Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο δώρο στη ζωή μας και οφείλουμε να την προστατεύουμε. Από τους σημαντικότερους λόγους που επηρεάζεται η υγεία και η διάθεση μας είναι οι διατροφικές μας συνήθειες.

Με τους ρυθμούς που κινείται η ζωή μας πολλοί πιστεύουμε ότι μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή είναι αδύνατη έως ακατόρθωτη. Ξεκινώντας με μικρά βήματα κάθε φορά θα δεις τη διατροφή σου να αλλάζει και η ποιότητα της ζωής σου να γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα.

Μια εξαιρετική αρχή είναι να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με ξηρούς καρπούς. Αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, φιστίκια, φουντούκια και πολλοί άλλοι ξηροί καρποί ανταγωνίζονται επάξια τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, τα φρέσκα λαχανικά και άλλες τροφές σημαντικές για την υγεία μας. Παρόλο που είναι μια «παρεξηγημένη» τροφή όσον αφορά τη θερμιδική της αξία, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη που έχεις να κερδίσεις από τους ξηρούς καρπούς είναι αμέτρητα και δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο σου!

  • Καρύδια
    Ως γνωστόν από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς για τον οργανισμό μας είναι τα καρύδια. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχουν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και να βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση φλεγμονών που συμβάλουν σε πολλές χρόνιες ασθένειες. Μέσα από μελέτες υποδηλώνεται ότι τα καρύδια μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη μνήμη και τον εγκέφαλο.

  • Κάσιους
    Μια μόνο χούφτα κάσιους, εμπεριέχει ποσότητα σιδήρου, ψευδάργυρου και άλλων ιχνοστοιχείων που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο των συνιστώμενων ημερήσιων απαιτήσεων φωσφόρου για τον οργανισμό μας. Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καρπούς κάσιους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου. Για αυτούς που θέλουν να απαλλαχθούν από τα περιττά κιλά τους, οι ξηροί καρποί Κάσιους είναι κατάλληλοι για να κρατήσουν το στομάχι σας γεμάτο για ώρες!

  • Αμύγδαλα
    Τα αμύγδαλα εκτός από την ιδιαίτερη γεύση τους παρέχουν πλήθος ευεργετικών στοιχείων σε εκείνον που τα καταναλώνει, καθώς αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και πολλών σημαντικών αμινοξέων. Περιέχουν επίσης χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά. Οι πλούσιες ποσότητες σε φώσφορο και ασβέστιο, κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την δύναμη και την πυκνότητα των οστών. Εκτός αυτών, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο που περιέχουν, ενισχύουν επίσης την υγεία και τον οργανισμό μας.
    Δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύ φθηνότερα από τα καρύδια δεν προκαλεί έκπληξη ότι είναι ίσως ο αγαπημένος ξηρός καρπός των σέφ! Θα τα βρείτε σε σαλάτες, σε κυρίως πιάτα ακόμη και σε επιδόρπια. Εμπνευστείτε λοιπόν και φτιάξτε υγιεινά και γευστικότατα πιάτα.

  • Φουντούκια
    Πλούσια σε χαλκό, θειαμίνη, μαγγάνιο και βιταμίνη Ε. Αν και θα προσέξατε ότι τα φουντούκια προστίθενται συχνά σε επιδόρπια εξαιτίας της υπέροχης γεύσης τους, αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι τρώγοντας τα ωμά βοηθούν στην απώλεια βάρους αφού προκαλούν αίσθημα κορεσμού εξαιτίας των επιμέρους συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες. Μπορείτε λοιπόν, να καταναλώνετε μια μικρή χούφτα φουντούκια σκέτα, είτε σε κομματάκια σε σαλάτες ή στο γιαούρτι σας, 3-4 φορές την εβδομάδα όπως άλλωστε ορίζει και η Μεσογειακή Διατροφή.

  • Φιστίκια
    Για μια ισορροπημένη διατροφή, αυτός ο ξηρός καρπός είναι απαραίτητος! Τα φιστίκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες αλλά υψηλή σε βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, χαλκό και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση φιστικιών φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους αλλά και στην υγεία της καρδίας, γι 'αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για όσους κάνουν μια στροφή προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η κατανάλωση φιστικιών φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους αλλά και στην υγεία της καρδίας, γι 'αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για όσους κάνουν μια στροφή προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Όπως καταλαβαίνετε η κατανάλωση ξηρών καρπών φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας αφού παρέχουν μια ευρεία γκάμα βασικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που συμβάλλουν σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.