Το καλοκαίρι είναι για πολλούς η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Για τα παιδιά σημαίνει το κλείσιμο των σχολείων, ξεκούραση και παιχνίδι, ενώ για τους μεγαλύτερους σημαίνει διακοπές, περισσότερες εξορμήσεις στη φύση και βουτιές στην παραλία.

Από την άλλη, για μερικούς το καλοκαίρι δεν συνοδεύεται πάντα με χαρούμενα και ανάλαφρα συναισθήματα. Αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε εκείνους που ο ερχομός του καλοκαιριού σας ρίχνει κάπως ψυχολογικά, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει μερικούς εύκολους και πρακτικούς τρόπους για να απολαύσετε την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, δίχως μελαγχολία!
 

  • Προσδιορίστε το γιατί

Σε πρώτο στάδιο, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσετε την αιτία των συναισθημάτων σας,  ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε και τους τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε.

Κάποιος μπορεί να το αποδίδει στο ότι αισθάνεται μοναξιά ή κάποιος άλλος στη βαρεμάρα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που σας λείπει. Αν απλώς ξεκινήσετε να γεμίζετε τον χρόνο σας άκριτα, με διάφορες δραστηριότητες, τότε το πιο πιθανόν να μην σας προσφέρουν κάποια ουσιαστική ικανοποίηση μετά την ολοκλήρωσή τους.

Προσδιορίστε γιατί

  • Ανακαλύψτε πράγματα που σας αρέσει να κάνετε μόνοι

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αφιερώσατε χρόνο στον εαυτό σας ή ανακαλύψατε κάποιο νέο χόμπι; Είναι αποδεδειγμένο πως η ενασχόληση με κάτι καινούριο και η κατάκτηση νέας γνώσης προσφέρουν τεράστια ικανοποίηση, ενώ παράλληλα κρατούν το μυαλό και τη σκέψη σας απασχολημένη, γεμίζοντάς σας με θετικά συναισθήματα.

Δημιουργήστε μια λίστα με δραστηριότητες που απολαμβάνετε να κάνετε μόνοι σας και σας γεμίζουν ευχαρίστηση και χαρά! Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το διάβασμα, η πεζοπορία, η κηπουρική, ο χορός, η ζωγραφική, ο διαλογισμός και ο πειραματισμός στην κουζίνα είναι μόνο μερικές ιδέες που χαλαρώνουν το μυαλό και προσφέρουν τεράστια συναισθηματικά οφέλη.

μόνοι

  • Αφήστε το κινητό από τα χέρια σας

Στην τόσο τεχνολογικά εξελιγμένη εποχή που ζούμε, το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Σίγουρα αναγκαίο, το κινητό τηλέφωνο προσφέρει πολυάριθμες χρήσεις και διευκολύνσεις στην απαιτητική καθημερινότητα, όμως πρέπει να προσέξουμε την αλόγιστη χρήση του.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι η συνεχόμενη ενασχόληση με τον ψηφιακό κόσμο μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συναισθηματικές μεταπτώσεις, αφού η “τέλεια” καθημερινότητα, όπως παρουσιάζεται στα social media, προκαλεί άνισες συγκρίσεις που είναι λογικό να σας… ρίξουν.

Γι’ αυτό, στον ελεύθερο σας χρόνο, περιορίστε τη χρήση τους, αφήστε το κινητό στην άκρη και αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας, ή ασχοληθείτε με ένα DIY project που αμελείτε εδώ και καιρό.

απλό

  • Κρατήστε το πρόγραμμά σας απλό

Πολλές φορές ο υπερβολικός ζήλος ή το κυνήγι της χαράς μας αυτό-σαμποτάρει! Η χαρά, μπορεί να  μεταφράζεται διαφορετικά στον καθ’ ένα από εμάς, αλλά το μυστικό είναι πως δεν πρόκειται για ένα κυνήγι, αλλά για μικρές, απλές στιγμές που κρύβονται γύρω μας!

Με τους ειδικούς να συστήνουν να μην παραφορτώνουμε το πρόγραμμά μας, αφού αυτό μας γεμίζει με περισσότερο άγχος και απογοήτευση, όταν διαπιστώνουμε πως δεν προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε όσα έχουμε προγραμματίσει, συμβουλή μας είναι να ρίξετε ταχύτητες.

Κρατήστε το πρόγραμμά σας απλό και απολαύστε τις μικρές στιγμές που κάνουν την καθημερινότητα ξεχωριστή, όπως το γλυκό αεράκι του δειλινού, το γάργαρο γέλιο των παιδιών που παίζουν, ή τον παφλασμό των κυμάτων, που γαληνεύουν το πνεύμα μας γεμίζουν ενέργεια.
 

  • Μιλήστε σε κάποιον

Αν νιώθετε συνεχώς εξαντλημένοι ή αισθάνεστε πως όποια προσπάθεια για να σας “ανεβάσει” δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, μιλήστε σε κάποιον! Επικοινωνήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα άτομο το οποίο σας εμπνέει ασφάλεια, ή ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Η συμπλοκή και η συμπαράσταση ενός τέτοιου ατόμου είναι σημαντική, αφού θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε έτσι, ώστε να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας.

Αυτό το καλοκαίρι, επενδύστε σε στιγμές χαλάρωσης, ξεκούρασης και ανεκτίμητες στιγμές μαζί με φίλους, την οικογένειά σας, αλλά και μόνοι σας.