Η χειμερινή κολύμβηση αποτελεί ένα άκρως διαδεδομένο σπορ, ειδικά στις περιοχές της Μεσογείου, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο ήπιες και το καλοκαίρι διαρκεί περισσότερο. Οι χειμερινοί κολυμβητές επιμένουν πως το χόμπι τους είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία και είναι αλήθεια πως μοιάζουν όλοι να έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση, ακόμη κι αν είναι προχωρημένης ηλικίας.

Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη για την υγεία μας από τη χειμερινή κολύμβηση; Παρακάτω, μπορείτε να εξετάσετε 5 από τα πλέον σημαντικότερα.  

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
    Για το σώμα σας, μια ξαφνική και δραστική αλλαγή στην περιβάλλουσα θερμοκρασία ερμηνεύεται ως ένα είδος επίθεσης! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που προετοιμάζεται να υπερασπιστεί την ακεραιότητα των ζωτικών μας οργάνων, παράγοντας μεγάλο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και άλλων ορμονών που ενισχύουν την άμυνα του σώματος.

  2. Ένα 100% φυσικό τονωτικό
    Όλοι οι χειμερινοί κολυμβητές περιγράφουν την τόνωση που αισθάνονται μετά το μπάνιο τους στο κρύο νερό – μια αίσθηση ευεξίας που καταλήγει να γίνει σχεδόν εθιστική. Ποια είναι η αιτία από αυτή την αίσθηση; Οι επονομαζόμενες ενδορφίνες.Οι ενδορφίνες είναι στην ουσία τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Όταν βυθίζουμε το σώμα μας σε κρύο νερό, ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό να αντέξει το σοκ. Το κρύο νερό ενεργοποιεί, επίσης, το παρασυμπαθητικό μας σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματός μας, και το οποίο συσχετίζεται με την έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας και όταν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα συνδέονται με την εμφάνιση μελαγχολίας και κατάθλιψης.

  3. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος
    Όταν ζεσταινόμαστε, ποσότητες αίματος ανεβαίνουν στην επιδερμίδα του σώματός μας. Όταν κρυώνουμε, το αίμα συγκεντρώνεται στα όργανά σας. Όταν μεταβαίνουμε απότομα από τη μία κατάσταση στην άλλη, η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει σε ταχύτατους ρυθμούς. Γι’ αυτό όσοι κάθονται στη σάουνα και μετά βυθίζονται σε κρύο νερό λάμπουν. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος βοηθά στην αποσυμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων. Παράλληλα, αποβάλλονται πολύ ταχύτερα οποιαδήποτε επιβλαβή στοιχεία και φθαρμένα κύτταρα από το σώμα μας. Επίσης, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Ο καλύτερος, λοιπόν, τρόπος να δρέψετε όλα αυτά τα οφέλη είναι να εναλλάσσετε τις θερμοκρασίες του νερού στο οποίο βυθίζετε το σώμα σας. Μπορείτε μάλιστα να το δοκιμάσετε άμεσα αυτό στη ντουζιέρα του σπιτιού σας.  

  4. Βελτιώνει τη σεξουαλική σας ζωή
    Συνήθως το κρύο νερό συστήνεται σε άντρες που θέλουν να καταπολεμήσουν τις σεξουαλικές τους ορμές – αλλά αυτό έχει αποδειχτεί πως είναι εντελώς λάθος! Σε μια μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες έκαναν καθημερινά κρύα μπάνια, μια ομάδα ερευνητών παρατήρησαν αυξημένη έκκριση τεστοστερόνης στους άντρες και οιστρογόνων στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, γεγονός που αύξανε τη σεξουαλική τους διέγερση. Εκτός από το ότι αυξάνουν τη λίμπιντο και στα δύο φύλα, οι ορμόνες αυτές συμβάλλουν στη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, μια τεχνική που συστήνεται σε άντρες που θέλουν να γίνουν πατέρες είναι να ρίχνουν κρύο νερό στα γεννητικά τους όργανα μία φορά την ημέρα. Είτε σκοπεύετε να τεκνοποιήσετε είτε όχι, το κρύο νερό μπορεί να αναζωογονήσει τη σεξουαλική σας ζωή.

  5. Καίτε θερμίδες
    Όλοι ξέρουμε πως η κολύμβηση αποτελεί εξαιρετική άσκηση για το σώμα, αλλά η χειμερινή κολύμβηση είναι ακόμη πιο ωφέλιμη. Όταν κολυμπάτε σε κρύο νερό, το σώμα σας αναγκάζεται να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Στην περίπτωση αυτή, το λίπος που είναι αποθηκευμένο σε διάφορα σημεία του σώματός σας αποτελεί για το σώμα σας την πρώτιστη πηγή ενέργειας: ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται καίγοντας λιπώδη ιστό και συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους.

Συνεπώς, η χειμερινή κολύμβηση έχει αποδεδειγμένα πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία τόσο των αντρών όσο και των γυναικών. Συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία του σώματος, μειώνει την ένταση του άγχους, βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά τη μελαγχολία, το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης και αναζωογονεί τα ζωτικά μας όργανα. Στοιχεία, μάλιστα, καταδεικνύουν πως οι χειμερινοί κολυμβητές διαθέτουν πολύ καλύτερη μνήμη, καλύτερη διάθεση και νιώθουν πολύ μεγαλύτερη ενεργητικότητα. Παράλληλα, όσοι από αυτούς πάσχουν από ρευματισμούς, ινομυαλγία ή  άσθμα αναφέρουν πως έχουν δει πολύ μεγάλη βελτίωση από τότε που άρχισαν τη χειμερινή κολύμβηση.