Smartphones και κινητές συσκευές έχουν γίνει πια απαραίτητο εργαλείο για τον μέσο άνθρωπο στις μέρες μας, ακόμη και στην περίοδο των διακοπών. Πράγμα λογικό, αν λάβουμε υπόψη ότι μεγάλο μέρος της χρήσης τους αφορά την ψυχαγωγία και την ταξιδιωτική εμπειρία.

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία έχει προκαλέσει επανάσταση στον τουρισμό. Πλοηγούμαστε με τους χάρτες της Google, χρησιμοποιούμε το TripAdvisor για να βρούμε καλά εστιατόρια, μοιραζόμαστε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες στο Instagram και στέλνουμε άμεσα μηνύματα σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς.

Τι θα γινόταν όμως αν, ξαφνικά, δεν είχαμε αυτές τις δυνατότητες; Αν πηγαίναμε διακοπές δίχως κινητό ή, έστω, αν περιορίζαμε δραστικά τη χρήση του, π.χ. μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;

Δεν Κάνει Πάντα πιο Απολαυστικές της Διακοπές μας…

Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχτεί ότι το κινητό δεν κάνει πάντοτε πιο απολαυστικές τις διακοπές μας.

Ένα κλασικό παράδειγμα: το κινητό μετατρέπεται σε μια τεράστια αλυσίδα που μας κρατά δεμένους με το γραφείο όπου κι αν είμαστε. Δεν είναι ότι καλύτερο να ελέγχετε τα emails της δουλειάς και να γεμίζετε άγχος και στρες όταν υποτίθεται ότι έχετε ρεπό.

Ακόμα και μια ανάρτηση στο Instagram όταν βρίσκεστε σε ένα σκάφος που περνά μπροστά από μια ειδυλλιακή παραλία δεν είναι ότι καλύτερο. Γιατί ή έγνοια να πιάσει ο φακός ιδανικά τη στιγμή συχνά μπορεί να μας στερεί τη μαγεία της εμπειρίας: ο νους μας είναι να βγει καλή η φωτό, όχι να απολαύσουμε το τοπίο.

Άλλο παράδειγμα είναι η τυραννία των reviews: κάνουμε τα πάντα με βάση τις αξιολογήσεις άλλων, επιλέγουμε εστιατόριο, αξιοθέατα, μενού κ.λπ. Σύμφωνοι, αυτό μας προστατεύει από tourist traps, αλλά μπορεί επίσης και να μας στερήσει τη χαρά της εξερεύνησης, που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μέρη και δραστηριότητες που θα μας άρεσαν περισσότερο.

betterliving inner1 1

Άλλο Χρήση, Άλλο Εθισμός

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Βελτιώνουν πραγματικά τον ελεύθερο χρόνο μας οι κινητές μας συσκευές ή απλά αποσπούν την προσοχή μας; Μπορεί να κάνουν και τα δύο, αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να καταστρέψουν εντελώς την ταξιδιωτική μας εμπειρία, ειδικά αν έχουμε εθιστεί σε αυτά – φαινόμενο που αυξάνεται με ανησυχητικές διαστάσεις.

Δεν λέμε ότι όλοι πρέπει να πετάξουμε τα τηλέφωνά μας στον πάτο της θάλασσας όταν πάμε διακοπές, αλλά αξίζει να κάνουμε μια παύση και να δοκιμάσουμε να ξεκολλήσουμε λίγο από αυτά.

Πώς; Δοκιμάστε τα ακόλουθα:

  • Μην ελέγχετε το κινητό σας αμέσως μόλις ξυπνάτε το πρωί. Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα, αφότου έχετε απολαύσει το πρωινό σας.
  • Διαγράψτε εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες αλλά σας τρώνε πολύ χρόνο.
  • Όταν γνωρίζετε πού θέλετε να πάτε και τι θα κάνετε ένα απόγευμα ή βράδυ, απενεργοποιήστε το κινητό σας. Ενεργοποιήστε το μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
  • Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα μόνο αφότου τελειώσουν οι διακοπές σας και μην τσεκάρετε πώς περνούν άλλοι τις δικές τους διακοπές όσο απολαμβάνετε τις δικές σας.
  • Επιλέξτε μερικές μέρες των διακοπών για εξερεύνηση: χρησιμοποιήστε απλά το ένστικτό σας αντί συστάσεις άλλων. Πιστέψτε με, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι αυτή η δόση «περιπέτειας» θα τις κάνει ακόμη πιο συναρπαστικές!

betterliving article3inner

Ευχόμαστε οι φετινές σας διακοπές να είναι αναζωογονητικές και απολαυστικές – και να χρησιμοποιήσετε την κινητή σας συσκευή μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται. 

Στόχος μας στην BetterLiving είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας με καινοτόμα προϊόντα. Ανακαλύψτε τα με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας!