Blog

3 Πράγματα που Μπορείτε να Κάνετε Τώρα για να Προστατέψετε τον Εγκέφαλό σας από Απώλεια Μνήμης

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με κάποιας μορφής άνοια, μιας τρομερής πάθησης, της οποίας το πλέον γνωστό και σύνηθες σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης.

Κι όμως, έρευνες έχουν καταδείξει πως μπορούμε να κάνουμε από τώρα πολλά πράγματα για να προστατέψουμε τον εγκέφαλό μας από μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη στο μέλλον. Παρακάτω, θα δείτε τα τρία σημαντικότερα από αυτά.

  1. Συνεχίστε να Ασκείστε Σωματικά
    Να ένας καλός λόγος να μην αναβάλλετε συνεχώς τη γυμναστική σας. Η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων νευρώνων και εγκεφαλικών συνάψεων, ιδιαίτερα στις περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη, κι οι οποίες πλήττονται από παθήσεις όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
    Τι είδους ασκήσεις βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου; Το περπάτημα και το ήπιο τρέξιμο, ιδιαίτερα έξω, όπου το περιβάλλον μεταβάλλεται και ο εγκέφαλος λαβαίνει συνεχώς νέα ερεθίσματα, καθώς και η γυμναστική που έχει να κάνει με ομαδικά παιχνίδια. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές.
  2. Κρατήστε τον Εγκέφαλό σας Απασχολημένο
    Όπως ακριβώς η καθιστική ζωή είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την καρδιά και για άλλα όργανα του σώματος, έτσι κι ένας εγκέφαλος που παραμένει αδρανής και δεν ασκείται διανοητικά μπορεί να πληγεί ευκολότερα από αντίστοιχες παθήσεις.
    Πώς μπορείτε, λοιπόν, να γυμνάζετε τον εγκέφαλό σας; Διατηρώντας τις κοινωνικές σας συναναστροφές, κάνοντας συχνά συζητήσεις με βαθύτερο περιεχόμενο και αναλαμβάνοντας εργασίες ή χόμπι που απαιτούν σκέψη και στοχασμό.
    Το διάβασμα και το γράψιμο, τα διανοητικά παιχνίδια, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας και παρόμοιες δραστηριότητες έχουν αποδειχτεί πως αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών.
  3. Υιοθετήστε ένα Ισορροπημένο, Υγιεινό Διαιτολόγιο
    Προφανώς αυτό το έχετε ακούσει ξανά και ξανά, αλλά δεν είναι κακό να το υπογραμμίσουμε άλλη μία φορά. Έρευνες έχουν καταδείξει πως η σωστή διατροφή δρα ευεργετικά σε κάθε πτυχή της υγείας μας, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου.
    Όσοι ζούμε στη Μεσόγειο και έχουμε μεγαλώσει με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής είμαστε πράγματι πολύ τυχεροί: εκατοντάδες μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη της για το σύνολο του οργανισμού, με την υψηλή της περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, ψάρια και όσπρια. Αυτά ακριβώς τα τρόφιμα έχουν συσχετιστεί επανειλημμένα και με την καλή εγκεφαλική και διανοητική λειτουργία. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο της υπέρτασης της μέσης ηλικίας – μια πάθηση που πάντοτε εντείνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων.

Να θυμάστε το εξής: η διανοητική μας υγεία δεν διαφέρει πολύ από την καρδιακή. Όπως ακριβώς η καρδιά μας επηρεάζεται άμεσα και σημαντικά από τον τρόπο ζωής που υιοθετούμε τώρα, έτσι και ο εγκέφαλός μας μπορεί να προστατευτεί αν προσαρμόσουμε κατάλληλα την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Αυτό που προφανώς μπορούμε πολύ εύκολα να συμπεράνουμε είναι πως, σε μεγάλο βαθμό, η μελλοντική μας υγεία βρίσκεται στα χέρια μας. Ναι, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας κατά τα χρόνια της τρίτης ηλικίας, εφαρμόζοντας τις πολύ απλές αυτές συμβουλές: να φροντίζουμε τη διατροφή μας, καθώς και να ασκούμαστε, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.