Τα φύλλα πέφτουν (όπως κι η θερμοκρασία), αλλά το φθινόπωρο ξέρει να απογειώνει τη γεύση! Μάλιστα, ξέρει και πώς να τη συνδυάζει με άφθονα οφέλη για τον οργανισμό μας!

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε 8 πεντανόστιμα φρούτα και λαχανικά εποχής που θα απογειώσουν τη μαγειρική σας αυτό το φθινόπωρο!

 

1. Μήλα

Μήλα

Το πασίγνωστο ρητό είναι όντως ακριβές: ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό μας κάνει πέρα!

Το μήλο είναι γεμάτο από φυτοθρεπτικά στοιχεία, όπως η κουερσετίνη και η πηκτίνη. Η κουερσετίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται σε φυσική μορφή στα φυτά, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η πηκτίνη είναι υδροδιαλυτή φυτική ίνα που βοηθά πολύ στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

 

2. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, παρά την περίεργη μυρωδιά που βγάζουν στο βράσιμο, έχουν εκπληκτική γεύση και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μόλις μια κούπα ψιλοκομμένα λαχανάκια Βρυξελών μας προσφέρουν 120% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, ενώ έχει αποδειχτεί πως έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

 

3. Κολοκύθα

Κολοκύθα

Είναι κρίμα που στα μέρη μας χρησιμοποιούμε την κολοκύθα μόνο για πίτες. Ο πουρές της κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σωρό συνταγές – από πρωϊνά μάφιν και smoothies, ή ως ενισχυτικό γεύσης σε στραγγιστό γιαούρτι και χούμους. Οι δε σπόροι της είναι πεντανόστιμοι καβουρδισμένοι!

 

4. Γλυκοπατάτες

Γλυκοπατάτες

Παρότι οι γλυκοπατάτες έχουν παρόμοιες φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες με τις λευκές πατάτες, η γλυκοπατάτα είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη Α.

Μόλις μία γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 1.500 mcg βιταμίνης Α – σε αντίθεση με τα μόλις 15 της λευκής πατάτας! Να σημειώσουμε πως η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α είναι 900 mcg για τους άντρες και 700 για τις γυναίκες.

 

5. Λάχανο

Το λάχανο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, που οφείλονται κυρίως στην υψηλή του περιεκτικότητα σε μια ουσία γνωστή ως γλυκοσινολάτη, που έχουν μοναδική αντιφλεγμονώδη δράση και αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Παράλληλα, το λάχανο είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος και βιταμινών C και K, που μπορεί, ανάλογα με το πώς θα μαγειρευτεί, να δράσει ως προβιοτικό, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και τη δράση ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα.

 

6. Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών: ένα μόλις αχλάδι μεσαίου μεγέθους περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών και άφθονη βιταμίνη C. Οι φυτικές ίνες βοηθούν πολύ στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα προκαλούν κορεσμό στον πεπτικό σωλήνα και μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι πιο εύκολα.

 

7. Σπανάκι

Είναι αλήθεια πως ο όρος «υπερτροφή» χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον, αλλά αν υπάρχει ένα λαχανικό που πραγματικά τον αξίζει, είναι το σπανάκι.

Τα πράσινα φύλλα του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά πολύ στην οφθαλμική υγεία. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο – πολύτιμο για την υγεία του κυκλοφορικού μας συστήματος – αλλά και μαγνήσιο, που αποτελεί ένα από τα πιο ευεργετικά στοιχεία για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, ενώ παράλληλα διαθέτει πάνω από 300 ένζυμα ωφέλιμα για τη λειτουργία του οργανισμού.

Η ελλιπής πρόσληψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση και την κακή συναισθηματική υγεία.

 

8. Σέλινο

Ο χυμός σέλινου έχει γίνει διάσημος πρόσφατα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, αλλά στην πραγματικότητα όλο το σέλινο είναι ένα θησαυρός ωφέλιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και έχει άφθονη κουερσετίνη, που δρα ως αντιοξειδωτικό. Ανακουφίζει επίσης από το φούσκωμα και είναι ένα κι ένα για καλή οδοντική υγεία λόγω της ιδιαίτερης υφής του.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το σέλινο απαιτεί για την πέψη του περισσότερες θερμίδες από όσες περιέχει! Με μια έννοια, λοιπόν, μας αδυνατίζει κάθε φορά που το τρώμε!

Το φθινόπωρο δεν είναι μόνο η πιο ρομαντική εποχή του χρόνου· στα χρυσοκόκκινα χρώματά του κρύβονται πολυάριθμοί θρεπτικοί και γευστικοί θησαυροί! Μήπως ήρθε η ώρα να τους ανακαλύψεις;