Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάλλον εξοικειωθεί με την εικόνα των λασποβροχών, αλλά και με το να σκουπίζουμε παχιά στρώματα σκόνης από τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων και τις αυλές μας. Λίγο η κλιματική αλλαγή, λίγο η ένταση των νότιων ανέμων που πνέουν προς τον βορρά, λίγο η εγγύτητα της χώρας μας σε μεγάλες ερημοποιημένες περιοχές, όπως τη Σαχάρα, κάνουν το συγκεκριμένο φαινόμενο μια συχνή πραγματικότητα που δεν έχει πάντα, ωστόσο, αθώες προεκτάσεις. 

Η μεταφορά των σωματιδίων σκόνης στον αέρα επιβαρύνει αρκετά την ατμοσφαιρική ρύπανση των πολύπαθων από τα καυσαέρια αστικών κέντρων. Εκτός από τα εν λόγω μικροσωματίδια κόκκων άμμου, μεταφέρονται και αιωρούνται μαζί τους βαρέα μέταλλα, τοξικές ουσίες και άλλοι πολλοί παθογόνοι και αλλεργιογόνοι μικροοργανισμοί αλλά και μικρόβια που τους συνοδεύουν στο μακρινό ταξίδι τους από την Αφρική. Αυτό το “πάντρεμα” συνθέτει, λοιπόν, ένα δυνατό ρυπαρό κοκτέιλ που μπορεί να θέσει σε απειλή γενικά τη δημόσια υγεία, αλλά και ευάλωτες υγειονομικά ομάδες.

Η αφρικανική σκόνη, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε, δεν πρέπει να εισπνέεται, ειδικά από όσους πάσχουν από άσθμα, καρδιά ή έχουν οποιουδήποτε άλλου τύπου καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα. Εξίσου ευπαθείς σε αυτή μπορεί να αποδειχτούν οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά ή όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. 

Τόσο οι παραπάνω ομάδες όσο και ο γενικός πληθυσμός οφείλουν να γνωρίζουν, λοιπόν, τα σωστά μέτρα προφύλαξης προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους στη σκόνη και την εισπνοή του συγκεκριμένου μολυσμένου αέρα που την περιέχει. 

Την επόμενη φορά που θα δείτε λοιπόν, κόκκινο τον ουρανό:

  • κλείστε καλά τα παράθυρα και τα υπόλοιπα ανοίγματα του σπιτιού.
  • αν φυσάει αέρας και η σκόνη έχει μπει μέσα στο σπίτι, ξεσκονίστε καλά τους χώρους και αποφύγετε το συγκεκριμένο δωμάτιο. Με την πρώτη ευκαιρία, αερίστε το καλά. 
  • παραμείνετε όσο μπορείτε σε καλά κλεισμένους εσωτερικούς χώρους που διαθέτουν σωστό σύστημα ανακύκλωσης και απολύμανσης αέρα.

inner

  • αν λαμβάνετε ιατρική αγωγή για κάποιο υποκείμενο αναπνευστικό ή καρδιακό νόσημα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας στην περίπτωση που χρειαστεί να λάβετε κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα. Η επικοινωνία με τον γιατρό είναι επίσης αυτονόητη αν νιώσετε δύσπνοια, ταχυκαρδία, τσούξιμο στα μάτια ή κάποια άλλη ενόχληση από την εισπνοή της σκόνης.
  • αποφύγετε ή περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες (όπως κοινωνικές εκδηλώσεις, συναντήσεις, σωματική άσκηση)
  • προμηθευτείτε έναν ποιοτικό, αποδοτικό και αξιόπιστο καθαριστή και απολυμαντή αέρα, όπως τον IQAir. Με πάνω από 50 χρόνια στις διεθνείς αγορές και στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, ο IQAir βάζει την ελβετική σφραγίδα εγγύησης στην 100% αποτελεσματική απολύμανση του αέρα που ανακυκλώνεται και κυκλοφορεί στους εσωτερικούς χώρους όχι μόνο ενός σπιτιού, αλλά και σε γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες και σε όποιον άλλον κλειστό χώρο προκύπτει συνωστισμός και μεταφορά μικροσταγονιδίων, μικροσωματιδίων και παθογόνων οργανισμών στον αέρα. Η καινοτόμος τεχνολογία HyperHEPA του IQAir φιλτράρει κατά 99,5% ακόμα και σωματίδια των 0.003 microns, που αιωρούνται αόρατα στον αέρα και είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες αλλεργίες, αλλά και τα αναπνευστικά νοσήματα που υπάρχουν. Τα φίλτρα του IQAir παγιδεύουν τα μικροσωματίδια, αλλά και τους μικροοργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων των ιών και των μικροβίων), χωρίς όμως να παράγουν ιονισμό ή να απελευθερώνουν επικίνδυνο όζον μέσω UV ακτινοβολίας. Το πιστοποιημένο σύστημα HyperHEPA λειτουργεί, λοιπόν, ως το αδιαπέραστο φράγμα μεταξύ του μολυσμένου αέρα και του αέρα που πραγματικά θέλετε να εισπνέετε εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Επίσης, η τεχνολογία HyperHEPA, που διαθέτουν, φιλτράρει 100 φορές πιο αποδοτικά από τις κοινές συσκευές φιλτραρίσματος, ενώ η απόδοση κάθε συσκευής δοκιμάζεται μεμονωμένα προκειμένου να ανταποκρίνεται πραγματικά στην ποιότητα που υπόσχεται το Πιστοποιητικό Απόδοσης που την συνοδεύει, αλλά και τα ευρωπαϊκά πρότυπα του Κανονισμού EN1822.

inner

Στην ιστοσελίδα της Better Living μπορείτε να αναζητήσετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα καθαρισμού του αέρα IQAirσύστημα καθαρισμού του αέρα IQAir. Πάρτε βαθιά ανάσα, λοιπόν, από το άγχος του μολυσμένου αέρα, προστατευτείτε με το IQAir από τη σκόνη και τους μικροοργανισμούς, και… αναπνεύστε ελεύθερα!