Το παιχνίδι είναι η κυριότερη πηγή γνώσης για ένα παιδί. Όταν, λοιπόν, «πνίγουμε» το παιχνίδι του με υπερβολικούς περιορισμούς, του στερούμε πολύτιμα ερεθίσματα.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε 5 λόγους για τους οποίους μπορείτε -και πρέπει- να αφήσετε τα παιδιά σας να παίξουν πιο ελεύθερα.

1. Μάθηση ή… Βάσανο;

Σκεφτείτε ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να μάθετε κάτι διαβάζοντας ένα βιβλίο. Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σάς επέβαλε να το διαβάσετε με συγκεκριμένο τρόπο; Να σας ανάγκαζε να το διαβάσετε υπερβολικά αργά ή φωναχτά ή, για να μην το λερώσετε, από απόσταση ενός μέτρου; Πόσο απολαυστική θα ήταν η όλη εμπειρία;

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με τα παιδιά και το παιχνίδι.  

Το παιχνίδι είναι το καλύτερο «βιβλίο» για ένα παιδί, αλλά αν του βάλουμε υπερβολικά όρια, η μάθηση μπορεί να μετατραπεί σε βάσανο.

Επίβλεψη

2. Άλλο Επίβλεψη, Άλλο… Φυλακή

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επίβλεψη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό που δεν χρειάζεται, όμως, είναι να φυλακίζουμε το παιδί με ένα σωρό αχρείαστες απαγορεύσεις.

Ένα παράδειγμα: είναι απαραίτητο να πεις σε ένα παιδί να μη βάλει το δάχτυλό του στην πρίζα. Είναι, όμως, λογικό να του ζητήσεις να μην λερωθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού; Ή να μην σκορπίσει τα παιχνίδια του; Να μην χρωματίσει τα χέρια του με τους μαρκαδόρους;

Πώς θα διασκεδάσει τότε; Πώς θα πειραματιστεί; Πώς θα μάθει;

Το μόνο που θα πετύχει ένα πλήθος αυστηρών περιορισμών είναι να δημιουργήσει στο παιδί απωθημένα και φοβικότητα, και σε σας ένα συνεχές άγχος και ένταση· κι όλα αυτά για πράγματα που, όσο κι αν προσπαθήσετε να τα αποφύγετε, κάποτε θα συμβούν. 

ασφάλεια

3. Άλλο η Ασφάλεια του Παιδιού, κι Άλλο η Άνεση του Γονέα

Σύμφωνοι, η φροντίδα του παιδιού περιλαμβάνει κούραση, και είναι λογικό κάθε γονιός να θέλει να βρει τρόπους να μειώσει τον καθημερινό του μόχθο. Αυτό, όμως, πρέπει να εξισορροπείται με την ανάγκη του παιδιού να διοχετεύσει την ενεργητικότητά του και, το κυριότερο, να πειραματιστεί με τον κόσμο γύρω του.

Επιτρέποντας στα παιδιά να εξοικειωθούν με τον χώρο, τις δυνατότητες και τα αντικείμενα γύρω τους, θα τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν πιο γρήγορα γνώσεις και ερεθίσματα που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, και θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν ταχύτερα τα ταλέντα τους.

4. Αυτά θα Θυμόμαστε και θα Γελάμε...

Για σκεφτείτε λίγο τα δικά σας παιδικά χρόνια. Ποιες είναι οι πιο διασκεδαστικές και συγκινητικές αναμνήσεις; Κάντε την ίδια ερώτηση στους γονείς σας. Ποιες στιγμές τούς κάνουν να γελούν από τα παιδικά σας χρόνια; Όταν καθόσασταν ήσυχα και κάνατε ασκήσεις για το σχολείο, ή όταν προκαλούσατε χαμό στο σπίτι με τις σκανταλιές σας;

Το παιδί σας θα ανακαλύψει μία φορά τον κόσμο. Κι είναι οι δοκιμές και τα πειράματα, οι επιτυχίες μα και οι αποτυχίες που θα χαραχτούν πιο έντονα στη μνήμη σας. Γιατί, λοιπόν, να τις στερηθείτε, τόσο εσείς, όσο κι εκείνα;

inner

5. Εξάλλου… Λύσεις Υπάρχουν

Εξάλλου, η Better Living είναι εδώ για να σας προσφέρει λύσεις που θα κάνουν την καθημερινότητά σας πιο εύκολη και ξεκούραστη, όσο σκανταλιάρικο κι αν είναι το μικρούλι σας!

  • Χαμός από λεκέδες; Το BIO-mex είναι 100% φυσικό, δερματολογικά ελεγμένο και αποτελεσματικό πολύ-καθαριστικό, ιδανικό για χρήση σε χώρους και αντικείμενα που χρησιμοποιούν παιδιά. Καθαρίζει γρήγορα και αποτελεσματικά, δίχως κινδύνους για την υγεία των παιδιών, εξοικονομώντας έως και 50% χρήσης συμβατικών καθαριστικών.
  • Εξοικονομήστε χρόνο και εξασφαλίστε άψογη υγιεινή με τον αμερικανικής κατασκευής σκουπιδοφάγο Insinkerator: πανεύκολος στην εγκατάσταση, συνδέεται απευθείας στην αποχέτευση του νεροχύτη σας και σας επιτρέπει να ξεφορτώνεστε πανεύκολα και γρήγορα όλα τα οργανικά υπολείμματα και τα αποφάγια από τον πάγκο της κουζίνας σας – με μία μόνο κίνηση.
  • Κι επειδή το παιχνίδι θέλει καλή υγεία και σωστή ενυδάτωση, μια συσκευή νερού Strauss στον πάγκο της κουζίνας σας, με προηγμένη τεχνολογία τριπλού φιλτραρίσματος νερού και λαμπτήρα UV σάς παρέχει κρυστάλλινο, αυθεντικά υγιεινό νερό σε προγραμματιζόμενες θερμοκρασίες με απόλυτη ασφάλεια: η λειτουργία Child Protection κλειδώνει την παροχή καυτού νερού, αποτρέποντας ατυχήματα σε περίπτωση που ένα παιδί χρησιμοποιήσει τη συσκευή απρόσεχτα δίχως επίβλεψη.

Όραμα της BetterLiving4All είναι να σας βοηθά να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια εκεί που πραγματικά αξίζει. Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα!  

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ