Blog

Η Άσκηση μας Κάνει Πιο Ευτυχισμένους από τα Χρήματα, σύμφωνα με Ερευνητές της Οξφόρδης και του Γέιλ

teaser 11

Είναι πια επιστημονικά τεκμηριωμένα – και μάλιστα από δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο: η τακτική άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους από ό,τι τα χρήματα, εξασφαλίζοντας τόσο σωματικά όσο και διανοητικά οφέλη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Γέιλ και της Οξφόρδης κι η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η τακτική άσκηση είναι τελικά πολύ καλύτερο εχέγγυο ευεξίας και ευτυχίας από ότι τα πλούτη και η κοινωνική θέση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία γύρω από τη συμπεριφορά και την ψυχική διάθεση πάνω από 1,2 εκ. Αμερικανών. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από 75 διαφορετικές σωματικές δραστηριότητες – από το κόψιμο του γκαζόν, τη φροντίδα παιδιών και τα οικιακά, ως την άρση βαρών, το ποδήλατο και το τρέξιμο.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: «Πόσες φορές είχατε κακή διάθεση τις περασμένες 30 ημέρες λόγω άγχους, κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων;»

Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να δηλώσουν το εισόδημά τους και άλλες σωματικές δραστηριότητες στις οποίες αφιερώνουν χρόνο.

iStock 1081871130

Όσοι Είναι πιο Ενεργοί Σωματικά Τείνουν να Είναι πιο Χαρούμενοι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρότι όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν κακή διάθεση για περίπου 18 ημέρες τον χρόνο, όσοι δεν ασκούνταν αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα για πολύ περισσότερες μέρες – 35 συνολικά.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα που είναι δραστήρια σωματικά αισθάνονται το ίδιο καλά με άτομα που δεν ασκούνται, αλλά κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 25.000 δολάρια περισσότερα τον χρόνο!

Συμπέρασμα; Αν δεν θέλετε να ασκείστε, θα πρέπει να κερδίζετε πολύ περισσότερα χρήματα για να είστε χαρούμενοι! Η γυμναστική, με άλλα λόγια, μπορεί να σας γλιτώσει πολύ κόπο, επιπλέον εργασία και άγχος και να σας κάνει το ίδιο χαρούμενους!

Από την άλλη, κι άσκηση χρειάζεται μέτρο.

ipervoliki askisi

Η Υπερβολική Άσκηση Μπορεί να Βλάψει την Ψυχική σας Υγεία

Η τακτική άσκηση είναι προφανώς ευεργετική για τον οργανισμό μας, αλλά χρειάζεται ισορροπία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μεταξύ ψυχικής ευεξίας και σωματικής άσκησης έχει όρια: η γυμναστική ωφελεί την ψυχική μας υγεία μόνο όταν δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, το ιδανικό είναι να γυμναζόμαστε 3 με 5 φορές την εβδομάδα, από 30 έως 60 λεπτά τη φορά.

Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό, φαίνεται πως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: η ψυχική υγεία των ατόμων που ασκούνταν για περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα υπέφεραν πολύ περισσότερο από κακή διάθεση από ό,τι εκείνοι που δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι ορισμένα αθλήματα που περιλαμβάνουν συναναστροφή με άλλα άτομα, ιδίως τα ομαδικά, έχουν ακόμη καλύτερη επίδραση στην ψυχική μας υγεία από ό,τι τα ατομικά αθλήματα, με εξαίρεση ίσως την ποδηλασία και το αερόμπικ.

Δεν χωρά πλέον αμφιβολία – και από ακαδημαϊκή άποψη: η σωματική άσκηση έχει πολύπλευρα οφέλη για τον οργανισμό μας, συμβάλλοντας τόσο στη σωματική και την ψυχική μας υγεία, όσο και στις κοινωνικές μας σχέσεις πολύ περισσότερο από ό,τι τα χρήματα!

Αν νιώθετε, λοιπόν, κάπως πεσμένη τη διάθεσή σας τελευταία, τώρα ξέρετε τη συνταγή!