Επιθυμία κάθε γονιού είναι να αναθρέψει το παιδί του όσο το δυνατόν πιο σωστά, να αποκτήσει αξίες και καλές συνήθειες που θα εφαρμόζει στην ενήλικη ζωή του και να αναπτύξει μια ισορροπημένη προσωπικότητα.

Μήπως είναι πάρα πολλά; Φυσικά και όχι! Πρόκειται για το παιδί σας, και είναι λογικό να θέλετε να του δώσετε τα καλύτερα εφόδια για τη ζωή.

 Πώς μπορείτε, όμως, να καταφέρετε αυτόν τον άθλο έχοντας εμπόδια το βεβαρυμμένο σας πρόγραμμα και τον φόβο μήπως αποτύχετε; Μια παροιμία λέει: «Ρωτώντας πας στην πόλη». Σας παραθέτουμε λοιπόν κάποιες απλές συμβουλές, απόσταγμα γνώσης των ειδικών, αλλά και έμπειρων γονέων, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε εύκολα και να έχετε επιτυχία.

  1. Οι ταμπέλες ανήκουν στον δρόμο, γι’ αυτό μην τις βάζετε στα παιδιά σας.
    Κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς από ό,τι κάποιο άλλο. Ένα συχνό λάθος των γονέων είναι να τρελαίνονται από ανησυχία όταν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα» της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, μπορεί το παιδί σας να άργησε να πει τις πρώτες του λεξούλες σε σύγκριση με τα παιδιά των φίλων σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «πιο αργό» ή ότι «δεν τα πιάνει εύκολα».Μπορείτε, φυσικά, να εκφράσετε τις ανησυχίες σας στον παιδίατρό σας, αλλά να θυμάστε ότι η ανάπτυξη γίνεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα σε αυτούς τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού σας, που είναι πιθανόν κάποιες ικανότητες να αναπτυχθούν γρηγορότερα από κάποιες άλλες.Όπως και να έχει, αποφύγετε τις συγκρίσεις. Οι συγκρίσεις δεν ωφελούν καθόλου και δημιουργούν «ταμπέλες», με άσχημα αποτελέσματα. Αν στο πρώτο σας παιδί για παράδειγμα αρέσει το διάβασμα, η ταμπελίτσα «ο καλύτερος μαθητής» μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ζήλιας και κατωτερότητας στα υπόλοιπα παιδιά. Είναι βέβαια λογικό ότι κάποια στιγμή θα αναφερθείτε στις αγαπημένες συνήθειες των παιδιών σας, αλλά εκεί χρειάζεται να διαλέξετε προσεκτικά τα λόγια σας, χωρίς υπερβολές ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

  2. Οι πράξεις είναι πιο ισχυρές από τα λόγια
    Η ικανότητα που έχουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν μέσω της παρατηρητικότητας είναι εκπληκτική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία μπορούν να μαθαίνουν κάτι καινούριο από εμάς κάθε λεπτό, μέσω της συμπεριφοράς μας. Και φυσικά, το μιμούνται.
    Δεν έχει λοιπόν τόσο μεγάλη σημασία αν τους λέμε να τηρούν τις υποσχέσεις τους, όσο το να μας βλέπουν να τηρούμε τις δικές μας υποσχέσεις. Το ίδιο ισχύει και όταν τα μαθαίνετε να είναι ευγενικά, να ζητάνε συγνώμη και να λένε ευχαριστώ. Ακόμα και βαθύτερα ζητήματα, όπως το πώς λύνετε προβλήματα και διαχειρίζεστε το στρες, δεν  περνούν απαρατήρητα από τα παιδιά σας. Κάντε, λοιπόν, το καλύτερο πoυ μπορείτε για να δίνετε το καλό παράδειγμα και τα παιδιά σας θα το μιμηθούν, και αργότερα θα είναι ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας.

  3. Μην είστε υπερπροστατευτικοί και αφήστε τα να κάνουν λάθη
    Αν το έχετε βάλει στόχο της ζωής σας να μην πονέσει το παιδί σας ποτέ, δυστυχώς θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Μαθαίνοντας να περπατάει και να τρέχει, είναι σίγουρο ότι θα πέσει και θα χτυπήσει, αλλά θα σηκωθεί.Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή, έτσι δεν είναι; Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις που μας «ρίχνουν», το μυστικό όμως είναι να σηκωνόμαστε κάθε φορά και να συνεχίζουμε. Μην είστε λοιπόν πάντα δίπλα του για να το γλιτώνετε από πιθανές αποτυχίες. Με τα λάθη του θα μαθαίνει να συνεχίζει και με τις επιτυχίες του θα αποκτά αυτοπεποίθηση.

  4. Να εξηγείτε στο παιδί σας γιατί το τιμωρείτε
    Είναι φυσικό και επόμενο το παιδί σας να μην υπακούει τέλεια στους κανόνες που θέτετε, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι κακό παιδί, αλλά ότι δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματά του. Γι’ αυτό και η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση δεν πρέπει να παραλείπεται, ακριβώς γιατί μαθαίνει στο παιδί τι είναι σωστό και τι λάθος και το πώς να ελέγχει τον εαυτό του. Από την άλλη, πρέπει η τιμωρία πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού και να μην είναι σκληρή για το παιδί, δίνοντάς του την εντύπωση ότι δεν το αγαπάτε.Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξηγείτε στο παιδί σας τον λόγο που το τιμωρείτε, ενώ ανάλογα με την ηλικία, θα μπορούσατε να συζητήσετε λίγο μαζί του και να το βοηθήσετε να κάνει λογικές σκέψεις. Και, φυσικά, πάντοτε να το διαβεβαιώνεται για την αγάπη σας.

  5.  Ετοιμαστείτε για αλλαγές
    Τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν πολύ γρήγορα – και εξωτερικά και εσωτερικά. Ένα εξωστρεφές παιδί γίνεται ένας εσωστρεφής έφηβος. Μια δραστηριότητα που κάποτε το ενθουσίαζε τώρα φαίνεται βαρετή. Αυτό δεν σημαίνει πως κάτι πάει στραβά⋅ απλώς το παιδί σας αλλάζει. Φροντίστε, λοιπόν, να είστε δίπλα του σε αυτές τις αλλαγές για να κρατήσετε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.

Γονιός – η πιο απαιτητική αλλά και ανταμειφτική  ευθύνη που θα αναλάβετε ποτέ στη ζωή σας. Εφαρμόζοντας σταθερά τις παραπάνω εισηγήσεις, θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την εξαιρετική τους αποτελεσματικότητα.