Ζούμε σε έναν κόσμο όπου το χρήμα έχει πλέον πάρει πολλές μορφές – συχνά πολύ σύνθετες για τη διάνοια ενός μικρού παιδιού: πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, online banking, τραπεζικοί κωδικοί, κοκ.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν συμβάλλει στο να χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο χρήματα, δίχως να τα βλέπουμε και να τα αγγίζουμε. Μολονότι αυτό είναι καλό από πολλές απόψεις – καθιστά, λόγου χάρη, την κλοπή πολύ πιο δύσκολη – συχνά δίνει στα παιδιά την εντύπωση πως τα χρήματα και δαπανώνται και βγαίνουν εύκολα. Κι αν το πρώτο είναι 100% σωστό, το δεύτερο είναι σίγουρα λάθος!
Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει την πραγματική αξία του χρήματος, ώστε να το διαχειρίζεται σοφά; Ρίξτε μια ματιά στα ακόλουθα tips.
- Κάντε Συνήθειά σας να Μιλάτε για Αυτό Ανοιχτά
Είναι σημαντικό οι οικογένειες να περιλαμβάνουν τα παιδιά σε συζητήσεις που αφορούν τα οικονομικά από σχετικά μικρή ηλικία. Να τα ενθαρρύνουν να κάνουν ερωτήσεις και να τους απαντούν με τρόπο που θα τα βοηθά να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητά τους.
Θα ήταν, επίσης, καλό να τους εξηγήσετε τι ακριβώς είναι η πιστωτική και η χρεωστική κάρτα, καθώς και το internet banking. Η ευκολία με την οποία κάνετε μια αγορά, καθώς και ότι το παιδί δεν βλέπει, όπως παλιά, τα χρήματα να λιγοστεύουν στο πορτοφόλι, μπορεί να τους δώσει την εντύπωση πως η κάρτα και το ίντερνετ είναι αστείρευτη πηγή… αγορών. - Δώστε τους Λίγα Χρήματα να Διαχειριστούν
Στη συνέχεια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους δώσετε λίγα χρήματα και να τα αφήσετε να τα διαχειριστούν μόνα τους. Πώς;
Δώστε τους ένα συγκεκριμένο ποσό σε μετρητά που θα κάλυπτε τις ανάγκες τους για σνακ ή φαγητό στο σχολείο για μία εβδομάδα. Πείτε τους ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά τους και πως μπορούν να τα ξοδέψουν όπως θέλουν, αλλά πως δεν θα τους δώσετε άλλα ώσπου να τελειώσει η εβδομάδα.
Φροντίστε να κρατήσετε τον λόγο σας! Αν το παιδί κάνει κάποια άσοφη αγορά ή ξοδέψει τα χρήματα πολύ γρήγορα για ανοησίες, θα πρέπει να νιώσει την έλλειψή τους προς το τέλος της εβδομάδας. Όχι, δεν εννοούμε φυσικά να το αφήσετε νηστικό. Θα μπορούσατε, όμως, να το κάνετε να ετοιμάσει κάτι από το σπίτι για κολατσιό, ή ίσως να πάρει κάτι που είναι φθηνότερο αλλά όχι τόσο γευστικό, ώστε να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση. - Εξηγήστε τους Ότι τα Χρήματα τα Χρησιμοποιούμε για να Βοηθούμε κι Άλλους, Όχι μόνο για να Ικανοποιούμε τις Δικές μας Επιθυμίες
Όταν κουβεντιάζετε με τα παιδιά σας για το θέμα των χρημάτων, μην ξεχάσετε να τονίσετε πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι για την υποβοήθηση άλλων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν είναι τόσο προνομιούχοι στη ζωή όσο εσείς.
Το σημείο αυτό θα πρέπει, επίσης, να το περνάτε και στην πράξη, όχι μόνο λεκτικά. Όταν πρέπει να δώσετε κάποια χρηματική βοήθεια σε κάποιον οργανισμό, λίγα χρήματα σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη, ή να αγοράσετε ένα αντικείμενο για φιλανθρωπικούς λόγους, φροντίστε να έχετε μαζί σας το παιδί και να του εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει. - Μάθετέ τα να Αποταμιεύουν
Τέλος, βοηθήστε το παιδί να μάθει από νωρίς την αξία της αποταμίευσης. Αγοράστε του έναν κουμπαρά και διδάξτε το να κρατά πάντοτε ένα μικρό ποσό από το χαρτζιλίκι του κάθε εβδομάδα για να το αποταμιεύει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το συσσωρευμένο ποσό για να του αγοράσετε κάτι που του αρέσει. Η χαρά που θα νιώσει θα εντυπώσει βαθιά μέσα στην καρδιά του τη σημασία της εξοικονόμησης χρημάτων για την εξυπηρέτηση των μελλοντικών του στόχων.
Η αλήθεια είναι πως τα χρήματα είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τα παιδιά της εποχής μας, που προβάλλουν πολύ έντονα ως καταναλωτές και έρχονται σε επαφή με την εργασία και την παραγωγικότητα αρκετά αργά στη ζωή τους – σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πολύ μετά την ενηλικίωση. Με καλό προγραμματισμό, όμως, οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους την αξία του χρήματος και να το προετοιμάσουν για τη ζωή του ως ενήλικα.