Blog

Πώς να Διδάξετε στα Παιδιά σας να Νοιάζονται για τους Άλλους Ανθρώπους

Θα ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς πως μετά από χιλιάδες χρόνια ανελέητων σφαγών και πολέμων, μετά την τραγωδία του Δευτέρου Παγκοσμίου και τη φρίκη της ρατσιστικής ιδεολογίας, η ανθρωπότητα θα είχε πάρει το μάθημά της.

Κι όμως, βιτριολικοί τίτλοι ειδήσεων και τραγικά γεγονότα μας δείχνουν πως το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο βάλλεται από παντού, και η ανθρώπινη καλοσύνη σπανίζει.

Είναι λογικό κάθε γονιός που νοιάζεται πραγματικά για την ανατροφή του παιδιού του να αναρωτιέται πώς θα εμφυσήσει στα παιδιά του γνήσιο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο σε αυτόν τον κυκεώνα μηνυμάτων μίσους και προκατάληψης που μας κατακλύζει.

Καλλιεργήστε τους Συναισθηματική Ευαισθησία

Ο δρόμος που οδηγεί στην συναισθηματική ταύτιση και στο προσωπικό ενδιαφέρον περνά μέσα από τη διαμόρφωση ενός πλούσιου συναισθηματικού κόσμου. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τον αποκτήσουν είναι μέσα από την διαπροσωπική επικοινωνία. Αντίθετα, η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών συσκευών όχι μόνο δεν συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα την υποδαυλίζει.

Κάτι που βοηθά, επίσης, είναι το να βοηθάτε τα παιδιά να προσδιορίσουν τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία. Όταν τα βλέπετε χαρούμενα, λυπημένα, προβληματισμένα κτλ., πείτε το⋅ για παράδειγμα: «Σκέφτεσαι κάτι; Σε βλέπω λίγο στεναχωρημένο.» Μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίζουν και να προσδιορίζουν τα δικά τους συναισθήματα, και βλέποντας πόσο τα βοηθά όταν τα προσέχουν άλλοι και προστρέχουν σε βοήθειά τους, θα κάνουν κι εκείνα το ίδιο.

Σταδιακά, βοηθήστε τα να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων, μέσα από μια εικόνα ή την καθημερινότητά σας. Δείχνοντάς μια φωτογραφία, μπορείτε να τα ρωτήσετε: «Πώς νομίζεις ότι αισθάνεται αυτή η γυναίκα με το παιδί της; Τι λες για αυτόν εδώ τον κύριο που γελάει; Για εκείνο το παιδί που κλαίει κοκ.» Αυτό είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να συμβαίνει εντός της οικογένειας. Όταν κάνει κάποια ζημιά ή κάνει το σπίτι άνω κάτω, μπορείτε να το κάνετε να αναρωτηθεί: «Πώς νομίζεις θα αισθανθεί η μαμά, που έκανε τόσο κόπο να καθαρίσει το σπίτι, όταν δει έτσι το πάτωμα;»

Αυτού του είδους οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ μικρή ηλικία, όταν ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού διαπλάθεται ακόμα εύκολα.

Δώστε το Καλό Παράδειγμα

Τα παιδιά είναι αθώα, αλλά δεν είναι αφελή: ξέρουν πότε ο γονέας εφαρμόζει πραγματικά αυτά που διδάσκει. Όταν για παράδειγμα ένας γονιός λέει στο παιδί να μην λέει ψέματα, αλλά λίγο αργότερα του λέει να πει σε κάποιον που τον ζητά στο τηλέφωνο να πει πως τάχα δεν είναι εκεί, τότε με το ένα χέρι χτίζει και με το άλλο γκρεμίζει.

Αν θέλετε, λοιπόν, να καλλιεργήσετε συναισθηματική ενσυναίσθηση  στο παιδί σας, φροντίστε να την καλλιεργείτε και να την εκδηλώνετε κι εσείς οι ίδιοι, ιδιαίτερα μέσα στην οικογένειά σας. Ένας πατέρας, λόγου χάρη, που βλέπει τη σύζυγό του σε κακή ψυχολογική κατάσταση αλλά δεν τη ρωτά πώς είναι ούτε δείχνει ενδιαφέρον, δεν μπορεί να διδάξει το παιδί του τι σημαίνει πραγματική συμπόνια.

Να Αναγνωρίζετε και να Επαινείτε τις Πράξεις Καλοσύνης των Παιδιών

Είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά που το παιδί εκδηλώνει συμπόνια, καλοσύνη ή προσωπικό ενδιαφέρον, μικρό ή μεγάλο σε οποιονδήποτε, να το παρατηρείτε και να το επαινείτε. Με τον τρόπο αυτό θα γεμίζει χαρά και θα είναι πιο αποφασισμένο να συνεχίσει να το κάνει αυτό όλο και περισσότερο: «Με έκανες πολύ χαρούμενο όταν σταμάτησες και βοήθησες εκείνον τον συμμαθητή σου! Μπράβο! Σου αξίζει μια μεγάλη αγκαλιά και μια βόλτα στο πάρκο! Τι λες;» Κάνοντάς το αυτό συστηματικά θα τα βοηθήσετε να κάνουν την εκδήλωση καλοσύνης συνήθειά τους, και όχι απλά μια εξαίρεση στον κανόνα.

 
Εκθέστε τα στη Διαφορετικότητα

Τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να μη φοβούνται το διαφορετικό αλλά, αντιθέτως, να το σέβονται, ακόμη κι αν εκείνα επιλέγουν κάτι άλλο για τον εαυτό τους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε παρουσιάζοντάς τους διαφορετικούς πολιτισμούς ή κουλτούρες, είτε άτομα με σωματικές δυσκολίες και κινητικούς περιορισμούς, με τρόπο που να μην τα φοβίζει, αλλά αντίθετα να τους κινεί το ενδιαφέρον για το πώς άλλοι άνθρωποι ζουν την καθημερινότητα και χειρίζονται καταστάσεις της ζωής με διαφορετικούς τρόπους.

Ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή, καριέρα, χρήματα, περιουσία, δόξα ή όνομα, τα παιδιά μας είναι το σπουδαιότερό μας κληροδότημα. Αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτά και, πιστέψτε μας, αργά ή γρήγορα, οι προσπάθειές σας θα αποδώσουν καρπούς.