μέρες ή απλά η διάθεση αυτή να αποτελεί μια «άμυνα» απέναντι σε συμπεριφορές και δυσάρεστα γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα βρίσκονται στο μυαλό. Εκεί μπορεί κανείς να αναζητήσει και να βρει το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων και μιλάμε κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά…

Η επιστημονική επιβεβαίωση του πνεύματος των Χριστουγέννων

Η επιστημονική επιβεβαίωση του πνεύματος των Χριστουγέννων

Μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μαγνητικών τομογραφιών, δείχνει πως από νευρολογική άποψη ορισμένοι άνθρωποι είναι πολύ πιο δεκτικοί ως προς το πνεύμα των Χριστουγέννων απ’ ότι άλλοι. Μάλιστα, σε κάποιους άλλους φαίνεται να λείπει εντελώς η ανάγκη ή η διάθεση να βιώσουν αυτό το ιδιαίτερο πνευματικό γεγονός.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε 10 άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως λάτρεις των Χριστουγέννων και άλλα δέκα άτομα, τα οποία ανέφεραν πως δεν απολάμβαναν τις γιορτές και την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Η διαδικασία περιλάμβανε την προβολή διάφορων εικόνων που είχαν σχέση με τα Χριστούγεννα, αλλά ταυτόχρονα και καθημερινά αντικείμενα. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν καταγραφή και απεικόνιση των ερεθισμάτων του εγκεφάλου μέσω μαγνητικών τομογραφιών. Με το συγκεκριμένο πείραμα, φάνηκε δίχως αμφιβολία πως υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τις εικόνες που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά τα άτομα που γιόρταζαν τα Χριστούγεννα παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, όπως είναι για παράδειγμα οι βρεγματικοί λοβοί, σημεία του μυαλού που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με δραστηριότητες, όπως είναι η αυτοσυγκέντρωση και που κατ’ επέκταση αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πνευματικότητας ενός ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα ερεθίσματα του εγκεφάλου που παρατηρήθηκαν, φάνηκε να είναι αντίστοιχα με εκείνα όταν κάποιος βιώνει μία έντονη συναισθηματική εμπειρία. 

Παρότι η ομάδα των ερευνητών παραδέχεται πως είναι κάπως διακινδυνευμένο να αποδώσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων αποκλειστικά και μόνο στη δραστηριότητα του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, πιστεύουν ωστόσο πως δίχως καμία αμφιβολία το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες.

Από τη θεωρία στην πράξη

Από τη θεωρία στην πράξη

Το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ενδεχομένως πως οι ερευνητές αποφάσισαν να αξιοποιήσουν σε πρακτικό επίπεδο τα ευρήματα τους αυτά, δημιουργώντας ένα καπέλο Άγιου Βασίλη, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει προς το καλύτερο τη διάθεση των θλιμμένων και αδιάφορων «Σκρουτζ» των Χριστουγέννων. Το καπέλο αυτό θα διαθέτει μία συγκεκριμένη εφαρμογή που θα επιτρέπει με μία ηλεκτρική διέγερση να δημιουργούνται θετικά συναισθήματα σε όσους δεν συγκινούνται από το πνεύμα των Χριστουγέννων… Χριστούγεννα δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού!

Εάν βέβαια δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά μέσα για να σας αλλάξει η διάθεση, όπως καπέλα και ηλεκτρόδια στο κεφάλι σας, τότε είναι πλήρως κατανοητό. Μπορείτε απλά να αφήσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων να σας παρασύρει, πλημμυρίζοντας την ψυχή και το μυαλό σας. Αφεθείτε στα Χριστούγεννα και στην ανταλλαγή συναισθημάτων και ευχών που τόσος κόσμος απολαμβάνει να προσφέρει και να δέχεται. Μπορείτε να είστε βέβαιοι πως όσο περισσότερη χαρά μοιράζεστε με τους άλλους γύρω σας, τόσο περισσότερη καλή διάθεση και ευχές θα αρχίσετε να δέχεστε αντίστοιχα από εκείνους. 

 

Καλά Χριστούγεννα και πολλές ευχές, με υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής για το 2020!