Δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από το να φέρεις μια καινούργια ζωή στον κόσμο! Μαζί με τη συγκίνηση, ωστόσο, ίσως σας κατακλύζει και άγχος – ειδικά όσον αφορά τον ευαίσθητο τομέα της διατροφής του βρέφους.
Ποιο είναι το καλύτερο αντίδοτο για το άγχος; Η γνώση. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τη φροντίδα του μωρού σας, τόσο ευκολότερα θα διαχειριστείτε τις καθημερινές προκλήσεις που παρουσιάζει η ανατροφή και τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αισθάνεστε.
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε ποιες τροφές είναι κατάλληλες για τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας, σε συνεργασία πάντοτε και υπό την καθοδήγηση του παιδίατρου με τον οποίο συνεργάζεστε.
Ως τον 4 Μήνα της Ζωής του
Προφανώς κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μητρικό γάλα και το οποιοδήποτε βρεφικό γάλα σας συστήσει ο γιατρός σας είναι απολύτως απαραίτητο. Οι περισσότεροι παιδίατροί συστήνουν 8 γεύματα την ημέρα.
Εξασφαλίστε νερό άριστης ποιότητας στην ιδανική για το μωρό σας θερμοκρασία με το πάτημα ενός κουμπιού! Μάθε περισσότερα για τη νέα μηχανή νερού της Strauss εδώ.
Δεν πρέπει να περιλάβετε τίποτε άλλο στη διατροφή του ως τον τέταρτο μήνα, ούτε φρούτα και λαχανικά.
Από τον 4ο ως τον 6ο Μήνα
Παρότι ορισμένοι γιατροί συστήνουν την αποκλειστική διατροφή με γάλα ως τον έκτο μήνα, άλλοι θεωρούν πως μπορείτε να αρχίσετε να περιλαμβάνετε στη διατροφή του, εκτός από το γάλα και σε αλεσμένη πάντοτε μορφή, δημητριακά (όπως σιτάρι, βρώμη ή σίκαλη), ψωμί, ρύζι, αναμειγμένο πάντοτε με γάλα ή νερό. Ωστόσο, το ευαίσθητο πεπτικό του σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο να χωνέψει φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.
Από τον 6ο ως τον 8ο Μήνα
Πέρα από το γάλα και τα δημητριακά, μπορείτε να αρχίσετε να περιλαμβάνετε στη διατροφή του πολτοποιημένα φρούτα, φρέσκα ή βρασμένα, ή φρέσκο χυμό φρούτων, καθώς επίσης πολτοποιημένα λαχανικά ή ζωμό λαχανικών – απλά αποφύγετε το καλαμπόκι, καθώς θεωρείται δύσπεπτο για τον βρεφικό οργανισμό. Αποφύγετε, επίσης, προς το παρόν, πρωτεϊνούχες τροφές.
Από τον 8ο ως τον 10ο Μήνα
Από τον όγδοο μήνα, μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε, πέρα από δημητριακά και ψωμί, και ανάλατα κρακεράκια, μικρά κομμάτια φρούτων – πάντοτε, όμως, χωρίς τη φλούδα. Το ίδιο ισχύει και για πολτοποιημένα λαχανικά, ενώ μπορείτε σιγά – σιγά να περιλάβετε και πρωτεΐνη στο γεύμα του: προτιμήστε άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο και ψάρι, καθώς και τον ζωμό του. Τα κομμάτια πρέπει να είναι πάντοτε πολύ μαλακά και ψιλοκομμένα, σε μικρές στην αρχή ποσότητες.
Μπορείτε, επίσης, να εμπλουτίσετε τη διατροφή του με κρόκο αβγού, άπαχο γιαούρτι, τυρί κρέμα και ξερά φασόλια.
Από τον 10ο ως τον 12ο Μήνα
Πλέον το παιδί μπορεί να αρχίσει να απολαμβάνει στοιχεία από κάθε ομάδα τροφίμων – πάντοτε όμως σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας. Εκτός από τα όσα έχουμε ήδη αναφέρει, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρύζι, μακαρόνια, όλων των ειδών τα φρούτα (δίχως φλούδα και κουκούτσια φυσικά) και τα κρέατα (απλά προσέξτε να είναι άπαχα).
Αφήστε το, επίσης, να δοκιμάσει ολόκληρο αβγό, τυριά και κατσικίσιο γιαούρτι (καλύτερα χωρίς πέτσα).
Η διατροφή του μωρού σας απαιτεί υλικά άριστης ποιότητας, και εργαλεία που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή άλεση, δίχως να χάνεται ίχνος από τη θρεπτική αξία και τη γεύση των τροφών. Μάθετε περισσότερα για τις μοναδικές δυνατότητες του αποχυμωτή και του μπλέντερ της Kuvings!