Ο ύπνος έχει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των βρεφών. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία τη σημασία του όχι μόνο για τη διάθεση του παιδιού, αλλά και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, την άμυνα του οργανισμού του, τις γνωστικές του ικανότητες, την πέψη και άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα μωρά κοιμούνται τόσο πολύ! Ένα νεογέννητο μπορεί να κοιμάται έως 16 ώρες την ημέρα. Σταδιακά, ο ύπνος τους θα μειώνεται την ημέρα, παραμένοντας όμως σταθερός ή μεγαλώνοντας λίγο τη νύχτα. 

Για παράδειγμα, ένα μωρό ενός μήνα θα κοιμάται περίπου 8 ώρες το βράδυ και άλλες τόσες την ημέρα, αλλά όταν κλείσει ένα έτος θα κοιμάται περίπου 11 ώρες τη νύχτα και 3 την ημέρα. Ένα χρόνο μετά, θα κοιμάται περίπου 10-11 ώρες τη νύχτα και μόλις 2 μέσα στη μέρα. 

Ωστόσο, εκτός από τη διάρκεια του ύπνου, είναι σημαντική και η ποιότητά του. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί καλύτερα; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές! 

 inner 02 1

Τον Νου σας στα Σημάδια… 

Να παρατηρείτε το μωρό για σημάδια που υποδηλώνουν ότι νυστάζει: εκτός από το προφανές, το χασμουρητό, το τρίψιμο των ματιών, το κλάμα, η αδικαιολόγητη ένταση και η υπερκινητικότητα σε μεγαλύτερα βρέφη, είναι ενδείξεις ότι νυστάζουν και πρέπει να πέσουν για ύπνο. 

 

Το Παν είναι η Ρουτίνα 

Είναι σημαντικό να προετοιμάζεται το σώμα και η διάνοια του μωρού για ύπνο, ώστε να απελευθερώνει τις κατάλληλες ορμόνες που θα το χαλαρώσουν. 

Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ενέργειες στις ίδιες ώρες κάθε μέρα πριν τον ύπνο: για παράδειγμα, μπανάκι, τάισμα, συσκότιση στο δωμάτιο με χαλαρωτική μουσικούλα… ύπνος. Είναι καλό, σταδιακά, να μην είναι απαραίτητο να το παίρνετε αγκαλιά για να κοιμηθεί, ώστε να μπορεί να ξανακοιμάται εύκολα αν ξυπνήσει. 

Προσοχή! Μην το βάζετε ποτέ να κοιμηθεί μπρούμυτα. Πάντα ανάσκελα. 

 

Αποφύγετε τον Πρόχειρο Ύπνο 

Όποτε είναι εφικτό, φροντίστε να κοιμάται το μωρό στο κρεβάτι του, για να είναι ο ύπνος του χορταστικός. Ο πρόχειρος υπνάκος όταν είστε έξω ή στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητος μιας στο τόσο, αλλά δεν ξεκουράζει βαθιά το παιδί, με αποτέλεσμα να το γεμίζει με ένταση. 

inner 03 1

Μην το Ξυπνάτε! 

Αν τελικά το μωρό κοιμηθεί κάπου εκτός του κρεβατιού του, μην το ξυπνάτε! Απλά μεταφέρετέ το όσο το δυνατόν πιο απαλά στο κρεβάτι του, για να συνεχίσει τον ύπνο του εκεί. 

 

Τάισμα, Διάλειμμα, Ύπνος  

Αρχικά, για κάθε μωρό, μετά το τάισμα ακολουθεί ο ύπνος. Σταδιακά, ωστόσο, είναι καλό να αποσυνδέσει το μωρό τις δύο αυτές λειτουργίες. Ένας πρακτικός τρόπος να το καταφέρετε αυτό είναι να αφήνετε να περνούν πρώτα μερικά λεπτά μετά το τάισμα πριν τελικά αποκοιμηθεί το παιδί, ίσως διαβάζοντάς του μια ιστορία ή αλλάζοντας πρώτα την πάνα. 

 

Λίγος Υπνάκος Παραπάνω…  

Αν το μωρό σας είναι ήδη μεγαλύτερο των 6 μηνών, αλλά κοιμάται ακόμη για 20-30 λεπτά σε διάφορες φάσεις της ημέρας, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να τους μεγαλώσετε σταδιακά σε διάρκεια, ώστε να ξεκουράζεται πιο χορταστικά – και να δίνει και σε σας την ευκαιρία να κάνετε το ίδιο. 

 

Πάνω απ’ Όλα η Ασφάλεια 

Αν το μωρό σας αποκοιμηθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από την κούνια του, βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να πέσει, βάζοντας κουβέρτες, μαξιλάρια ή κάτι παρόμοιο γύρω του. 

 

Βεβαιωθείτε για την Ποιότητα του Αέρα 

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέει το μωρό στο δωμάτιο που κοιμάται έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τον ύπνο του, αλλά και για την υγεία του: ο κοινός αέρας είναι συχνά γεμάτος ρύπους, αλλεργιογόνα, ενοχλητικές μυρωδιές, σωματίδια μούχλας κ.ά. Μια μονάδα καθαρισμού αέρα θα του επιτρέψει να κοιμάται άνετα, δίχως να επιβαρύνει το ευαίσθητο ακόμα αναπνευστικό του σύστημα. 

Οι συσκευές καθαρισμού αέρα της ελβετικής  𝗜𝗤𝗔𝗶𝗿® φέρνουν για πρώτη φορά τη νοσοκομειακού επιπέδου τεχνολογία HyperHEPA στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Εξασφαλίζουν πιστοποιημένη διήθηση υπερμικροσκοπικών σωματιδίων μεγέθους έως 0,003 μικρόν, προστατεύοντας από αερομεταφερόμενες μολυσματικές ουσίες, όπως βακτήρια και ιούς (περιλαμβανομένου του Covid-19), αλλεργιογόνα, χημικά και οσμές. 

Παράλληλα, διαθέτουν 6 διαφορετικές ρυθμίσεις ταχύτητας ανεμιστήρα, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη κάθε φορά αναλογία απόδοσης – ήχου, ώστε το μωράκι σας να μπορεί να κάνει έναν πραγματικά αδιατάραχτο και χορταστικό ύπνο! 

Όραμα της BetterLiving4All είναι να σας προσφέρει προϊόντα που βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητά σας! Επικοινωνήστε με την ομάδα μας και μάθετε περισσότερα!