Blog

Συμβουλές για τη Διδασκαλία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στον Εαυτό σας & τα Παιδιά σας

inner2

Κάθε ευσυνείδητος γονιός θέλει τα παιδιά να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα. Ωστόσο, αυτή η φυσιολογική επιθυμία συχνά κάνει τους γονείς να γίνονται υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους, ώστε να μη βιώσουν τίποτε αρνητικό ή δυσάρεστο στη ζωή τους – κι αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, να μην το εκφράζουν.

Δυστυχώς, αυτή η στάση δεν τα προετοιμάζει πραγματικά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το κλειδί για μια πιο ισορροπημένη στάση από την πλευρά των γονέων, είναι η ανάπτυξη και η διδασκαλία της συναισθηματικής νοημοσύνης – πρώτα στον ίδιο τον γονέα, και στη συνέχεια στα παιδιά.

inner2

  • Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη

H συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και τα συναισθήματα των άλλων γύρω του, και να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση και αντίληψη όταν αποφασίζει πώς να χειριστεί μία κατάσταση.

Άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη δυσκολεύονται πάρα πολύ να διατηρήσουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, δυσκολίες στη συνεργασία τους με άλλους ανθρώπους και άλλα προβλήματα.

Πώς μπορεί ο γονέας να βοηθήσει το παιδί του –και τον εαυτό του- να καλλιεργήσει υγιή επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης;

inner

  • Τι με Εκνευρίζει;

Ο γονέας θα πρέπει να αρχίσει πρώτα να μελετά τον εαυτό του: μια καλή αφετηρία είναι να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που τον κάνει να εκνευρίζεται και να χάνει την ψυχραιμία του όταν χειρίζεται καταστάσεις με τα παιδιά του.

Η απάντηση βρίσκεται στα «αυλάκια» σκέψης που χαράχτηκαν στον εγκέφαλό μας κατά τα παιδικά μας χρόνια. Τραυματικές μνήμες ή άλλα προβλήματα που δεν «αποθεραπεύτηκαν» συναισθηματικά στα παιδικά μας χρόνια, παραμένουν βαθιά κρυμμένα στο υποσυνείδητο, τόσο βαθιά, ώστε πολλά δεν μπορούμε καν να τα ανασύρουμε ως μνήμη. Ωστόσο, μια παρόμοια κατάσταση που ίσως ζήσουμε με τα δικά μας παιδιά μπορεί να ανασύρει αυτό το βαθιά κρυμμένο τραύμα και να προκαλέσει μέσα μας μια συναισθηματική, παρά μια λογική αντίδραση.

inner3

  • Τι Μπορώ να Κάνω; 

Ωστόσο, όσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τέτοιες αντιδράσεις, όσο καλύτερα τις κατανοούμε, τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε να τις ελέγχουμε, υποτάσσοντας ή έστω χαλιναγωγώντας το συναίσθημα με τη λογική μας.

Κάθε φορά, λοιπόν, που πιάνετε τον εαυτό σας να έχει μια τέτοια αντίδραση, δοκιμάστε τα ακόλουθα τρία βήματα:

1. Αποκτήστε Αυτογνωσία

Αναγνωρίστε το συναίσθημα που σας προκαλεί μια κατάσταση και αφιερώστε λίγο χρόνο, προσπαθώντας να κατανοήσετε ποια κατάσταση στα παιδικά σας χρόνια κρύβεται πίσω της. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά είναι πολύ ανταμειφτική. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε το μακρινό της παρελθόν, και μόνο που αναγνωρίζετε το συναίσθημα θα σας βοηθήσει να το ελέγξετε.

2. Μη Φοβάστε να Εκφραστείτε κι Εσείς!

Όχι, δεν εννοούμε να αρχίσετε να ουρλιάζετε και να χτυπιέστε παρέα με το παιδί. Αλλά δεν είναι κακό να εκφράζετε κι εσείς μια στο τόσο τον θυμό, την αγανάκτηση, τον φόβο και τις αγωνίες σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε και το παιδί να κατανοήσει ότι πρέπει να βρει τρόπους να εκφράζει και παράλληλα να ελέγχει τα συναισθήματά του.

3. Ευχαριστήστε τα!

Δείτε το παιδί σας σαν έναν ψυχολόγο που σας βοηθά να ψάξετε βαθιά μέσα σας και να ανακαλύψετε πράγματα για τον εαυτό σας.

Έχετε, λοιπόν, αρκετούς λόγους να ευχαριστήσετε τα παιδιά σας για αυτή την ενδοσκόπηση, που θα σας επιτρέψει να γίνετε καλύτερος γονιός, αλλά και να βελτιώσετε όλες τις προσωπικές σας σχέσεις.

inner4

  • Τα Timeouts Έχουμε Αποτέλεσμα;

Και ναι και όχι. Εξαρτάται τι θέλουμε να πετύχουμε. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να αλλάξουν μια συμπεριφορά. Μπορούν να ηρεμήσουν ένα παιδί, να το κάνουν να σκεφτεί το λάθος του και τις αντιδράσεις του.

Όταν τελειώνει το timeout, ρωτήστε το παιδί γιατί αναγκαστήκατε να του το επιβάλετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να τα «ξαναβρείτε», και να θυμηθείτε ποιες συμπεριφορές είναι ανεκτές και ποιες όχι στην οικογένειά σας. Αυτού του είδους η επαφή είναι ζωτική για καλλιέργεια κριτικής σκέψης και συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης είναι ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που μπορείτε να εξασφαλίσετε για το παιδί σας – αλλά και για τον εαυτό σας.

Όραμα της Better Living 4 all είναι μια καλύτερη καθημερινότητα, μέσα από αποτελεσματικές συνήθειες και ποιοτικά προϊόντα. Επικοινωνήστε με την ομάδα σας και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε σήμερα κιόλας τη ζωή σας με απλές, πρακτικές λύσεις!

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ