Blog

Είναι Αλήθεια πως Συναισθηματικά Ευφυείς Γονείς έχουν και Παιδιά με Υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Είναι λογικό άλλωστε: τα παιδιά κληρονομούν από τους γονείς τους το βιολογικό τους υλικό κι είναι φυσικό να τους μοιάζουν εξωτερικά.

Τι ισχύει όμως για τη συναισθηματική νοημοσύνη; Κληροδοτείται στα παιδιά μας ή έχει να κάνει αποκλειστικά με την ανατροφή και το περιβάλλον που μεγαλώνουν; Ας δούμε.

Τι Είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη

H συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει και να προσδιορίζει τα συναισθήματα τόσο τα δικά του, όσο και των άλλων, και να τα αξιοποιεί κατάλληλα στη συμπεριφορά του και τη σκέψη του. Όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, τόσο καλύτερα διαχειρίζεται το άτομο τον συναισθηματικό του κόσμο και τόσο καταλληλότερα μεταχειρίζεται καταστάσεις και προβλήματα που σχετίζονται με τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του. Είναι η ικανότητα αυτή κληρονομική;

Μπορεί να Κληροδοτηθεί η Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Ίσως δυσκολεύεστε κάπως να το πιστέψετε, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Adolescence αποκάλυψε πως η συναισθηματική νοημοσύνη ενός γονέα τείνει να είναι ανάλογη με τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού, υποδηλώνοντας έτσι ένα είδος κληρονομικότητας στο συγκεκριμένο τομέα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 152 οικογένειες των οποίων τα μέλη μένουν όλα μαζί και έχουν παιδιά ηλικίας 16 και 17 ετών, και ανακάλυψαν πως η εκδήλωση από πλευράς του γονέα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης (που αποκαλείται επίσης «συναισθηματικό πηλίκο») επηρέαζε και την αντίστοιχη ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται συναισθήματα.

Τι Σημαίνει αυτό για τον (Μελλοντικό) Γονέα

Πρακτικά, αυτό σημαίνει κάτι τόσο για τους γονείς όσο και για ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον: αν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την καλλιεργήσετε εσείς πρώτα!

Φυσικά, αν είστε γονέας που δεν έχει επενδύσει ιδιαίτερο χρόνο στη συναισθηματική νοημοσύνη τη δική του ή του παιδιού του, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Παλιότερες μελέτες έχουν καταδείξει πως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αποτέλεσμα τόσο γονιδίων όσο και ανατροφής ή περιβάλλοντος, γεγονός που σημαίνει πως πάντοτε υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επαυξήσουν αυτή την τόσο απαραίτητη ιδιότητα.

Η ρίζα της συναισθηματικής νοημοσύνης έγκειται στην αυτεπίγνωση, μια ικανότητα που μας πηγαίνει πολύ βαθύτερα από αυτό που φαινόμαστε και από τους ρόλους που παίζουμε. Μπορείτε να οικοδομήσετε πάνω στις ικανότητες που ήδη έχετε. Ως άνθρωποι, έχουμε την έμφυτη ικανότητα να αποκτήσουμε ολοένα και υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη.

Διαμορφώστε Ανάλογα τη Γονική σας Εκπαίδευση

Ως γονείς, θα πρέπει να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία και να την ενσωματώσουμε στη γονική εκπαίδευση. Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει όχι μόνο το να γνωρίζουμε τα αισθήματα των παιδιών και να εκδηλώνουμε συμπόνια, αλλά και το να αντιλαμβανόμαστε και να ελέγχουμε τα δικά μας συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας καθώς τα ανατρέφουμε. Αυτό περιλαμβάνει το να μιλάμε καλοσυνάτα και να συγχωρούμε πρώτα απ’ όλα τον ίδιο μας τον εαυτό και, σταδιακά, θα μάθουμε και στο παιδί μας να κάνει το ίδιο.

Μπορείτε επίσης να δείτε κατά πόσο μπορείτε να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας με μερικές ασκήσεις αυτεπίγνωσης. Ένα από τα πλέον συνηθισμένα και αποτελεσματικά είναι να συγκεντρώνεται ολόκληρη η οικογένεια και να μιλά ο καθένας για μια κατάσταση που του προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα: π.χ. «εγώ χαίρομαι κάθε φορά που…» αναφέροντας μια κατάσταση που αντιμετωπίζει συχνά η οικογένεια. Ένα άλλο, πολύ διασκεδαστικό, παιχνίδι είναι αυτό του «καθρέφτη»: σταθείτε ο ένας απέναντι στον άλλο, διαλέξτε ένα συναίσθημα και προσπαθήστε να αντιγράψετε την έκφραση του προσώπου του ατόμου που έχετε απέναντί σας.

Δεν θα ήταν όντως τέλειο αν κάποια στιγμή σάς έλεγαν πως το παιδί σας, εκτός από τα μάτια ή τα μαλλιά σας, έχει πάρει και την καλοσύνη και τη συναισθηματική σας νοημοσύνη;