Πολλά λέγονται στο ίντερνετ από υποτιθέμενους ειδικούς για υπερ-τροφές που σχεδόν σε κάνουν υπεράνθρωπο ή θεραπεύουν από συνάχι μέχρι… ανεύρυσμα αορτής⋅ σπάνια, όμως, τεκμηριώνονται με στοιχεία. Σε αυτό το άρθρο, θα προχωρήσουμε πέρα από απλούς ισχυρισμούς, αναφέροντας μόνο τροφές που αποδεδειγμένα ευεργετούν και ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού μας.

  1. Μανιτάρια
    Το μανιτάρι white button, ένα από τα πλέον συνηθισμένα και νόστιμα μανιτάρια, είναι εξαιρετική πηγή βιοενεργών στοιχείων, περιλαμβανομένης της βήτα-γλουκάνης, μιας ουσίας που αποδεδειγμένα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Western Sydney στην Αυστραλία μελέτησαν την άμυνα 20 υγιών εθελοντών, στους μισούς από τους οποίους δόθηκε η οδηγία να περιλάβουν μανιτάρια white button στην καθημερινή τους διατροφή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, μελέτησαν την επίδρασή τους στο ανοσοποιητικό τους σύστημα μετρώντας τα επίπεδα συγκεκριμένων αντισωμάτων (των IgA και IgG) στο σάλιο των συμμετεχόντων, τα οποία τείνουν να μεγαλώνουν όταν η άμυνα του οργανισμού είναι ενισχυμένη. Ο έλεγχος έδειξε όντως αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων στα άτομα που κατανάλωναν τα εν λόγω μανιτάρια (άνω του 50%). Αντίστοιχες έρευνες έχουν αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλα είδη μανιταριών, όπως τα σιτάκε, τα μαϊτάκε, τα ενόκι, τα κανθαρέλα και τα μανιτάρια πλευρώτους.

  2.   Σκόρδο
    Το σκόρδο είναι διάσημο για τα οφέλη του για την υγεία του οργανισμού, ειδικά όταν έχει σιτέψει για ένα διάστημα. Πλούσιο σε ισχυρά βιοενεργά στοιχεία, όπως η απιγενίνη, διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε εγρήγορση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα μελέτησαν την επίδραση που έχει το σκόρδο στο ανοσοποιητικό σύστημα 120 υγιών αντρών και γυναικών ηλικίας από 25 έως 33 ετών κατά την περίοδο που θεριεύουν τα κρυολογήματα και το συνάχι. Διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν τακτικά σιτεμένο σκόρδο είχαν περισσότερα Τ-Κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματός τους, τα οποία μάλιστα πολλαπλασιάζονταν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για άλλα κύτταρα που καταπολεμούν αντίστοιχους ιούς. Αποτέλεσμα; Όσοι κατανάλωναν σκόρδο αντιμετώπισαν 20% λιγότερα συμπτώματα κρυολογήματος και συναχιού, 60% λιγότερα περιστατικά αρρώστιας που θα τους κρατούσαν μακριά από τις καθημερινές τους δραστηριότητες και, κατά μέσο όρο, 58 λιγότερες χαμένες ημέρες εργασίας τον χρόνο.
    Ας σημειωθεί πως αντίστοιχες μελέτες από άλλες ερευνητικές ομάδες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα. 

  3. 3. Μπρόκολο
    Το μπρόκολο περιέχει μεγάλη ποσότητα σουλφοραφάνης, που είναι ισχυρότατη βιοενεργή ουσία. Μάλιστα, τα βλαστάρια μπρόκολου περιέχουν ως και 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα σουλφοραφάνης απ’ ό,τι τα πλήρως ανεπτυγμένα μπρόκολα. Μια έρευνα που διεξάχθηκε από στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στις ΗΠΑ εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης βλασταριών μπρόκολου στην άμυνα του οργανισμού, διενεργώντας μια κλινική δοκιμή που περιλάμβανε το εμβόλιο της γρίπης. Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν οι βλαστοί θα βοηθούσαν το σώμα να βελτιώσει την αντίδρασή του μετά από έκθεση στον ιό της γρίπης. Όντως διαπιστώθηκε πως όσοι εθελοντές είχαν καταναλώσει βλαστούς μπρόκολου είχαν πολύ περισσότερα φυσικά φονικά κύτταρα (ως και 22 φορές περισσότερα!) και συνεπώς πολύ καλύτερη αντίδραση έναντι του ιού.

  4. Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο
    Το γνήσιο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πραγματικός θησαυρός βιοενεργών στοιχείων, όπως το ολεϊκό οξύ, η υδροξυτυροσόλη και η ολεοκανθάλη – όλες εξαιρετικές ευεργετικές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ερευνητές των Πανεπιστημίων Tufts και Μασαχουσέτης διενήργησαν μια κλινική μελέτη με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσον η αντικατάσταση του βουτύρου ή του σπορέλαιου στο φαγητό με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βελτιώνει τις αντιδράσεις της άμυνας του οργανισμού. Η έρευνα περιέλαβε 41 υπέρβαρους ή παχύσαρκους εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, οι μισοί από τους οποίους χρησιμοποιούσαν συστηματικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή τους για τρεις μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα Τ-κύτταρα αυτής της ομάδας είχαν 53% αυξημένη ικανότητα ενεργοποίησης και πολλαπλασιασμού σε σχέση με τα κύτταρα αυτά στους υπόλοιπους εθελοντές που εξακολουθούσαν να καταναλώνουν σπορέλαιο και βούτυρο.
    Να σημειωθεί πως το ελαιόλαδο μειώνει επίσης τις αλλεργικές εξάρσεις του οργανισμού, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
     
  5. Ελλαγικό Οξύ
    Πολλές δημοφιλείς τροφές περιέχουν ελλαγικό οξύ, ένα πανίσχυρο βιοενεργό στοιχείο με ισχυρή δράση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα κάστανα, τα βατόμουρα, τα μαύρα σμέουρα και τα καρύδια και τα ρόδια είναι από τις τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ελλαγικό οξύ. Το ελλαγικό οξύ έχει αντιοαγγειογενικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην συρρίκνωση καρκινικών όγκων, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιδρά και να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ρώμης Tor Vergata πιστοποίησαν την εξαιρετική του δράση ενάντια στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καθώς απέδειξαν κλινικά πως επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην περιοχή, αποτρέποντάς τα από την παραγωγή πρωτεϊνών που ενεργοποιούν τα αιμοφόρα αγγεία του όγκου. Προς έκπληξή τους, παρατήρησαν επίσης πως μείωσε την άμυνα των καρκινικών κυττάρων έναντι της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τα πιο εύκολα «αναγνωρίσιμα» και, συνεπώς, ευκολότερους στόχους.

Ναι, υπάρχουν τροφές που κάνουν την άμυνά μας πιο αποτελεσματική και άμεσα – αρκεί μόνο να τις περιλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, τακτικά και με συνέπεια.