Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα αερόστατο το οποίο χάνει απότομα ύψος. Πρέπει να σκεφτείτε κάτι, και μάλιστα γρήγορα.

Πρώτη λύση, να ελαφρώσετε το φορτίο. Μαζί σας έχετε ορισμένα από τα πλέον πολύτιμα αποκτήματά σας και για μια στιγμή διστάζετε. Γρήγορα, όμως, ξεπερνάτε το δισταγμό σας: ξέρετε ότι η ζωή σας αξίζει περισσότερο από αυτά. Το κόλπο πιάνει: το αερόστατο αμέσως κερδίζει ύψος και εσείς νιώθετε ανακούφιση και ικανοποίηση.

Αυτό συμβαίνει συχνά και σε πολλούς. Συνδεόμαστε συναισθηματικά με ένα σωρό πράγματα, λίγα από τα οποία έχουν όντως κάποια πρακτική αξία. Πολλά μάλιστα ίσως είναι απλά... σαβούρα.

Αυτό μπορεί να ισχύει και για τη διάνοιά μας: αναμνήσεις, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Το αερόστατο του μυαλού μας είναι γεμάτο από αυτά.

Ορισμένα από αυτά τα νοητικά φορτία είναι σαβούρα που απλά μας παρασέρνει στο έδαφος. Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα 20 πιο βαριά και, συνεπώς, πιο επικίνδυνα από αυτά. Ρίξτε μια ματιά.

  1. Απαλλαχτείτε από συναισθηματικά δεσμά: αν αισθάνεστε ότι είστε προσκολλημένοι σε κάτι σε βαθμό που σας αρρωσταίνει, απαλλαγείτε από αυτό. Σπάστε τον καθρέφτη τον παραισθήσεων.
  2. Απαλλαχτείτε από την ενοχή: η ενοχή δεν έχει καμία λειτουργία όταν έχετε μετανιώσει ειλικρινά για ένα σφάλμα και έχετε κάνει ό,τι περνά από το χέρι σας για να επανορθώσετε – είναι απλά μια φυλακή. Αν έχτε κάνει λάθος, μην αφήνετε τον εγωισμό να σας στερεί τη γαλήνη σας. Ζητήστε συγνώμη, επανορθώστε, και απαλλαγείτε από το βάρος της ενοχής.
  3. Απαλλαχτείτε από τον αρνητικό τρόπο σκέψης: η απαισιοδοξία και η αρνητική στάση σας κρατά δέσμιους σε έναν αρνητισμό που μόνο κακό μπορεί να επιφέρει.
  4. Απαλλαγείτε από την υπερβολική αυτοκριτική: πολλές φορές γινόμαστε οι πιο σκληροί κριτές και βασανιστές του εαυτού μας. Μολονότι δεν είναι καλό να μας κακομαθαίνουμε, είναι σοφό να βλέπουμε τα λάθη μας ισορροπημένα και να διαλέγουμε να μάθουμε από αυτά ώστε να μην τα επαναλάβουμε, όχι να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν.
  5. Απαλλαχτείτε από την προκατάληψη: η προκατάληψη γεμίζει τον εαυτό σας με πικρία και μίσος. Δεν σας επιτρέπει, επίσης, να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με άλλους.
  6. Απαλλαχτείτε από την επιβολή: μην υποχρεώνετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που σας το έχει επιβάλλει κάποιος άλλος και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.
  7. Απαλλαχτείτε από την ανάγκη να σας αποδέχονται οι άλλοι: συχνά αποζητούμε την κοινωνική αποδοχή. Αυτό, εξίσου συχνά, καταντά ένα τεράστιο κλουβί, που καταστρέφει την αυτοπεποίθησή μας και την αυθεντικότητά μας.
  8. Απαλλαχτείτε από την στενοκεφαλιά: εμείς βάζουμε συχνά όρια στον εαυτό μας. Το ίδιο και οι πεποιθήσεις μας. Αν ορισμένες μας κάνουν απλά στενόμυαλους, ίσως πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές.
  9. Απαλλαχτείτε από τη μνησικακία: η μνησικακία βλάπτει την υγεία. Αν κρατάτε το δηλητήριό τους μέσα σας για πολύ θα σας ζημιώσει, ενώ αυτοί που σας πλήγωσαν μπορεί να συνεχίζουν μια χαρά τη ζωούλα τους.
  10.  Απαλλαχτείτε από την αναβλητικότητα: η αναβλητικότητα στερεί από την απόδοσή σας και κλέβει το χρόνο σας. Κάντε την αρχή και θα δείτε πως το υπόλοιπο δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.
  11.  Απαλλαχτείτε από την ανησυχία: συνήθως τη γεννά ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο. Η σκέψη πως κάτι δυσάρεστο θα συμβεί είναι κάτι που δεν έχει πραγματική υπόσταση, και είναι κρίμα να σας βασανίζει κάτι που δεν έχει καν συμβεί.
  12.  Απαλλαχτείτε από παλιές συναισθηματικές πληγές: να ξέρετε πως όταν κάποιος μας πληγώνει συναισθηματικά και χάνουμε ένα άτομο από τη ζωή μας, δεν μας πληγώνει τόσο η απώλεια, όσο η ιδέα που έχουμε για την απώλεια αυτή.
  13.  Απαλλαχτείτε από παλιές μνήμες: ορισμένες φορές θυμόμαστε δυσάρεστα περιστατικά που αναμοχλεύουν άσχημα συναισθήματα μέσα μας. Αφήστε τα εκεί που ανήκουν, στο παρελθόν.
  14.  Απαλλαχτείτε από άχρηστα πράγματα: το έχουμε κι αυτό: προσκολλούμαστε σε υλικά αντικείμενα, γεμίζοντας τη ζωή μας με αυτά. Αφήστε όσα δεν προσφέρουν κάτι πραγματικά ουσιαστικά στη ζωή σας. Απλοποιήστε την καθημερινότητά σας.
  15.  Απαλλαχτείτε από την κακή συντροφιά: ανειλικρινείς, κτητικοί, πιεστικοί, απαισιόδοξοι και ζηλόφθονες «φίλοι» σας κάνουν κακό: αφήστε τους να απομακρυνθούν από σας.
  16.  Απαλλαχτείτε από την ιδέα ότι είστε γέννημα του παρελθόντος σας: το παρελθόν μας δεν καθορίζει αναγκαστικά το ποιοι είμαστε. Μια τέτοια άποψη περιορίζει τους ορίζοντές της προόδου μας και των προοπτικών μας.
  17.  Μην ταυτίζετε τον εαυτό σας με την εργασία σας: ένα κοινό πρόβλημα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μας εμποδίζει να γνωρίσουμε την πραγματική μας φύση.
  18.  Απαλλαχτείτε από μη παραγωγικές συνήθειες: επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που δεν σας επιτρέπουν να ολοκληρώνετε σωστά και έγκαιρα τις εργασίες είναι καλό να τα αναγνωρίζετε και να τα αποφεύγετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολλές συνήθειες, από την υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης ως και τη χρήση καπνού ή ναρκωτικών.
  19.  Μην παίρνετε τα πάντα τόσο στα σοβαρά: συχνά πληγωνόμαστε ανώφελα από λόγια ή πράξεις άλλων που έχουν τελικά ελάχιστη ουσιαστική σημασία για μας. Όταν παίρνουμε κάτι πολύ προσωπικά, το μόνο που κερδίζουμε είναι πόνος, εκνευρισμός και απογοήτευση. Ας βεβαιωνόμαστε για τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή μας.
  20.  Μην κοιτάζετε το ρολόι τόσο επίμονα: ο χρόνος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αιτίες άγχους. Βασικά, όχι τόσο ο χρόνος, όσο η άποψη μας για το χρόνο. Το να μάθετε να απολαμβάνετε τις στιγμές της ξεκούρασής σας δίχως να έχετε συνεχώς στο μυαλό σας την πίεση του χρόνου είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.