Μετά το τσιγάρο, η κακή διατροφή αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων στον άνθρωπο. Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισιτίσει την προσοχή στη σημασία της υγιεινής διατροφής για τη διατήρηση καλής υγείας, κι αν αυτό είναι αλήθεια για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά!

Δυστυχώς, όμως, τα παιδιά μας βομβαρδίζονται καθημερινά από διαφημίσεις και προβολές ενός τρόπου διατροφής που μόνο υγιεινός δεν είναι, δυσκολεύοντας απίστευτα τους γονείς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να τρώνε πιο υγιεινά. Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε παρόμοιες δυσκολίες, το άρθρο αυτό έχει πολύτιμες –και εξαιρετικά αποτελεσματικές- συμβουλές να σας δώσει!

Πώς να Βοηθήσετε τα Παιδιά να Αγαπήσουν την Υγιεινή Διατροφή

  1. Πρώτον, αρχίστε να προσθέτετε μικρά κομμάτια λαχανικών στις σάλτσες και τα ντρέσινγκ που χρησιμοποιείτε για να συνοδεύσετε το κρέας ή τα μακαρόνια σας. Μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, τομάτες, μελιτζάνες, μανιτάρια και άλλα υγιεινά λαχανικά θα δώσουν γεύση στα φαγητά σας, αλλά και θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τον ουρανίσκο των παιδιών, ώστε να συνηθίσουν την υφή και το άρωμά τους.
  2. Αντικαταστήστε σταδιακά τα παραδοσιακά μακαρόνια με αντίστοιχα σκευάσματα που βασίζονται σε λαχανικά. Τα παιδιά θα αγαπήσουν τα ζωηρά τους χρώματα κι εσείς θα χαίρεστε βλέποντάς τα να απολαμβάνουν πραγματικά θρεπτικά πιάτα.
  3. Φτιάξτε κιμά, κεφτέδες ή μπιφτέκια, βάζοντας και πάλι ανάμεσα στο κρέας κομμάτια λαχανικών. Με τον καιρό, μπορείτε να κάνετε τα κομμάτια αυτά κάπως πιο μεγάλα, ώστε τα παιδιά να τα αναγνωρίζουν καθώς τα βλέπουν και τα τρώνε. Προσοχή όμως! Είναι σημαντικό τα κομμάτια να είναι έτσι αναμειγμένα με το κρέας ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα διαχωρίσει από αυτό με το πιρούνι του. Με απλά λόγια, ετοιμάστε έτσι το γεύμα ώστε το παιδί να είναι αναγκασμένο να φάει και τα λαχανικά μαζί με το κρέας.
  4. Φτιάξτε σπιτικά σνακ με φρούτα, καταργώντας σταδιακά τα συσκευασμένα. Μπορείτε να δοκιμάσετε αποξηραμένα βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες και σύκα, καθώς και ξηρούς καρπούς. Στην αρχή να τα συνδυάζετε με σοκολάτα γάλακτος καλής ποιότητας (σε μικρή ποσότητα), αργότερα με κουβερτούρα και στη συνέχεια βάζετέ τα στις τσάντες των παιδιών και σκέτα.
  5. Φτιάξτε δικά σας αλλαντικά για σάντουιτς! Πάρτε ένα κοτόπουλο, βράστε το με καρυκεύματα και βάλτε το στο ψυγεία σε μικρές μπουκιές μέσα σε βάζα με λάδι. Όποτε φτιάχνετε ένα σάντουιτς μπορείτε στη συνέχεια να το προσθέσετε! Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με καλής ποιότητας γαλοπούλα, χοιρινό ή μοσχάρι, τόνο ή σολομό.
  6. Φτιάξτε παγωτά και γρανίτες από πραγματικά φρούτα ή χυμούς. Πάρτε καλούπια, γεμίστε με το αγαπημένο τους συνδυασμό χυμών φρεσκοστυμμένων φρούτων και βάλτε τα στην κατάψυξη με ένα ξυλάκι στη βάση τους! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για καλούπι και γάντια μιας χρήσης. Αγοράστε μια παγωτομηχανή και αρχίστε να φτιάχνετε δικά σας παγωτά με πραγματική σοκολάτα, γάλα και φρούτα.

Με αυτούς τους έξυπνους τρόπους, που δεν απαιτούν παρά μόνο λίγη φαντασία και ελάχιστο χρόνο, μπορείτε να μάθετε στα παιδιά την αξία μα και τη νοστιμιά της υγιεινής διατροφής. Να θυμάστε, επίσης, πως τέτοιου είδους συνήθειες θα μειώσουν σημαντικά τα μηνιαία σας έξοδα για διατροφή.

Ένα είναι σίγουρο: όσο νωρίτερα μάθουν και αγαπήσουν τα παιδιά σας την υγιεινή διατροφή, τόσο βεβαιότερο είναι πως θα τον διατηρήσουν σε όλη τους τη ζωή!