Η ισορροπημένη διατροφή είναι συνυφασμένη με το υγιές και όμορφο σώμα αλλά και την καλή διάθεση. Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν τεκμηριώσει την άμεση σχέση μεταξύ της τροφής που καταναλώνουμε και της διάθεσής μας.

Η τροφή παρέχει την ενέργεια που απαιτεί η σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας. Άρα το πώς αισθανόμαστε εξαρτάται ΚΑΙ από τις καταναλωτικές μας επιλογές.

Παρακάτω θα δούμε απλές πρακτικές που η εφαρμογή τους θα συμβάλλει αισθητά στη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειάς μας.

Υδατάνθρακες - «φίλοι & εχθροί»

Αν κάτι είναι πιο παρεξηγημένο από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, αυτο είναι οι υδατάνθρακες. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να επιλέγουμε τους υδατάνθρακες που είναι «φίλοι» μας - και όχι να εξαφανίσουμε ολωσδιόλου την κατανάλωσή τους. Οι καλοί υδατάνθρακες βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσής μας διεγείροντας την έκκριση μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου γνωστής ως «σεροτονίνη». Η σεροτονίνη είναι απαραίτητη για την καλή διάθεση και συχνά τα χαμηλά επίπεδά της συνδέονται με την κατάθλιψη.

Τρόφιμα που περιέχουν καλούς υδατάνθρακες είναι:

τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρόμη, το κριθάρι

  • τα φρούτα
  • τα λαχανικά
  • το καστανό ρύζι
  • οι φακές

Οι τροφές μας γεμίζουν ενέργεια και μας κρατούν σε φόρμα, σε αντίθεση με τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη) που προκαλούν απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα ένα αίσθημα κόπωσης.

Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί (και αποξηραμένα φρούτα) είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και μαγνήσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα, η έλλειψη του οποίου προκαλεί στρες, αϋπνία, πονοκέφαλο, εξάντληση και μειωμένη όρεξη.

Πλούσια σε μαγνήσιο είναι επίσης το κακάο, η σοκολάτα υγείας, το αλεύρι σίκαλης και σιταριού ολικής άλεσης, και τα παντζάρια.

Τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι ξηροί καρποί γνωστοί για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές τους ιδιότητες και εξαιρετικά πλούσια σε μαγνήσιο. Τα αντιοξειδωτικά (όπως το σελήνιο) βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

 
Άπαχο κρέας

Άπαχο χοιρινό και βοδινό κρέας, κοτόπουλο και γαλοπούλα αποτελούν πηγές πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν το αμινοξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη ενισχύει την ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, δυο χημικές ουσίες του εγκεφάλου που αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Το κρέας περιέχει επίσης βιταμίνη Β-12, η οποία συμβάλει σε ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό συστημα όπως και στην πρόληψη διαταραχών της διάθεσης.

Ω-3

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός είναι η πιο γνωστή πηγή σε Ω-3 λιπαρά οξέα, υπάρχουν ωστόσο και άλλα ψάρια εξίσου πλούσια σε καλά λιπαρά (και πιο οικονομικά) όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, η ρέγκα και το σκουμπρί. Τα Ω-3 είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί τόσο με καλύτερη διάθεση όσο και με μειωμένο κίνδυνο επιλόχιας κατάθλιψης.

Εκτός από τα ψάρια, καλές πηγές Ω-3 αποτελούν οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Φυλλικό οξύ (Β-9)

Το φυλλικό οξύ είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και Β-12, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες πρωτεΐνες.

Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, σπαράγγια, μπιζέλια, μαρούλι) τα φρούτα (πορτοκάλια, μπανάνες, φράουλες), τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τη ρύθμιση των λιπιδίων που βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης.

Νερό

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για μεγαλύτερη αντοχή. Η αφυδάτωση επιβραδύνει το μεταβολισμό μας και επιτείνει το αίσθημα εξάντλησης. Το αντίθετο αποτέλεσμα έχουν υγρά που περιέχουν ζάχαρη.

 
Καφές και μαύρη σοκολάτα

Ο καφές και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη, που τονώνει τον οργανισμό μας, ενισχύοντας την ενέργεια και τη διάθεσή μας.

«Είμαστε ό,τι τρώμε» - γνωστό και αναμφισβήτητα σωστό. Να θυμάστε, όμως, πως η καλή διατροφή επηρεάζει και τον ψυχικό μας κόσμο, καθώς και τη συναισθηματική μας ευεξία. Προσέχοντας τη διατροφή σας, θωρακίζετε σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία σας.