Καλοκαίρι… τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά έχουν πολλή όρεξη για παιχνίδι, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού!

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας βοηθήσουμε προτείνοντας μερικές καινούριες ιδέες που όχι μόνο θα κρατούν τα παιδιά σας απασχολημένα, αλλά θα τους προσφέρουν πολλές στιγμές για να δημιουργήσουν ευτυχισμένες αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής που θα θυμούνται με νοσταλγία.

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που διασκεδάσατε γνήσια μαζί με τα παιδιά σας; Πάμε να δούμε μαζί 5 απίθανες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι και αυθεντικές οικογενειακές στιγμές!

1. Ετοιμάστε ένα κυνήγι θησαυρού

δημιουργικό παιχνίδι

Αν τα παιδιά σας έχουν διάθεση για… περιπέτεια, γιατί δεν οργανώνετε ένα κυνήγι θησαυρού; Αυτό μπορεί να γίνει στον χώρο του σπιτιού, αλλά αν έχετε κήπο ή αυλή, εκμεταλλευτείτε την! Πώς;

Κρύψτε έναν “θησαυρό” σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού και στη συνέχεια επιλέξτε άλλα σημεία για να βάλετε τους γρίφους που να παραπέμπουν, όταν λυθούν, σταδιακά  στο σημείο που είναι κρυμμένο το δώρο.

Το πιο σημαντικό είναι οι δοκιμασίες να ταιριάζουν στην ηλικία των παιδιών για να μπορούν να λύσουν τους γρίφους και να βρουν τον θησαυρό, κάτι που θα τα κρατήσει απασχολημένα για πολλή ώρα και θα τους προσφέρει τεράστια χαρά!

2. Μια φορά κι έναν καιρό…

Είτε πριν την καληνύχτα είτε ως μια δραστηριότητα που ηρεμεί τα παιδιά, κάθε φορά, αυτές οι πέντε μικρές λέξεις ανοίγουν την πόρτα σε φανταστικούς κόσμους!

Με αναρίθμητες συναρπαστικές επιλογές παιδικής λογοτεχνίας, αφιερώστε χρόνο να διαβάσετε μαζί ένα παραμύθι και ενθαρρύνετέ τα να σας μιλήσουν για τον αγαπημένο τους χαρακτήρα και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η πλοκή.

Εκτός από το να εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και ν’ αναπτύσσει τη φαντασία των παιδιών, τα παραμύθια ενδυναμώνουν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού, βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.


3. Μικροί ζωγράφοι

Μικροί ζωγράφοι

Η τέχνη και οι χειροτεχνίες πάντα ενθουσιάζουν τα παιδιά! Η ενασχόληση με την τέχνη είναι μια φοβερά δημιουργική δραστηριότητα, αφού αφήνει τη φαντασία των παιδιών ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα μικρό ατελιέ και να εξοπλίσετε τον συγκεκριμένο χώρο με τα απαραίτητα και εύκολα διαθέσιμα υλικά, όπως χαρτί, μπογιές, κραγιόνια, χρωματιστά μολύβια και μαρκαδόρους.

Επίσης, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να σταθεί αφορμή για να υπενθυμίσετε την αξία της οργάνωσης, αφήνοντας τα παιδιά να βοηθήσουν στο καθάρισμα και στην τακτοποίηση του χώρου αφού ολοκληρώσουν τα έργα τους – τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε στο σπίτι!


4. Οργανώστε εκδρομές

εκδρομές

Όπως κι εμείς, έτσι και τα παιδιά λατρεύουν την εξερεύνηση και τις εκδρομές σε μέρη που δεν έχουν ξαναπάει!

Με την ευκαιρία να δημιουργήσετε μαζί καινούριες αναμνήσεις, το καλοκαίρι είναι η πιο ωραία αφορμή για να απολαύσετε λίγο καθαρό αέρα και ανέμελες στιγμές στην παραλία θα σας γεμίσουν χαρά. Κι επειδή καλοκαίρι και ηλιοπροστασία πάνε μαζί, δεν ξεχνάμε την αντιηλιακή κρέμα και φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωσή μας.


5. Επιτραπέζια παιχνίδια

Αν μια βόλτα στην παραλία είναι δύσκολο να προγραμματιστεί ή αν η ζέστη έξω είναι ανυπόφορη, μάλλον είναι η κατάλληλη ώρα να ξεσκονίσετε μερικά παζλ και αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια, που ακονίζουν και το μυαλό.

Εάν πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο δεν έχουν ξαναπαίξει, γιατί δεν παίζετε μερικούς γύρους μαζί;

Αυτό το καλοκαίρι, εκμεταλλευτείτε τον χρόνο με τα παιδιά σας δημιουργικά και διασκεδαστικά!