9 Ξηροί Καρποί που Χαρίζουν Μακροζωία

Οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό τμήμα της διατροφής των μεσογειακών λαών ήδη από την αρχαιότητα, αλλά στους σύγχρονους καιρούς έχουν καταλήξει για πολλούς ανθρώπους να αποτελούν απλά συνοδευτικό για την μπύρα ή το ποτό τους!

Στην πραγματικότητα, οι ξηροί καρποί έχουν να μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από την υπέροχη γεύση τους· ο καθένας από αυτούς κρύβει έναν θησαυρό από θρεπτικά συστατικά και οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, που συμβάλλουν στην ευεξία και τη μακροζωία.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε μερικά μόνο από αυτά.

Καρύδια

Καρύδια  

Τα καρύδια είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές των διαιτολόγων, για πολλούς λόγους: έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ, που είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες και τον ρόλο του στην υγεία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, και φώσφορο. 

Πεκάν

Πεντανόστιμα και ικανά να ταιριάξουν σε πλήθος συνταγών, τα πεκάν είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σας. Με μόλις 200 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια, τα πεκάν σάς χαρίζουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών και βιταμινών Β, χαλκού, μαγγανίου και ψευδαργύρου.

Αυτός είναι, άλλωστε, κι ο λόγος που τα πεκάν κατατάσσονται στα πρώτα τρία είδη ξηρών καρπών με αντιοξειδωτική δράση σύμφωνα με μία μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό  Journal of Agricultural and Food Chemistry. Τα πεκάν είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή ολεϊκού οξέος, που έχει εκπληκτικές αντικαρκινικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Φιστίκια Αιγίνης

Με λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια Αιγίνης είναι πραγματική υπερτροφή από θρεπτική άποψη.  Εκτός του ότι είναι θησαυρός βιταμίνης Β6, χαλκού και μαγγανίου, περιέχει άφθονα αιθέρια έλαια και μεταλλικά στοιχεία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας χούφτας μόνο φιστικιών Αιγίνης συμβάλλει στην καλή υγεία και τη μακροζωία.

Φουντούκια

Φουντούκια

Τα φουντούκια είναι από τους πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς λόγω της μεστής, υπέροχης γεύσης τους και της τραγανότητάς τους, αλλά διαθέτουν και τρομερή θρεπτική αξία. Με μόλις 180 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια, προσφέρουν στον οργανισμό μας τρία γραμμάρια φυτικών ινών, χαλκού, μαγνησίου, θειαμίνης και βιταμίνης Ε, ενώ έχουν διαπιστωμένα μια εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση.

Αμύγδαλα

Μόλις 30 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν έξι γραμμάρια πρωτεϊνών και τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Αποτελούν επίσης εκπληκτική πηγή βιταμίνης Ε, χαλκού και μαγγανίου. Τα αμύγδαλα έχουν, επίσης, τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, με 75 mg ανά 30 γραμμάρια.  

Τα αμύγδαλα παίζουν ρόλο στη διαχείριση του βάρους, την καρδιαγγειακή υγεία και την αποτροπή εμφάνισης διαβήτη.

Κάσιους

Μια μερίδα κάσιους περιέχει τέσσερα γραμμάρια πρωτεϊνών και μεγάλη ποσότητα ακόρεστων λιπαρών. Τα κάσιους αποτελούν καλή πηγή χαλκού και μαγνησίου, καθώς και σιδήρου.

Μακαντέμια

Πιο άγνωστα από ό,τι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί και με λίγο περισσότερες θερμίδες, τα μακαντέμια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και είναι πολύ καλή πηγή θειαμίνης και μαγγανίου, με εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην καρδιά και τον μεταβολισμό μας.

Brazil Nuts

Τα Brazil nuts είναι ο μεγαλύτερος ξηρός καρπός, και μόλις ένα από αυτά περιέχει 170% περισσότερο σελήνιο από όσο χρειάζεστε σε μία μέρα – μια εξαιρετική αντιοξειδωτική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή καρκίνου, καρδιαγγειακών και θυρεοειδικών παθήσεων, καθώς και νοσημάτων που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση.

Φιστίκια

Γνωρίζατε ότι τα φιστίκια δεν είναι στην πραγματικότητα ξηροί καρποί; Ανήκουν στα όσπρια και φυτρώνουν στο έδαφος! Περιέχουν, όμως, εφτά γραμμάρια πρωτεϊνών ανά μερίδα και είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β. Το μαγνήσιο που περιέχουν είναι ευεργετικό για την καρδιά και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ προσφέρουν στο σώμα μεγάλη ποσότητα φυτοστερολών, ουσιών που μειώνουν φυσικά τη χοληστερόλη.

Λίγες κατηγορίες τροφίμων έχουν τόσο μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό μας όσο οι ξηροί καρποί – και μάλιστα σε συνδυασμό με τόσο υπέροχη γεύση!

Εντάσσοντάς τους στην καθημερινή σας διατροφή είτε ξηρούς ως έχουν είτε ως αλοιφή σε κάποιο φαγητό κάνετε στον οργανισμό σας το καλύτερο δώρο για υγεία και μακροζωία. Φτιάξτε τις καλύτερες αλοιφές με το VACUUM BLENDER της Kuvings.

ΔEITE ΕΔΩ