Blog

3 βήματα που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι γονείς

Η παιδίατρος Alison Escalante, M.D. εξειδικεύεται στις γονικές πρακτικές που αφορούν στο μεγάλωμα των παιδιών. Η πρόσφατη ομιλία της στο TEDx, με τίτλο The Parenting “ShouldStorm” , παρέχει χρήσιμες κι επιστημονικές προσεγγίσεις με τα σημεία που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να γίνουμε καλύτεροι γονείς για παιδιά μας.

Η Escalante ξεκινά εξηγώντας τη γονική κουλτούρα στην οποία ζούμε σήμερα, στην οποία είναι εύκολο να αισθάνεσαι κριτική για κάθε κίνηση που κάνεις ή απόφαση που παίρνεις σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών. Με διάχυτη την έντονη ανάγκη για τελειομανία, πολλοί γονείς καταλήγουν να αισθάνονται ανήσυχοι και αβέβαιοι για τις αποφάσεις τους, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στο μεγάλωμα αγχωμένων παιδιών.

Το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κατάσταση που η Escalante ονομάζει χαρακτηριστικά “Should Storm” (μεταφ. “Μια καταιγίδα από πρέπει”) και θα βοηθήσουν ώστε να επικρατεί γαλήνη και να υπάρχει χώρος για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών σας είναι…

Η δύναμη της αναπνοής

  • Η δύναμη της αναπνοής (Sigh)

Συχνά, όταν χρειάζεται η γονική παρέμβαση σε ένα συμβάν, για παράδειγμα σε έναν καβγά ανάμεσα στα παιδιά, είναι πολύ εύκολο να αντιδράσουμε συναισθηματικά, κάτι που αυξάνει μόνο την ένταση. Επιπλέον, αυτή η αντίδραση εμποδίζει τα παιδιά από το να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για την επίλυση του προβλήματος που προκύπτει.

Γι’ αυτό, πριν αφήσετε το συναίσθημα να σας κυριεύσει, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, κρατήστε την για λίγο και εκπνεύστε. Η διαφραγματική αναπνοή βοηθά στη χαλάρωση και στη μείωση των καρδιακών παλμών, βοηθώντας σας να διαχειριστείτε την κατάσταση την οποία βιώνετε πιο ήρεμα, ενώ ταυτόχρονα δίνετε και τον απαραίτητο χρόνο στα παιδιά σας για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

  • Παρατηρήστε την κατάσταση (See)

Αφού νιώσετε του παλμούς σας να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς, παρατηρήστε κι αξιολογήστε την κατάσταση. Ο στόχος είναι να καταγράψετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην λάβετε γρήγορες αποφάσεις.

Αντί να υποθέσετε τον λόγο που τα παιδιά μαλώνουν, μάθετε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη συνθήκη που καλείστε να διαχειριστείτε. Τι συμβαίνει; Τι απαιτεί αυτή η κατάσταση; Απαντώντας σε αυτές τις απλές ερωτήσεις θα είστε σε θέση να εξετάσετε την κατάσταση ήρεμα, χωρίς άγχος.

  • Ξεκινήστε (Start)

Ξεκινήστε δοκιμάζοντας “κάτι”, ό,τι πιστεύετε ότι απαιτεί η κατάσταση. Αυτό το “κάτι” μπορεί κυριολεκτικά να μην είναι τίποτα!

Στην ομιλία της, η Escalante περιγράφει χαρακτηριστικά πως σε μια τέτοια γονική κατάσταση, το παιδί της ήταν θυμωμένο που δεν πήρε κάτι που ήθελε. Αντί να αντιδράσει αντίστοιχα και να αρχίσει να το μαλώνει, φορτώνοντας το παιδί με  ένα σωρό από “πρέπει” και “μη”, πήρε μια βαθιά αναπνοή, αξιολόγησε την κατάσταση και αποφάσισε να παραμείνει σιωπηλή, αφήνοντας την κατάσταση να εξελιχθεί. Χρειάστηκαν περίπου 10 λεπτά για να ηρεμήσει το παιδί της, αλλά στο τέλος, αφού κατάφερε να ηρεμήσει μόνο του ζήτησε και συγγνώμη για τη συμπεριφορά του.

Αδιαμφισβήτητα, το μεγάλωμα των παιδιών και ο ρόλος σας ως γονείς είναι από τους πιο δύσκολους και πιο απαιτητικούς στον κόσμο. Συνοψίζοντας, αυτό που μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνετε καλύτεροι γονείς φαίνεται να κρύβεται στο γεγονός ότι δεν πρέπει να είστε αντιδραστικοί στις καταστάσεις, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στα παιδιά για να ελέγξουν και να αυτό-ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.

Αντί να επιβάλλετε τη γνώμη σας, μπορείτε να κουβεντιάσετε με τα παιδιά σας και να τα βοηθήσετε να αναγνωρίζουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, ώστε να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, κάτι που ενισχύει τη σχέση και την εμπιστοσύνη μεταξύ γονέα και παιδιού.

Τέλος, αντί να ακολουθείτε μία συγκεκριμένη λίστα με κανόνες ή να έχετε εμμονή με την τελειότητα, προτιμήστε να λαμβάνετε αποφάσεις που πιστεύετε πως ανταποκρίνονται καλύτερα στην κάθε στιγμή. Κι αν κάποτε κάνετε κάποιο λάθος, δείτε το σαν μια ευκαιρία μάθησης που θα λειτουργήσει ως ένα νέο μέσο για την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής κατάστασης!