Αποβάλλετε την ενοχή: η ενοχή παίζει σωστά το ρόλο της όταν έχει όρια. Η υπερβολική ενοχή δεν μπορεί να σας αποφέρει τίποτε απολύτως – απλά να σας εξαντλήσει.

  1. Αποβάλλετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης: οι απαισιόδοξες σκέψεις και η αρνητική στάση σας κρατούν φυλακισμένο σε μια σκοτεινή αύρα που επηρεάζει οτιδήποτε κάνετε.

  2. Αποβάλλετε την υπερβολική αυτοκριτική: πολλές φορές εμείς είμαστε οι χειρότεροι κριτές του εαυτού μας. Ίσως το κάνουμε από φιλότιμο ή από καλό κίνητρο, αλλά η υπερβολική αυτοκριτική μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε τον αυτοσεβασμό σας.

  3.  Αποβάλλετε την προκατάληψη: η προκατάληψη προκαλεί μέσα μας πικρία και μίσος. Μειώνει την ικανότητά σας να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με άλλους.

  4. Αποβάλλετε την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά: μήπως συνεχίζετε να κάνετε κάτι απλά και μόνο επειδή πρέπει, δίχως να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος; Μήπως έχει έρθει ο καιρός να το σταματήσετε;

  5. Αποβάλλετε την ανάγκη της επιδοκιμασίας των άλλων: το έχουμε αυτό το συνήθειο – να επιδιώκουμε συνεχώς την επιδοκιμασία των άλλων. Αυτή η συνήθεια, όμως, μπορεί να πληγώσει πολύ την αυτοπεποίθησή μας και να μας κάνει να υποκρινόμαστε.

  6. Αποβάλλετε τη μνησικακία: ας το θέσω διαφορετικά: η μνησικακία κάνει κακό στην καρδιά σας. Όσο πιο πολλή μνησικακία κρατάτε μέσα σας, τόσο περισσότερο υποφέρει ο οργανισμός σας.

  7. Αποβάλλετε την αναβλητικότητα: αυτή η τακτική του «θα το κάνω αύριο» υποσυνείδητα καταστρέφει την παραγωγικότητά σας και σας κλέβει χρόνο.

  8. Αποβάλλετε τις αγχώδεις σκέψεις: αυτές παράγονται από το φόβο μας για το άγνωστο και από την αβεβαιότητα για το μέλλον. Η σκέψη πως μπορεί να συμβεί κάτι δυσάρεστο μπορεί να στοιχειώσει τη σκέψη μας. Αναρωτηθείτε, όμως: «Έχουν καμία βάση οι φόβοι μου;»

  9. Αποβάλλετε τις κακές αναμνήσεις: κάποιες φορές θυμόμαστε ορισμένες κακές εμπειρίες που αμέσως παράγουν μέσα μας αρνητικά συναισθήματα. Οι κακές αναμνήσεις σας κάνουν να ξαναζήσετε κακές στιγμές. Αφήστε να χαθούν στη λήθη του παρελθόντος· δεν έχουν τίποτε να σας προσφέρουν.

  10.  Αποβάλλετε άχρηστα πράγματα: συχνά προσκολλούμαστε σε υλικά πράγματα. Κάποιες φορές, γεμίζουμε τη ζωή μας με πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε. Χαρίστε ή πουλήστε ό,τι δεν χρειάζεστε. Απλοποιήστε τη ζωή σας.

  11.  Αποβάλλετε την κακή συναναστροφή: αν υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που δεν είναι ειλικρινείς, είναι ζηλιάρηδες, υπερβολικά απαισιόδοξοι ή αποθαρρυντικοί, μείνετε μακριά τους.

  12.  Αποβάλλετε την αίσθηση πως αποτελείτε θύμα του παρελθόντος σας: ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που όλοι μας το έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το παρελθόν καθορίζει το μέλλον μας μόνο στο βαθμό που εμείς του το επιτρέπουμε.

  13.  Μην ταυτίζετε τον εαυτό σας με τη δουλειά σας: αυτό δυστυχώς είναι ένα παράγωγο τους σύγχρονου τρόπου ζωής. Φτάνουμε στο σημείο να ταυτιστούμε με την επαγγελματική μας ιδιότητα. Αυτό, όμως, μπορεί να μας κάνει να χάσουμε την πραγματική μας φύση – να ξεχάσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

  14.  Αποβάλλετε αντιπαραγωγικές συνήθειες: κάποιες επαναλαμβανόμενες συνήθειες που παρεμποδίζουν ή σας αποσπούν την προσοχή από τις πραγματικά ουσιώδεις δραστηριότητές σας είναι καλό να αποβληθούν από τη ζωή σας. Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, για παράδειγμα, ή και επιβαρυντικές για τη ζωή συνήθειες, όπως το κάπνισμα περιλαμβάνονται σε αυτό το σημείο.

  15.  Πάψτε να παίρνετε ό,τι συμβαίνει πολύ προσωπικά: πολύ συχνά επιβαρυνόμαστε συναισθηματικά γιατί ερμηνεύουμε τις πράξεις και αισθήματα των ανθρώπων από μια πολύ υποκειμενική σκοπιά. Το μόνο που καταφέρνουμε, όμως, όταν παίρνουμε ό,τι συμβαίνει τόσο προσωπικά είναι να εκνευριζόμαστε, να στενοχωριόμαστε και να απομονωνόμαστε.

  16.  Πάρτε το βλέμμα σας από το ρολόι: ο χρόνος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εστίες άγχους στη ζωή μας· όχι ο χρόνο αυτός καθαυτός, αλλά η αντίληψή μας για το χρόνο. Κάποιες φορές γινόμαστε κυριολεκτικά σκλάβοι του. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε για να απελευθερωθείτε από αυτόν τον σκληρό δυνάστη.