Οι περισσότεροι από μας θεωρούμε πως το αμύγδαλο είναι ξηρός καρπός, ενώ στην πραγματικότητα είναι σπόρος του αντίστοιχου δέντρου της αμυγδαλιάς, που χαρακτηρίζεται από αυτά τα υπέροχα ροζ και λευκά άνθη. 

Όπως και τα συγγενικά του δέντρα, η ροδακινιά, η κερασιά και η βερικοκιά, η αμυγδαλιά έχει καρπούς που περιέχουν ευμεγέθη σκληρά κουκούτσια στο εσωτερικό τους. Ο σπόρος στο εσωτερικό του φρούτου της αμυγδαλιάς είναι το γνωστό μας αμύγδαλο.

Τα αμύγδαλα έχουν υπόλευκο χρώμα και καλύπτονται από ένα σκληρό περίβλημα. Διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: τα γλυκά και τα πικρά.

Τα γλυκά αμύγδαλα είναι φαγώσιμος τύπος αμυγδάλου. Είναι οβάλ στο σχήμα και έχουν μια υπέροχη βουτυρώδη γεύση. Είναι διαθέσιμα στην αγορά είτε με το περίβλημά τους είτε καθαρισμένα, φρέσκα ή καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα ή ολόκληρα, ακόμη και αποφλοιωμένα.

16 Οφέλη για την Υγεία από την κατανάλωση Αμυγδάλων

  1. Τα αμύγδαλα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά και ορισμένα πολυακόρεστα λιπαρά και, συνεπώς, βοηθούν στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της κακής χοληστερόλης, ενώ παράλληλα διατηρούν σε καλά επίπεδα τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας και την καλή χοληστερόλη.

  2. Τα αμύγδαλα αποφέρουν τεράστια οφέλη για την υγεία του δέρματος. Τα αμύγδαλα αποτρέπουν την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, μαύρων κηλίδων, και άλλων δερματικών αλλοιώσεων. Επίσης διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο. Το τακτικό μασάζ με έλαια αμυγδάλου θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα λαμπερό και αψεγάδιαστο δέρμα.

  3. Το έλαιο αμυγδάλου χρησιμοποιείται επίσης για την απομάκρυνση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, καθώς αναζωογονεί τα ταλαιπωρημένα κύτταρα και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

  4. Το έλαιο αμυγδάλου είναι πολύ χρήσιμο για τη φροντίδα ταλαιπωρημένων μαλλιών. Το έλαιο αμυγδάλου αποτελεί και μια μορφή θεραπείας για την τριχόπτωση και υπάρχουν ενδείξεις πως επιβραδύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

  5. Τα αμύγδαλα έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία καθώς περιέχουν χαλκό, σίδηρο και βιταμίνες και, συνεπώς, χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για την αναιμία.

  6. Τα αμύγδαλα είναι επίσης ωφέλιμα για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας καθώς αυξάνουν την ποσότητα φυτικών ινών στα γεύματά σας.

  7. Τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται επίσης στη φαρμακοβιομηχανία. Το έλαιο αμυγδάλου χρησιμοποιείται ως φορέας ενέσιμων φαρμακευτικών ουσιών, που αλλοιώνονται όταν μεταφέρονται από υδάτινα διαλύματα.

  8. Τα αμύγδαλα μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα και, συνεπώς, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου σακχάρου.

  9. Τα αμύγδαλα περιέχουν, επίσης, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, συνεπώς, είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία.

  10.  Το έλαιο αμυγδάλου θεωρείται, επίσης, μια από τις πιο δημοφιλείς και καλές επιλογές για έλαιο μασάζ, καθώς αναζωογονεί το σώμα και καθαρίζει βαθιά το δέρμα. Θεωρείται , επίσης, πως βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος.

  11.  Μωρά που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να βοηθηθούν από ένα μείγμα αμυγδάλων σε σκόνη και ζεστού νερού, που είναι εξίσου θρεπτικό και ωφέλιμο όσο το γάλα.

  12.  Τα αμύγδαλα περιέχουν Άλφα – τοκοφερόλη, που αποτελεί πολύ σημαντική πηγή βιταμίνης Ε και, συνεπώς, είναι εξαιρετική για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

  13.  Τα αμύγδαλα αυξάνουν, επίσης, τη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα και χρησιμοποιούνται επίσης ως αφροδισιακά.

  14.  Τα αμύγδαλα παρέχουν θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην οστική πυκνότητα, κατά που γενικά θα ενισχύσει το σκελετικό σας σύστημα – ό,τι πρέπει για ηλικιωμένους που μάχονται κατά της οστεοπόρωσης.

  15.  Στην αρωματοθεραπεία επίσης χρησιμοποιούνται έλαια γλυκού αμυγδάλου.

  16.  Το έλαιο αμυγδάλου επίσης διαθέτει καθαρτικές ιδιότητες και βοηθά στην ομαλή αποβολή των κοπράνων και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τέλος, προτείνουμε να φτιάξετε ένα υπέροχο ρόφημα από αμύγδαλα με τον αθόρυβο αποχυμωτή Kuvings και να εκμεταλλευτείτε αυτά που σας προσφέρουν οι θρεπτικές τους ουσίες!