Πιπεράτο και απίστευτα αρωματικό, το τζίντζερ (γνωστό και ως πιπερόριζα), έχει αναμφίβολα το γευστικό εύρος που χρειάζεται για να τρυπώσει σε κάθε λογής πιάτο.

Το τζίντζερ έχει ιστορία αιώνων στις κουζίνες της ανατολής, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακτήσει και τον δυτικό κόσμο, εμπλουτίζοντας με την υπέροχη μυρωδιά και γεύση του την καθημερινότητα όσων λατρεύουν την υγιεινή διατροφή.

Πράγματι, το τζίντζερ δεν προσδίδει μόνο ευωδιά και γεύση στα πιάτα σας⋅ προσφέρει άφθονα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Δείτε παρακάτω μερικά μόνο από αυτά.

  1. Συμβάλλει στην Καλή Λειτουργία του Κυκλοφορικού Συστήματος
    Το τζίντζερ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, χρώμιο και ψευδάργυρο, στοιχεία που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος και την απρόσκοπτη αγγειακή λειτουργία. Αν, μάλιστα, πάσχετε συχνά από κρυολογήματα, πυρετούς και ρίγος, το τζίντζερ είναι ένα κι ένα για αυτές τις περιπτώσεις!

  2. Καταπραΰνει το Στομάχι
    Αν υποφέρετε συχνά από στομαχικές διαταραχές, όπως πόνους, κωλικούς, αναγούλα, δυσπεψία, καούρα, κτλ., το τζίντζερ θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε ή έστω να ελαχιστοποιήσετε την ένταση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς η σύνθεσή του αποδεδειγμένα καταπραΰνει το στομάχι.

    Να θυμάστε, επίσης, πως το τζίντζερ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αν περνάτε κάποια ίωση ή άλλη στομαχική πάθηση, το τζίντζερ μόνο καλό μπορεί να σας κάνει.

  3. Καταπολεμά της Φλεγμονές & Ενισχύει την Άμυνα του Οργανισμού
    Το τζίντζερ έχει τεκμηριωμένα αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί να διασφαλιστεί είτε ως συστατικό σε κάποιο πιάτο ή ρόφημα, είτε μέσω τοπικής εφαρμογής. Αν επιλέξετε το δεύτερο, το δέρμα σας θα προσλάβει μια ελαφρώς πορτοκαλί απόχρωση, που είναι καθόλα φυσιολογική και σύντομα θα χαθεί από μόνη της.

    Η αντιφλεγμονώδης του δράση πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα και τον πόνο σχεδόν οποιασδήποτε πάθησης στο σώμα, από τους επίμονους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, ως τον πονόδοντο, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

  4. Έχει Αντικαρκινική Δράση
    Μελέτες και έρευνες που εξέτασαν την πιθανή χρησιμότητα της πιπερόριζας στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, κατέληξαν πως η σύνθεσή του είναι σε θέση να εξοντώσει κάποιον αριθμό καρκινικών κυττάρων, καθώς και να επιβραδύνει την περαιτέρω διαίρεση άλλων.

  5. Συμβάλλει στο Αδυνάτισμα
    Το τζίντζερ αναστέλλει τη συγκέντρωση λίπους στο σώμα και, συνεπώς, συμβάλλει στο αδυνάτισμα και τη διατήρηση μιας καλής σιλουέτας.
    Ναι, το τζίντζερ είναι ένας θησαυρός από οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ξανά, δείτε μερικές ιδέες:
  • Ρόφημα τζίντζερ
    Πάρτε τριμμένο τζίντζερ, ρίξτε το σε σκεύος με 6 ποτήρια βραστό νερό, χυμό λεμονιού και μπόλικο μέλι (1/3 του φλιτζανιού). Ανακατέψτε τα καλά κι είστε έτοιμοι! Έχετε το ιδανικό ρόφημα για το συνάχι, το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο, ή κάποια ίωση. Μπορείτε μάλιστα, αν θέλετε, να προσθέσετε στο μείγμα και το αγαπημένο σας τσάι βοτάνων.

  • Εμπλουτίστε τα Πιάτα σας!
    Λίγο τριμμένο τζίντζερ θα προσθέσει γεύση και άρωμα σε πολλά πιάτα, ειδικά σε όσα περιλαμβάνουν μπόλικα μπαχαρικά, ενώ δένει τέλεια και σε συνταγές stir-fry και σε σούπες. Υπέροχη είναι, επίσης, η βινεγκρέτ με τρίμμα τζίντζερ, ζάχαρη και χυμό λεμονιού – ιδανικό ντρέσινγκ για σαλάτες.
    Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι η ποσότητα: το τζίντζερ έχει πολύ έντονη γεύση, οπότε πρέπει να το χρησιμοποιείτε συγκρατημένα.

  • Smoothies με Τζίντζερ
    Λίγο τζίντζερ σε smoothies με πορτοκάλι, ρόκα, καρύδια, αχλάδι και γιαούρτι θα εκτοξεύσει τη γεύση τους.

  • Γλυκά με Τζίντζερ
    Ναι, το τζίντζερ ταιριάζει τέλεια και σε γλυκά, όπως κουλουράκια, muffins, παγωτά, σοκολατάκια, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη γεύση των υπόλοιπων υλικών, ειδικά όταν είναι φρεσκοτριμμένο.

  • Πίκλες Τζίντζερ
    Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε τις δικές σας πίκλες από τζίντζερ: κόψτε το σε μικρές φέτες, αλατίστε το και αφήστε το σε ένα μπολ για περίπου 60 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού στεγνώσετε τις φέτες με χαρτί κουζίνας, τοποθετήστε τες σε ένα δοχείο. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε ξίδι ρυζιού και ζάχαρη, βράστε το και ρίξτε το ζεστό μείγμα στις φέτες τζίντζερ. Αφήστε τες να κρυώσουν και είναι έτοιμες!