Ωραία δεν θα ήταν τα παιδιά να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης; Ένα ωραίο βιβλιαράκι με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαζόταν ένας γονέας για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα και να μεγαλώσει ισορροπημένα, χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά.

Όλα αυτά φυσικά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η ανατροφή παιδιών είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία, που έχει φυσικά και τις χαρές της, αλλά παρουσιάζει και μεγάλες προκλήσεις.

Μερικοί, όμως, από εσάς ίσως αναρωτιέστε αν είναι καν δυνατόν να αναθρέψει κανείς χαρούμενα παιδιά σήμερα.Είναι. Και να τι μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε:

  1. Να επικοινωνείτε με τα παιδιά σας.
    Μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι, ειδικά όταν έχετε ένα βαρύ καθημερινό πρόγραμμα. Μιλώντας κάθε μέρα με δεκάδες ανθρώπους που αποζητούν την προσοχή μας, είναι εύκολο να παραμελήσουμε την επικοινωνία μας με αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο: τα παιδιά μας.Είναι καλό να αποκτήσετε τη συνήθεια να επικοινωνείτε μαζί τους από τη βρεφική τους ηλικία: να τους μιλάτε, να τους τραγουδάτε, βοηθήστε τα να εξοικειωθούν με τον τόνο της φωνής σας. Κι όταν μεγαλώσουν, σταματήστε για λίγη ώρα αυτό που κάνετε και δώστε τους την προσοχή σας, ακούγοντάς τα προσεκτικά.

  2. Να επαινείτε την καλή συμπεριφορά.
    Για να είναι ένα παιδί χαρούμενο, πρέπει να έχει γονείς με θετικό πνεύμα, που δεν διστάζουν να δώσουν έπαινο. Θα πρέπει, όμως, ο έπαινος να δίνεται για τους σωστούς λόγους. Είναι σημαντικό να μην επαινείτε γενικά και αόριστα το παιδί σας, ούτε να του λέτε μπράβο για οτιδήποτε μπορεί να κάνει, ειδικά όταν αυτό είναι λάθος ή ανάγωγο. Το καλύτερο είναι να επαινείτε τα παιδιά για συγκεκριμένες τους αντιδράσεις και σωστές συμπεριφορές, π.χ.: «Σε ευχαριστώ που δεν μάλωσες με την αδελφή σου όταν σου πήρε το παιχνίδι.» Να επαινείτε, επίσης, την ειλικρινή προσπάθεια που ίσως κατέβαλε το παιδί σας, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν ήταν πλήρως αυτό που θα θέλατε.

  3. Αναθέστε τους να κάνουν κάτι, αλλά μη τριγυρίζετε πάνω από το κεφάλι τους.
    Έρευνες δείχνουν πως τα πιο άτακτα παιδιά είναι αυτά που βαριούνται. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως πρέπει να τους φορτώνετε με ένα σωρό δουλειές και να μην μπορούν να πάρουν ανάσα. Αναθέστε τους μια εργασία, εξηγήστε τους πώς να την κάνουν αλλά φροντίστε να μην είστε συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους επεμβαίνοντας. Με τον τρόπο αυτό θα τα βοηθήσετε να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

  4. Αφήστε τους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.
    Η εντύπωση πολλών γονέων πως, αν είστε συνεχώς δίπλα στα παιδιά σας, δεν πρόκειται να πάθουν τίποτε κακό, είναι κοινή και δικαιολογημένη, σε κάποιο βαθμό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι συχνά διαφορετική. Δεν λέμε φυσικά να περάσετε στο αντίθετο άκρο και να γίνετε ανεύθυνοι. Απλά να θυμάστε πως αν στέκεστε συνεχώς από πάνω τους και δεν τους αφήνετε να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, τα παιδιά σας δεν θα αποκτήσουν ποτέ την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζονται για να τα καταφέρουν στη ζωή.

  5. Να φροντίζετε να είστε κι εσείς χαρούμενοι.
    Τα παιδιά μπορούν να είναι χαρούμενα μόνο όταν κι οι γονείς τους είναι χαρούμενοι, καθώς απορροφούν σαν σφουγγάρια ό,τι βρίσκεται γύρω τους, περιλαμβανομένων και των δικών σας αισθημάτων. Αν θέλετε, λοιπόν, να είναι τα παιδιά σας χαρούμενα, φροντίστε να είστε κι εσείς, αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας και σε πράγματα που απολαμβάνετε.

  6. Δώστε τους επιλογές.
    Στις μέρες μας οι γονείς γεμίζουν το πρόγραμμα του παιδιού τους με ένα σωρό δραστηριότητες. Είναι, όμως, καλό να τους αφήνουμε κάποια περιθώρια επιλογών. Να τους ρωτάτε ποιες από αυτές τις δραστηριότητες βρίσκουν ενδιαφέρουσες και ποιες όχι. Να τους δίνετε επίσης την ευκαιρία να αποφασίζουν μια στο τόσο τι θα κάνει ολόκληρη η οικογένεια το επόμενο Σαββατοκύριακο. Με τον τρόπο αυτό τα βοηθάτε να καλλιεργούν θετικές ιδιότητες και να αισθάνονται πως έχουν λόγο στις αποφάσεις της ζωής τους.

  7. Να βάζετε ξεκάθαρα όρια στη συμπεριφορά του παιδιού σας.
    Τα παιδιά χρειάζονται όρια και το να γνωρίζουν τι αναμένεται από αυτά τα κάνει να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά σας ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που παραβιάσουν κάποιον κανόνα.

  8. Να γελάτε και να διασκεδάζετε μαζί.
    Τα χαρούμενα παιδιά γελούν συχνά και αυθόρμητα. Να τα ενθαρρύνετε γελώντας κι εσείς μαζί τους και βοηθώντας τα να αναπτύξουν το χιούμορ τους με αστείες ιστορίες. Το να περνάτε χρόνο μαζί με το παιδί σας διασκεδάζοντας θα το κάνει να αγαπήσει τη ζωή και να μάθει τι πραγματικά σημαίνει χαρά.